„Поехали!“ - преди 60 г. Юрий Гагарин стана първият човек, полетял в космоса

На 12 април 1961 г. в 9,07 ч. той излита с космическия кораб "Восток 1"
12 апр 2021 07:03, Елка Василева
171
„Поехали!“ - преди 60 г. Юрий Гагарин стана първият човек, полетял в космоса
Снимка: архив, БГНЕС

Юрий Гагарин стана първият човек, полетял в космоса, на 12 април 1961 г. - точно преди 60 години.

Съветският съюз може да е в историята, руската слава в космоса отдавна е отминала, но легендата Гагарин все още е жива - символ на руския успех и важен източник на национална гордост, пише АФП.

"Той е личност, която вдъхновява абсолютен консенсус, обединяващ нацията", казва биографът му Лев Данилкин.

Гагарин е роден и расте в семейство на дърводелец и доячка в колхоз, като дете преживява нацистката окупация на родното му село Клушино. Завършва техникум със специалност леяр, занимава се активно със спорт. През 50-те години започва да се увлича от авиацията и отбива военната си служба във военновъздушните сили. През 1959 г. подава заявление за включване в групата на кандидатите за космонавти и в началото на 1960 г. е одобрен.

Още по темата

На 12 април 1961 г. в 9 часа и седем минути московско време (6 часа и 7 минути по Гринуич) Гагарин се отправя в космоса от космодрума Байконур с космическия кораб "Восток 1". След 108 минути и една пълна обиколка на Земята Гагарин се приземява с парашут като първият човек, полетял в космоса.

„Поехали!“ /Тръгваме/ – това казва Гагарин при излитането. Тази дума става своеобразен символ на новата, космическата ера от развитието на човечеството.

За всички нас Юрий Гагарин е истински пример за подражание, каза пред ТАСС френският астронавт Тома Песке. "Често мислех за него в дългите часове преди нашия полет през 2016 г. със "Союз", каза той, спомняйки си първата си мисия до Международната космическа станция. "За мен бе голяма чест да премина по неговите стъпки на космодрума Байконур. Често съм се опитвал да си представя как се е чувствал Юрий Гагарин на 12 април 1961 г.", сподели Песке.

"Най-сложното в професията на космонавта е всичко, което се случва до отварянето на шлюза след скачването на кораба с космическата станция. До този момент на истинска радост не можем да бъдем застраховани от инциденти от личен или технически характер, които могат да попречат на поставената цел", каза астронавтът на Европейската космическа агенция.

Полетът на Юрий Гагарин откри нова ера в развитието на човешката цивилизация и подвигът му не бива да се подценява, каза за ТАСС първият словашки космонавт Иван Бела.

"Шестдесетата годишнина от първия полет на човек в космоса е един от най-големите празници за цялото човечество", подчерта той. "Юрий Алексеевич пръв преодоля земното притегляне и проправи пътя на хората във вселената". Според Бела полетът на Гагарин е стимулирал развитието на много сфери в науката.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


171
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
21
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Руснаците не само нямат космическа програма.Те НЯМАТ ВЪЗМОЖНОСТ да направяят такава.Предишните им постижения бяха единствено заради затегнатите колани и желанието да правят пропаганда на политическата си система.Политическата им система се провали 90та година.И руснацита продължават и до днес да затягат коланите - то вече няма накъде.Затова и не помислят за космоса.Най-много да построят някой и друг дворец на Путин.И до тук.
35
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
29 След прекратяването на Аполо програмата, американците стартираха СОВАЛКИТЕ с тях построиха и прословутата МКС, за това не си ли чувал? Сега интереса е главно към МАРС, защото там вероятно е имало, и пак ще има живот! Луната е съпътстваща цел за Starship, нещо като тренировка за първия полет до Марс 2024 г!!! И за това ли не си чувал? Ами така е с вас рускоговорящите инфото ви се ограничава само с Тасс и рУшатодей хахах
34
17
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Фалшив герой на лъжлива държава!60 години след подвига му, все още целият свят го помни. И след 160г ще е така.60 години след смъртта ти, дори и потомците ти няма да те помнят, седесарино.
33
11
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Плограмата на Илон Мъск е в процес на развитие проба грешка от 6 опита един се получава.Несереозно е да твърдиш, че руснаците нямат космическа програма, Китай са също на принципа проба грешка наскоро изтрелването на техен сателит беше пълен провал.Космоса все още е в ръцете на руснаците колкото и да не ви се иска.
32
4
 
