Българи създадоха ел. автомобил, който вдига до 500 км/ч

Изкуствен интелект гарантира сигурността на колата
21 окт 2020 11:51, Ния Христова
76
 
Български екип е част от проект за електрически спортен автомобил, който е с мощност над 5000 конски сили и скорост от близо 500 км/ч.
 
"Стартирахме проекта през 2015. вече представихме дебютния модел и в момента организираме собствена фабрика за производството на колата в село Туховища. Работихме доста дълго време в областта на електрониката и роботиката", каза създателят на автомобила и компанията инж. Ахмед Мерчев в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
Той обясни още, че благодарение на това, че електромоторите имат висок въртящ момент още при самото включване, дори при ниски обороти, колата може да вдига високи скорости за много кратко време. "Това отличава електрическите коли - имат доста по-бързо ускорение", изтъкна той.
 
Колата има вграден изкуствен интелект, където са заложени предиктивни алгоритми, осигуряващи максимална електронна предпазливост като системи в колата, и по този начин се подсигуряват шофьорът и околната среда.
 
Батерията на автомобила може да измине 1020 км в градска среда. В колата има 5 главни иновации - шасито, електромоторите, батерията, аеродинамиката и изкуственият интелект.
 
"Всички тези технологии са доказани и използвани на ниво прототипи", подчерта инж. Мерчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Глупости на търкалета.5000 коня електромотори?Ако сложат електромотори и от влак и достатъчно батерии за тия коне то това нещо няма да бъде спортен автомобил а ще бъде нещо с размерите на бус и ще тежи към 4тонаРеално кола такава няма и ни показват едни рисунки. Айде първо да направят нещо което първо е кола и после да се хвалят с рекорди. Тия фантастични показатели сме ги чували и от други далеч по-реномирани производители пък после са оказва че дори скорости от 300км са много трудно постижи
49
3
 
12
 
! Отговори
Рамзан Кадиров преди 3 години
Кой всъщноат трябва да бъде вкаран в психиатрията? Лудият Ахмед или неграмотните, примитивни и простовати "журналисти", които дават възможност всякакви откачалки да се изявяват?
48
2
 
0
 
! Отговори
aa преди 3 години
bravo
47
4
 
12
 
! Отговори
Този преди 3 години
статийка не трябва ли да бъде в рубрика вицове?
46
0
 
12
 
! Отговори
1234 преди 3 години
Батерията на автомобила може да измине 1020 км в градска среда. Четете внимателно ,не автомобила ,а БАТЕРИЯТА може да измине 1020 км в градска среда :) И нещо 5000 к.с ,500км/ч и градска среда ,не ми се връзват заедно .
45
0
 
3
 
! Отговори
аз преди 3 години
До АнонименTuatara 500 и кусур километра.
44
1
 
11
 
! Отговори
Бухахахааа преди 3 години
Това е лудия Ахмет, който вече е създал хуманоидния робот "Кибертрон". Напишете в гугъл "Ахмед Мерчев - Всичко за 1 лев" , четете и се хилете до насита :)))
43
0
 
5
 
! Отговори
до 42 преди 3 години
То тогава си писал по-реални неща.Това е като долнопробна фантастика.Само го въртят този с колата му, дето ще излита, ама ще има и пробег, по-голям на съвременна кола с ДВГ.То човек малко да е поучил, да се е поинтересувал, ще му стане ясна смешката :)
42
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Име на макрата, модел на колата, линк към сайта на производетеля? Имам репорти писани в 6-ми клас, които са по-професионали от тази статия.
41
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Рамзан КадировMmm... рекорда в момента се държи от последното Бугтие - 489 км/ч
40
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Бай СтавриНе. Но ти излиза по 14-16 kW/h извънградско с Tesla 3, както и около 11.5-13 kw/h дградско, на 100 км, така че направи си сметката, кое ще ти е по-евтино.
39
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 29Вероятно по-малко, отколкото предполагаме. Model S тежи до 2250 кг. Това е спортната с големия пробег. Около 1200 от това е батерията, другото са два електромуторите, окачването и купето. Ако направиш купето от картон ... простете ми - карбон, оставиш една седалка и сложиш "твърдо спортно окачване", може и да ги докараш. Зорът е, че след 1000 км в града, че докараш проблеми с гръбнака и нервни кризи ...
38
0
 
5
 
! Отговори
Бай Ставри преди 3 години
А на газчица може ли ?
37
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Колю ДжамбазаНе точно. Тя и голямата Тесла може да опъне 700 километра, ако времето е хубаво, пътят е сух и кара с 35 км/ч, без да се налага да спира и да тръгва. При електрическите коли, градските километри са винаги много повече. Зорът е магистралта, особено ако си по-бързак и караш над ограниченията.
36
3
 
4
 
! Отговори
Колю Джамбаза преди 3 години
Сигурно я е измислил, ама забравил за един малък недостатък. За тия 1000 км градско колата трябва да е включена в контакта. Измислил е и мноооого дълъг кабел човека - хахаха.
35
2
 
1
 
! Отговори
До "пияндурникъ преди 3 години
Абе реално първо теб трябва да приберат!
34
3
 
10
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
Чух че Илон Мъск сега си вади виза, за да дойде в БГ и да види на място фабриката в село Туховища и да се запознае с гения Ахмед Мерчев, който е измислил сам кола, която вдига 500 км/ч, мощност 5000 к.с. с изкуствен интелект е и батерията и издържа на 1020 километра градски пробег....Мерси за вниманието, да дойдат санитарите
33
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ахмед Мерчев изобрети първо Кибертрона а сега този електромобил. Така става като затвориха лудниците...
32
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мдаа след Кибертрона , ред е на хиперавтомобила. Човек с фантазия
31
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А дано да излезе нещо положително! От сърце се надявам!