Интернет апокалипсис възможен при слънчева буря, щетите – за милиарди

Съществуващата интернет инфраструктура е много крехка
13 сеп 2021 07:03, Елка Василева
83
Интернет апокалипсис възможен при слънчева буря, щетите – за милиарди
Снимка: архив, БГНЕС

Слънчевите бури могат да преустановят достъпа до интернет за дни и дори месеци, предупреждава американски учен. Щетите биха били милиардни.

Трябва да признаем, че заглавието на публикацията звучи сензационно: "Слънчеви суперизригвания: да се подготвим за интернет апокалипсис".

Но е вярно също и това, че представената информация от Абду Джиоти от Калифорнийския университет на една научна конференция наистина звучи доста тревожно: ако една по-силна слънчева буря удари Земята с намагнетизирани частици, това може не само да причини масивни смущения на електропреносната система и на сателитните комуникации, но и да парализира за дълго време интернет и да нанесе катастрофални щети, пише Дойче веле.

В изложението си Джиоти изброява някои слаби места в нашата дигитална инфраструктура. А една от важните поуки от близкото минало е, че не сме достатъчно добре подготвени за глобални пандемии или природни катастрофи.

Чак когато катастрофата е факт, съществуващата инфраструктура е унищожена, а комуникациите не работят, разбираме, че не разполагаме с алтернативи или работещ план за извънредни ситуации.

Най-вече нашата интернет инфраструктура не е подготвена за силни слънчеви бури, твърди асистент професорката от Калифорнийския университет: "Имаме само бегла представа за мащабите на възможните щети." Особено застрашена е незащитената сателитна комуникация, например навигационните GPS-системи или пък устройствата към подводните телекомуникационни кабели, т.нар. Repeater, монтирани през всеки от 50 до 150 километра по дъното на моретата и океаните, които усилват сигнала.

Една електромагнитно смущение може напълно да парализира тези чувствителни системи. А ако в САЩ интернетът спре само за един ден, щетите от това могат да достигнат 7 милиарда долара.

Какво представлява слънчевата буря?

Слънчевата буря представлява силен поток от електрони и протони от Слънцето към Земята, в резултат на което облак от космическо лъчение се устремява към Земята, до която стига след няколко дни. Също и полярните сияния възникват в резултат на космически лъчения.

Още през 1843 година астрономът Самуел Хайнрих Швабе е установил, че слънчевата активност следва определени цикли - през около 11 години настъпва пик.

Най-силната регистрирана дотук геомагнитна буря на Земята е била т.нар. "Събитие Карингтън"  през 1859 година. Тогава бомбардирането на земната повърхност със заредени частици е причинило срив на телеграфната мрежа в Северна Америка, а северното сияние е можело да се наблюдава дори в Рим и на Хаваите.

На 13 март 1989 г. слънчева буря в канадската провинция Квебек парализира напълно електроснабдяването. Шест милиона канадци прекараха 9 часа на тъмно, след като в електроразпределителните станции имаше къси съединения. През юли 2012 г. Земята се размина на косъм с електромагнитна буря от мащаба на "Карингтън". Тогава от НАСА установиха, че ако слънчевото изригване е станало само седмица по-рано, тогава то е щяло да удари Земята с пълна сила.

Идеи за по-защитен интернет

Едно изригване със силата на "Събитието Карингтън" днес би парализирало само за броени минути огромната част от съществуващата на Земята дигитална инфраструктура. Джиоти смята, че резултатът от това ще следният: обширни части от света ще останат съвсем без комуникации и ток в продължение на месеци, ако не и години. А финансовите щети от това биха достигнали астрономически суми.

Докладът на американската изследователка трябва да се разбира като спешен апел да защитим по-добре съществуващата интернет инфраструктура и да сме по-добре подготвени за възможни смущения на системите. А тези смущения могат да бъдат причинени не само от мощни слънчеви бури, но и от природни катастрофи или целенасочени атаки, твърди Джиоти.

Американската изследователка се ангажира и с препоръки за това как можем да направим по-стабилна нашата интернет система: например като централни нейни елементи бъдат преместени на юг – в Централна и Южна Америка, тъй като северните географски ширини са по-уязвими на геомагнитни бури. Също така биха помогнали по-къси комуникационни пътища, като тези в Европа и Азия например. Друга препоръка е да се използват например кабелни връзки между отделните страни за сметка на кабели по дъното на моретата, които изискват множество усилватели на сигнала.

Но най-вече човечеството се нуждае от ново разбиране за това колко крехка е съществуващата интернет инфраструктура. Както и за това, че се нуждаем от алтернативи и работещ план за действие при извънредни ситуации. Независимо от това дали следващата криза ще бъде причинена от мощно слънчево изригване, от някаква природна катастрофа или от нападение.
 


