Bloomberg TV Bulgaria: До 10 г. частните инвестиции в Космоса ще достигнат 90%

Балканите и България могат да играят стратегическа роля в развитието на Космоса
30 окт 2020 17:22, Анисия Иванова
5
Bloomberg TV Bulgaria: До 10 г. частните инвестиции в Космоса ще достигнат 90%
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Развитието на космическата индустрия през следващите 10 години ще бъде много динамично. Това е изводът оттретото от поредицата онлайн издания на Годишната конференция на Bloomberg TV Bulgaria, което се проведе на 29 октомври и се излъчи на живо на сайта на единствената бизнес телевизия у нас, както и в каналите на Investor Media Group и социалните мрежи.

„Частните инвестиции в Космоса ще достигнат 90% и ще се върнем отново на Луната, за да се научим как да живеем там и да поддържаме малка колония, което ще ни помогне да стигнем до Марс“, прогнозира гостът Райчо Райчев, създател и главен изпълнителен директор на EnduroSat. Той обясни, че в момента над 70% от всички инвестиции в Космоса са от частни компании, докато през 2010 година делът им е бил само 5%.

Създателят и главен изпълнителен директор на EnduroSat подчерта, че Космосът е един от най-сложните сектори, който не прощава грешки. „Необходим е много сериозен екип и развойна дейност, за да изстреляш сателит и след това да оперираш данни от Космоса“, заяви Райчев.

През 2018 година компанията му изстреля в Космоса наносателит с научни и образователни цели. Той се използва за практическо обучение по сателитна комуникация, а радиолюбители от целия свят могат да се свързват с него.
Именно бумът на изстреляните наносателити и успешни мисии е сред най-важните космически събития на 2020 година според Райчев. Тази година са били изстреляни и 375 малки сателита, като по този начин комерсиалната част на сектора на малките сателити отбелязва ръст от 29%.

„Сателитите до 100 кг се използват основно за наблюдение на Земята, тестове, навигация – този сектор се развива с уникална скорост, а ние на Балканите можем да играем водеща роля в него“, заяви Райчев в разговор с модератора на онлайн дискусията Таня Кръстева, главен редактор на Bloomberg TV Bulgaria. Според създателя на EnduroSat България и Балканите могат да играят стратегическа роля в развитието на Космоса, който се очаква да стане най-големият икономически сектор.

Камен Илиев, директор, „Риск Спейс Трансфер“ – Офис за технологичен трансфер  (РСТ-ТТО), БАН, също се включи в третото от поредицата онлайн издания на Годишната конференция на Bloomberg TV Bulgaria. Той припомни, че България е в процес на присъединяване към Европейската космическа агенция. „Това е ключово за българската индустрия и икономика и е важно да не пропускаме шанса си“, подчерта той, като добави, че е необходимо България да разработи своите приоритети.

По думите му в момента 6 евро е възвръщаемостта на всяко евро, вложено в космическата индустрия, а целта е да се достигне до 10 евро възвръщаемост.

Според Камен Илиев Европа е лидер в „цивилните приложения“ на проучванията на Космоса.

Цялото онлайн издание на Годишната конференция на Bloomberg TV Bulgaria може да гледате ТУК, както и в ефира на бизнес телевизията на 30 октомври, от 21:30 часа. Третото онлайн студио достигна до близо 11 000 потребители в каналите на Investor Media Group, където то се излъчваше на живо и в социалните мрежи.

Следващото онлайн студио на годишната конференция ще се проведе на 5 ноември. По време на него ще се търси отговор на въпросите каква е икономическата и политическата промяна в света. За да следите всичко актуално около конференцията, може да се регистрирате безплатно на https://tnbt.bloombergtv.bg/.

Генерален партньор на Годишната конференция на Bloomberg TV Bulgaria е RealFinance, основен партньор е Sirma. Поредицата онлайн събития се провеждат с подкрепата на AlltercoRobotics и А1.
Медийни партньори са Investor.bg, Dnes.bg, Money.bg, „Мениджър“.  
 


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
българската индустрия и икономика

Моля, освен за тикви и софтуер друга индистрия не знам!
3
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 2

Това е идеята. Данъците са пагубни, така или иначе. Виж з а какво отиват! Да се хранят социални слаби и прочие....
2
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не се и съмнявам,че частния бизнес ще вложи доста пари е космоса и особено в парцелирането на Луната.Нали бившия ни Президент има парцел там.А наскоро бе съобщено,че е открита и вода на Луната.Сега остава да бъде открита и космическа транспортна линия до там.Само не знам,как ще се плащат данъците за имотите и за бизнес там.На кого конкретно?Аз съм готов да ги събирам.Даже ще открия и сметка в Банка,да ги превеждат в нея.А може да започна и бизнес с вода от там.Стига да има балъци.
1
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Явно не случайно никой не гледа тази "телевизия"