6
 
! Отговори
V преди 3 години
До Само питамТрябва да си мнооо.го *** да сравняваш Сталин с Човека вкарал човечеството в нова ера. Космическата ера. А трябва да си много нагъл .И нищо човешко да няма у тебе да сер.еш на историята .Не знам Сталин да е идвал във Варна. Ква история е той за Варна ?Аз не бих върнал Сталин град на Варна а на Волгоград .Това е направо смешно име. Цял свят го знае като Сталин град. А статуята с децата хванати за ръце я има във всяка игра и филм. От снимки с нея могат да се правят много пари ;)
31
10
 
8
 
! Отговори
Истината преди 3 години
Нацистите са първите хора ,които са летели в Космоса и които са притежавали летяща чиния, но както и да е.
30
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
#Я.ГАГАРИНПОЕХАЛИЧестит празник!
29
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
12 Април
28
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Велика дата !
27
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
УжасТ!
26
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен до Истината преди 3 години
Да не би да работиш в НАСА, че ги знаеш тези работи за кацналите на луната след 1969 ?Добре да предположим, че е така от 1972 до сега никакъв опит да се отиде до луната.Отговора е много *** вече има сателити и Hollywood е безсилен.Те американците до скоро в космоса не можеха да отидат използваха руски ракети ама 1969 кацнали на луната.
25
7
 
9
 
! Отговори
Истината преди 3 години
До Анонимен.. Велик син на велико Отечество. Поклон!... Фалшив герой на лъжлива държава!
24
4
 
15
 
! Отговори
Само питам преди 3 години
До VНа времето Варна се казваше Сталин, според теб трябваше да го оставим с това име да привличаме туристи, така ли?
23
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В момента русия няма космическа програма, по назад са дори от китай, да не говориме от Америка и Мъск! Марс ще го колонизират американците с новата ракета на SpaceX- Starship! Нов полет на прототипа ще има след няколко дни, а лайфстрийма пак ще го следи ме милиони от цял свят! Успех!Еййй голяма руска злоба срещу Мъст, еми боли ви че русия е аут от космоса хахаха още многото ще ви боли, след 1 година е полета на Starship до Луната с японски милиардер и КОМПАНИЯТА МУ на борда!!!
22
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Велик син на велико Отечество. Поклон!
21
12
 
7
 
! Отговори
V преди 3 години
Тъй то ама варненските византийци прекръстиха стадион Юрий Гагарин и го събориха.Вместо да се гордеят и да правят туризъм от това че първия човек в космоса е бил в техния град те се из.ср.аха на Юрий Гагарин щото са много по велики от него .И тия де са изс.ра.ха единственото нещо което са направили с ръцете си през живота си е да избършат гъ.з.а си ;) А другите народи от едно камъче правят история която даже не е истинска и от нея правят туризъм. Затова няма да има туризъм.Заради гъзор.ъките ;)
20
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има доказателства, че не е летял.При едно интервю, взето от дъщеря му тя споделя, че въпреки голямото и желание и на нея и на сестра и да им разкаже какво е в космоса и какво се вижда отгоре, той отказвал да го направи и до последно не е споделил нищо със семейството си.Явно е бил светен човек и много се е измъчвал като са го влачели по света да обира овации.Накрая се пропива и от страх, че в пияно състояние може да каже истината е ликвидиран.
19
14
 
9
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 3 години
До Истината.... А онези "кацналите" на луната преди 52 год. го правят само веднъж в далечната 1969 год.... Понеже русофилите сте вопиющо неграмотни трябва да знаеш, че американците са извършили общо 6 полета до Луната между 1969 до 1972 година, като на Луната са стъпили 12 астронавта.
18
15
 
7
 
! Отговори
Анонемен преди 3 години
Гагарит е най-големия карък в историята на човечеството - да обиколиш няколко пъти земята и да се приземиш пак в Русия,маани,бегай...
17
12
 
7
 
! Отговори
Кон Лавров преди 3 години
Само в мосфилм гагарин казвал "Поехали!" Затова и бях ликвидиран.