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Купете си руска печка "Индигирка".Работи на дърва и произвежда около 60 вата елетричество- 12 волта .Захранва автомобилен акумулатор-след 5-6 дни ще се зареди!
76
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Спомних си режима на тока през 80-те и 90-те години.Тогава беше проблем за 2 часа да ти спре тока.Но сега би било по голям проблем!
75
0
 
0
 
! Отговори
Zavet sfet преди 1 месец
Zami.,
74
0
 
2
 
! Отговори
До 71 преди 1 месец
Говоря за независимост от системата, пък ти намесваш парите. Виж какви глупости се случват заради "тях". Относно лечението в идеален случай хората ще разбират болестите и няма да позволят да се случат ;)
73
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И затова хора, като Ваднянаки беК трябва да бъдат редуцирани. 8 милиард ... ЛУДОСТ!
72
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Варнянски беК - За 6000 години екстремните ситуации са били не повече от няколко кратки години. Дори "сто годишните войни", реално са имали шепа конфликти, като жиовтт се е развивал и просеприрал след всяка катастрофа и катакличъм. И според теб, колко време няма да има ток? И колко време няма да има интернет? Някакви фундаментални закони на физиката ли ще се променят? И дори да се случи, нима преди 100 години, бе много по-различно? Не, просто беше много по-бавно.
71
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Ако - ХХАХХАХАХА. Ами да, супер - живот в гората, сред дивите зверове, нали? Ако си тотално независим, предполагам, че отиваш в болницата и даваш 5000 лева за лечение, като си болен, нали? На децата им наемаш 7-8 учителя, плащаш пълни осигуровки и заплати, ползваш само кочите пътечки за транспорт, не караш кола, за ток плащаш 10000 лева на медец, защото отлкова щеше да излиза на човек, ако не бяха налети едни огромни държавни средства, още от началото на миналия век . ами ти си знаеш, де ...
70
1
 
1
 
! Отговори
Интересно преди 1 месец
как не са обвинили досега Путин или руските хакери за тази заплаха?
69
3
 
2
 
! Отговори
Ако преди 1 месец
Електрозахранването спре и живота в града не е опция се научете да си палите огън ;) Ако искаме да сме независими (трябва) да се научиме да сме независими от (държавата).
68
0
 
5
 
! Отговори
Варнянски беК преди 1 месец
До Анонимен 65Храна ще ти носят, ако има такава. Ще ти перат дрехите, ако има чиста вода. А в екстремната ситуация, за която говорим, на никой няма да му е до кина и театри. Животът в големият град е прекрасен, докато системите на продоволствието и комуналните услуги работят. Спрат ли - градовете стават гробници. Сам си помисли колко от споменатите системи НЕ разчитат на налично винаги електричество и комуникации.
67
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Idiocy of things - БНрех брех, вай вай въххх малии колко сми умниииии ...
66
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Кучето - При положение, че вече ЦЯЛАТА икономика е силно зависима, кои са "тея" дето ще го направят? Ил'минатите? Масоните? Или други "тайни" организации, дето ако глупавите ви теории и теореми са верни, най-много печелят от цялта рабта? Ко?
65
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До До Варнянски беК - лол ... ок. НЕ мисля, че е зло някой да ми носи храната, да имам кино и театър наблизо, да има човек, който ми пере дрехите всяка събота и ги връща всяка неделя, ама ЩОООООМ Е ЗЛООО ....
64
5
 
1
 
! Отговори
Оберщурмбанфюрер преди 1 месец
Сега разбирам защо антиваксърите са се развихрили. Те знаят за свършека на света. Вероятно са гледали филма "Предсказанието" (Knowing) с Никола Кейдж и знаят, че не само Интернет ще изчезне с месеци и години, но и Земята - завинаги. По тези причини нито имунизираните, нито антиваксърите ще оцелеят. Завеса.
63
0
 
2
 
! Отговори
не преди 1 месец
запази си щетитена нас вече ни дойдохте в повече
62
0
 
9
 
! Отговори
Кучето преди 1 месец
Вика му се ПРЕДИКТИВ ПРОГРАММИНГ (PREDICTIVE PROGRAMMING) загатват ти какво ще причинят като събитие по целият свят или на точно определено място локално и след време го правят ... т.е. ГОТВЕТЕ СЕ ДА СПРАТ ИНТЕРНЕТА ЕДИН ДЕН !
61
0
 
4
 
! Отговори
До Варнянски беК преди 1 месец
Така е, животът в града е зло, и това е една от причините.
60
2
 
7
 
! Отговори
Варнянски беК преди 1 месец
Наскоро четох изследване, че при евентуална глобална (или дори регионална в голям мащаб, като например континент) липса на електрозахранване, след 4 седмици около 90% от градското население ще е измряло - по-голямата част от насилие за надмощие над малкото налични ресурси, предимно чиста вода.
59
1
 
5
 
! Отговори
Idiocy of things преди 1 месец
Интернет на нещата, а? ;)))
58
0
 
1
 
! Отговори
Най Хасан преди 1 месец
До Анонимен 50 - Абе то хубаво имат, ама никой не го е тествал в такъв мащаб, при такава криза.