Астрофизик: С "Артемида" НАСА цели човечеството да се върне на Луната

Целта не била само посещение, а и оставане за по-дълго
Обновена: 30 авг 2022 13:17 | 30 авг 2022 13:09, Петя Славова
85

Поне с четири дни се отложи изстрелването на ракета на НАСА с капсула от следващото поколение за дебютен тестов полет около Луната. Причината е Американската космическа агенция констатира пукнатина в междинния резервоар и откри проблем в един от основните двигатели на гигантската ракета.

Според астрофизика Тихомир Димитров, подобни неща се случват често преди изстрелване. "Четири дни закъснение са нищо, важното е ракетата да бъде изстреляна безопасно", заяви той в ефира на "България сутрин".

Сред  особеностите при подобен полет са под какво налягане са резервоарите на ракетата, какво е налягането в горивната камера на двигателите, в изправност ли са те, структурата на ракетата и температурата на горивата.

Още по темата

"Тази ракета се задвижва от течни водород и кислород. За да бъдат поддържани в течно състояние, им трябва много ниски температури - под 100 градуса", поясни той.

Според Димитров мисията на НАСА - "Артемида", цели човечеството да се върнe на Луната, но не само да я посети, а да остане за по-дълго. Планирано е до 2024 г. астронавти отново да кацнат на Луната.

"Там може да бъде установено трайно човешко присъствие. Вече има избрани места, където това може да се случи. Изготвен е и план за създаването на лунна станция, която да се върти около Луната, а космически кораб ще превозва астронавти от повърхността на Луната до тази станция", коментира той.

Астрофизикът подчерта, че "на тази първа мисия е опасно да има екипаж", тъй като всичко трябва да бъде тествано предварително. Манекените, които ще бъдат в капсулата при излитане, имат прикрепени сензори към телата си, за да бъде установена степента на натоварване върху хората.

"Убеден съм, че България може да има трети астронавт в следващите 10 години", категоричен бе Димитров пред Bulgaria ON AIR.

Астрофизикът обобщи, че през последните 20 години на XX век е липсвала "структурирана програма на НАСА, която да поведе отново човечеството по пътя към Луната и към Марс".
"Марс е крайната дестинация, която искаме да посетим, а Луната е междинна спирка. Това наистина е една "златна ера" на космическите изследвания и постоянното присъствие на човек в Космоса. Бъдещето на човечеството е сред звездите, трябва да се научим да живеем в Космоса", обобщи той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
0
 
1
 
! Отговори
Сес преди 1 година
Те оправиха земята сега ще оправят и там.за мен никой не е стъпвал там...да изпратят там нашия парламент..ще оправят положението даже газ ще има...и ще го телепортират за българия...
78
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Последният път бяхме предупредени , да НЕ ходим там повече. Никой не казва истината, защо спряха рязко опитите за там.
77
1
 
8
 
! Отговори
Койчо преди 1 година
Всичко е пунта Мара бе хора още ли вярвате на тези духачи
76
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никой не е стъпвал на Луната....а този за човечеството говори. Няма стъпил човешки крак на Луната.
75
3
 
8
 
! Отговори
Дивергент преди 1 година
Само дето не си спомням кога човечеството е било на луната, та да се върне там!
74
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя е гастрохимик, меси сол сухо млеко и палмово олио за 30 лева килото.
73
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Квартал Люлин е пълен с астрофизици. Пред всеки блок седат по неколко с шише бира, кебапчета и по анцуг и джапанки, разискват астрофизика, та пушек се вдига.
72
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще ходим на Луната понеже ни писна от Просия.
71
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Артемида е древногръцката богиня на лова. Явно пак ще ловят шарани по телевизора.
70
3
 
10
 
! Отговори
+++ преди 1 година
При тази техника от днешно време - не може да изпратят ракета до Луната, а с онези ламарини от преди 50 години - какво са изстрелвали и докъде е стигало... 50 години не можеш да повториш "подвига - кацане на Луната" Сега ще правят филм-римейк, но с по-добри визиални ефекти.
69
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 46 Анонимен. Статистически 4:1 оценки значи 20% от българите са неуки (никакво понятие от физика) и вярват на хвърляне на боб или зарчета и ако могат да броят може и на карти да повярват! С такова образование е чудно, че България е на опашката на ЕС и не е отпаднала даже! А астрофизика е толкова астро, колкото аз съм кайзера на Китай! Хора идват избори прочетете програмите на партиите, информирайте се, напрегнете сивата маса да излязат някои гънки! След това да коментирате е късно!
68
5
 
15
 
! Отговори
Киро коравио преди 1 година
*** човечеството никога не е било там. Само будалите вярват в останалото
67
4
 
15
 
! Отговори
На лъжата са къси .. преди 1 година
Хамериканчетата се опитат да поправят една историческа несправедливост от преди 50 год.- фалшивото кацане на Луната. Смятайте колко са зле и поизостанали, Ако им гръмне ракетата, което е доста вероятно пак Путин ще да е виновен. Че кой друг !!!
66
3
 
17
 
! Отговори
Нане преди 1 година
Човечеството да се върне на Луната.... Тоз път, кой ще е режисьорът на краваристанците... ===)))
65
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С подобно програми човечеството няма да се върне на Луната, където никога не е било, но със сигурност ще се върне в маймунската ера
64
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 64 - Не знам към кой товарищ се обръщаш, но не е трудно да почетеш малко, за да можеш да разбереш някои неща. Гимназиални знания на ниво мн.добър(5) са предостатъчни. Ако английският ти е поне на средно ниво, търси материали на английски език от надеждни източници. Критичен господин като теб сигурно знае как да направи това.
63
2
 
10
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 1 година
Какъв е този резервоар - напукан ?Или е пластмасов или е изработен в САЩ .
62
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ТОВАРИЩА, А КАКВО ДОКАЗАТЕЛСТВО ЩЕ ДАДЕШ, ЧЕ ГАГАРИН Е ЛЕТЯЛ В КОСМОСА? А? АЙ БЕГАЙ...
61
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
КВО СТАА ДРУГАРИ, НАЛИ СНОЩИ ПРЕМИЕРА ЧАКАШЕ УТВЪРДИТЕЛЕН ОТГОВОР ОТ ГАЗПРОМ ЗА ГАЗА? ЩО МЪЛЧИ КАТО... БЯХТЕ СЕ НАКОКОШИНИЛИ НЕЩО КАК ЩЕ ВЪЗСТАНОВЯВАТЕ ДОСТАВКИТЕ... А СЕГА -МЪЛЧАНИЕ!
60
1
 
6
 
! Отговори
До Анонимен 53 преди 1 година
Тази монахиня (високообразована жена) създава скафандъра на Гагарин и вплита в него библейски символи, вкл. и молитвата "Отче наш". Всъщност тя, а не Хрушчов избира космонавта, който пръв да лети с този скафандър. След успешния полет следва пленум на ЦК на КПСС на тема "За възстановяване на някои православни традиции". Оттогава всички съветски космонавти с христ.произход преди полет се причестяват в средновековен манастир в Подмосковието. Потърсете материали, сведенията са покъртителни.