Видимите кратери сочат само за половината от ударите на Луната

Учените изследват порьозността, за да научат повече за историята й
10 юли 2022 14:14, Петя Славова
17
Видимите кратери сочат само за половината от ударите на Луната
Снимка: БГНЕС

Луната може да е известна с осеяната си с кратери повърхност, но те са свидетелство само за около половината удари по нея, съобщи Дейли мейл.

Учени от Мазачузетския технологичен институт и университетите Пардю и Обърн стигнаха до този извод, след като разработиха по-точен начин за проследяване на историята на ударите по лунната повърхност. Той включва изучаване на плътността на скалите върху повърхността и под нея, както и порьозността им.

Когато се е образувала Земята преди 4,5 милиарда години, астероиди, комети и космически отломки са се движели из Слънчевата система и са удряли младата планета и спътника й. Това е дало силно набраздения облик на Луната, който се вижда днес. Бурното време приключва преди около 3,8 милиарда години. Оттогава ударите са по-слаби и по-редки. Ранното бомбардиране обаче създава фрагментирана порьозна кора с огромни дупки, стигащи доста под повърхността.

Учените изследват именно порьозността, за да научат повече за историята на Луната. Те използват измервания на повърхностната гравитация, направени от НАСА, за да бъде създадена подробна карта. Анализът им разкрива, че зоните около най-младите кратери са най-порьозни, а по-старите са заобиколени от по-плътни скали, предава БТА.

Изследването обхваща 77 кратера на възраст от 4,3 милиарда до 3,8 милиарда години. След това специалистите моделират как порьозността се променя по отношение на възрастта на кратера.

Хипотезата на експертите е, че по-старите кратери са излагани на повече удари и те компресират околните скали. Затова порьозността под по-новите кратери е по-представителна за първоначалните условия на Луната.

Освен това Луната е бомбардирана толкова много, че на повърхността се вижда не история с всички удари - от даден момент един сблъсък заличава следи от предишните, обясни съавторът на изследването д-р Джейсън Содърблум. Това, което е остава, е различната порьозност.

Според предишни изследвания броят на ударите е 10 пъти по-голям от останалите кратери. Сегашното насочва, че те са били по-малко, но все пак повече от виждащите се сега следи.

Симулациите показват, че в началото на сблъсъците преди 4,3 милиарда години лунната порьозност е около 20 процента. Преди 3,8 милиарда години тя е станала 10 процента и оттогава е стабилна.

Статия за изследването е публикувана в сп. "Нейчър джиосайънс".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още по темата: лунакратериизследване
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
3
 
! Отговори
noFreeman преди 1 година
абе я не ни лъжете с тая холограма наречена луна...
12
1
 
0
 
! Отговори
Истината преди 1 година
До Анонимен 11 - Че той самия Бурла говореше за това че са изобретили ''чипове' които да поставят в медикаментите за да проследяват кой ги е приел. И че вече имали удобрение. И това преди пландемията. Виж видеото и чуй от неговата уста. На тебе ли да вярвяме или на него?
11
0
 
0
 
! Отговори
МадятЪ преди 1 година
Всички това е много интересно но...
10
0
 
2
 
! Отговори
Наска Байконурова преди 1 година
До Анонимен Американците повече не отидоха до Луната, защото по думите на техният астронавт (актьорът Дон Петит) са загубили технологията, с която са летели до Луната за наносекунда. А не заради някакви извънземни. А що се отнася до чиповете. Вземи един по-стар телефон с блутуут версия 3. Застани близо до някой твой ваксиниран проиятел и сканирай, да видиш какво ще ти излезе на екрана. Ако се съмняваш отидете с твоя приятел в някоя гора.
9
2
 
1
 
! Отговори
P.S. 11 преди 1 година
В допълнение, тази година на 5 март, излязъл от управление китайски спътник удари луната! Тук идва въпроса - ако брътвежите на конспираторите бяха верни, нямаше ли извънземните от луната да ни нападнат, за дето бомбардираме планетата им? Конспираторите винаги трябва да бъдат леко бъзикани отзад, иначе по друг начин с тях не може да се спори, тъй като коеф. им на интелигентност е под 30
8
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако вярвахме на брътвежите на конспираторите (същите които бълваха глупости за чипове във ваксините), то при посещението на американците на луната, са били посрещнати от местни извънземни, които ясно са им показали че не са желани, и да не се връщат повече, под заплаха от агресия дори! Според конспираторите за това американците си спрели програмите за нови полети до луната...
7
0
 
4
 
! Отговори
маке маке преди 1 година
В един кратер се вижда кокал от цар Македон.
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимения под менРак на кожата има от 40г, откакто почнаха да пробутват канцерогентното плажно масло и останалите кремове и мазила с неизяснен токсичен произход.
5
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НАСА си заби голям автогол с теорията за астероидите. Но нямаше избор, или трябваше да прознае, че това са вулканични кратери, или че не знае въпбще, какво са, или да продължава да бута пропагандата за хелиоцентричната система, планети, астероиди и други фанатасмагории. Зенята е полска, а двете велики светлини светят на нас да ни е добнре, галениците на Бога.
4
0
 
5
 
! Отговори
Елементарно Уотсън преди 1 година
Другата половина кратери са от обратната страна на луната, дето не я виждаме.
3
3
 
0
 
! Отговори
До анонимен 1 преди 1 година
Заради кухата ви глава и плоския мозък разположен като придатък на конспиративните глупости в които вярвате!
2
2
 
2
 
! Отговори
Наска Байконурова преди 1 година
Глупости, така наречените "кратери" на луната са уникални, защото са под ъгъл от 90 градуса, което в природата е невъзможно. Точно и заради това, а и заради фалшивото "кацане" на Луната и първата крачка на Армстронг на лунната повърхност, поражда днес много въпросителни за отдалечеността на Луната, нейната форма, та дори и матероално тяло ли е.. Напромер Върджил Грисъм, оригиналният пилот на мисията до Луната се спомина без време като каза, че не можели да се чуят през 2 сгради, а как до Луната.
1
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
учените да кажат защо всички кратери по луната са с еднаква дълбачина

Спонсорирани публикации