Киселото мляко се оказа ценно за колонизирането на Марс

Екип от учени ще изследват теорията
Обновена: 11 мар 2024 20:06 | 11 мар 2024 19:10, Нели Христова
68
Киселото мляко се оказа ценно за колонизирането на Марс
Снимка: БГНЕС

Екип български учени участва в експеримент, проведен в изследователска станция в пустинята Юта, САЩ, която имитира условията на планетата Марс.

Целта на мисията е да се разбере дали е възможно в едни нетипични и трудно адаптируеми за живот условия безпроблемно да се направи продукт, който е консумиран от векове на Земята – българското кисело мляко, съобщи bTV.

През декември 2023 г. в популярното списание Journal of Ethnic Foods е публикувана статия, написана от екипа за проведения експеримент.

В него седем души приготвят кисело мляко с бактерията Лактобацилус булгарикус и след това го изяждат. Те са екип от астронавти, които участват в двуседмична аналогова мисия в затворена среда, подобна на Марс, посочва изданието New Scientist.

Основният въпрос на експеримента е "Може ли българското кисело мляко да подобри представянето на астронавтите по време на мисиите на Марс?"

Българско кисело мляко е било консумирано преди това при полета на втория български космонавт в Космоса - Александър Александров през 1988 г., а също и от моряци по време 150-дневно плаване до Антарктида, от 56 български пилоти от Военновъздушните сили и от доброволци „в симулирани условия на корабокрушение“.

"С дългия си срок на годност и пробиотични свойства, българското кисело мляко се оказва ценен хранителен продукт за колонизирането на Червената планета", смятат учените.

"Марсианското кисело мляко беше една много хубава идея. Когато чува за набора на доброволци за "космическата станция" в пустинята Юта, която трябва да симулира условията на една марсианска мисия, с определена продължителност, разбира се, и в много по-малък мащаб, д-р Изабела Шопова реши да се включи”, коментира пред БТА проф. Светла Данова от БАН, която също е част от екипа, провел експеримента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
1
 
! Отговори
Чуденка преди 1 месец
А крави от де на Марс?
61
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Разбирам, че първо ще заселят кози и овце на Марс, после крави. След като разсадят зелена растителност.
60
0
 
4
 
! Отговори
Марсианката Дуня преди 1 месец
От мен малакото от вас сирищника
59
3
 
1
 
! Отговори
75 преди 1 месец
Мляко и млечни продукти, опасни за здравето.
58
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
...........Едно време млякото траеше 3 дни и се продаваше в буркани а не в кофички и на 3-тия ден беше вече вкиснато. С дълъг срок на годност от месец и повече са млеката в магазините........... Стига с тази измислена носталгия. Ако си направите домашно кисело мляко и го съхранявате на хладно може да изкара 4 до 6 седмици. Имало едно време........ колбаси от соя и целулоза, мляко от сухо мляко, мармалади и лютеници от отпадъци. Кой ще ти ги контролира при соца, партийния секретар ли.
57
2
 
2
 
! Отговори
Red ЦИГАНИЯТА преди 1 месец
ЖИВОТО ЯДРО защитава човечеството да не бъде изцяло избито от радиацията на Слънчевите Изригвания......... Заминавайте на Марс да Ви изтреби Слънцето е положението извън Земята
56
5
 
1
 
! Отговори
ЯДЕНЕ за МЪРШОЯДИ преди 1 месец
Гърците и РИМЛЯНИТЕ имали Бог на ВОЙНИТЕ а Израел няма такъв, Исляма няма такъв,Семитите нямат такъв........Само на ВОЙНА съюз със столица Брюксел направиха континента Европа и то умишлено .............. Най-малкото ще те убие Слънцето ако живееш на Марс защото тази планета е с УМРЯЛО ЯДРО.............За справка земното ядро създава ЗАЩИТА от космическата светла РАДИАЦИЯ,създава и самото МАГНИТНО ПОЛЕ на Земята и много други неща............УМРЯЛ ТРУП е МАРС и МЪРШОЯДИТЕ се овъртат около него
55
2
 
2
 
! Отговори
Щерю преди 1 месец
На Марс има доста висока радиация, поради много рядката атмосфера, а и цялата повърхност на планетата е покрита с тънък слой от радио-активни вещества. Да не говорим за неблагоприятния температурен диапазон и за бушуването на чудовищни бури там. При такива условия нищо живо не вирее...
54
4
 
6
 
! Отговори
Приказки под шипката преди 1 месец
До Анонимен Колонизирането на Марс !!! Още малко и писмо от отвъдния свят !!! Дъвка за наивници .
53
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Едно време млякото траеше 3 дни и се продаваше в буркани а не в кофички и на 3-тия ден беше вече вкиснато. С дълъг срок на годност от месец и повече са млеката в магазините като явно за такова кисело мляко се говори и такова ще дават на астронавтите.Горките те.
52
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Радваме се, но неможе ли някак си да правят тези "експерименти" за своя сметка?
51
5
 
7
 
! Отговори
Жалко преди 1 месец
Че ще унищожите българите и ще ни отнемете патента.
50
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
То хубаво ама крави няма вече, а и няма кой да ги гледа....всичко замина у Софето да става млад мериджей
49
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Понеже се гордеехме с киселото мляко и това унищожиха в България eничapитe.По магазините е всичко друго,но не и истинско кисело мляко.Нашите предци са живеели дълги години точно,защото са яли истинско кисело мляко.Старите хора казват,че не са го яли докато не се подуе капачката,а сега вместо да се вкисне се разваля.Сега като ли че искат да ни унищожат и да завземат територията.
48
0
 
18
 
! Отговори
Чуденков преди 1 месец
А аз се чудех защо имаше опашка от марсианци за кисело мляко в млекарницата до нас !
47
0
 
9
 
! Отговори
млекаро преди 1 месец
ама не това мляко дето го купувате от магазините :) уточнявайте ги тия неща бе
46
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ми погледнете към Луната.... и ако тя ви се усмихва.... значи Аз и Пешо сме там и кака Пена ни гони с метлата! Може и филм да направиме!
45
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 45. Никой нищо не иска от тебе.
44
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ми ако искате, може и Аз със Пещо да си направиме снимки на Луната.... Аз и Пещо ще се облечем в скафандри и ще започнем да ходиме и бягаме по пустинята в Сахара, а чистачката Пена, ще ни прави снимки! И след това ще ги изпратим по Вестниците, Телевизорите, Компютрите и Телефоните.... и Светът ще разбере, че Пена ни е гонила с метлата по Луната заедно с Пешо!
43
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 43. И ?

Спонсорирани публикации