На седем планети-сираци има потенциална форма на живот

Те са на 1500 светлинни години от Земята
Обновена: 29 май 2024 15:43 | 29 май 2024 15:43, Инна Ангелова
13
На седем планети-сираци има потенциална форма на живот
Снимка: AFP News Agency, X

“Евклид”, европейският космически телескоп, е открил седем нови планети-сираци, които се движат в Космоса. Около тях няма звезди и за разлика от нашата планета, на тези няма ден-нощ, сменящи се сезони или години, предаде АФП. Според учените обаче, на някои от тях може да има наличие на някаква форма на живот.

Планетите са открити миналия петък и находката е описана в изследване, публикувано предварително преди независима оценка в електронната библиотека arXiv.org. Планетите-сираци са газови гиганти. Масата им е поне четири пъти от тази на Юпитер. Новооткритите планети се намират в мъглявината Орион, на около 1500 светлинни години от Земята.

Испанецът Едуардо Мартин, който е водещият автор на изследването, сравни откритието им като "игла в купа сено", защото тези планети не отразяват светлина от близка звезда.

Седемте новооткрити планети обаче имат предимството да са твърде горещи, поради което излъчват радиация, направила възможно откриването им. "Евклид", който бе изстрелян в космоса миналата година, потвърди и съществуването на десетки други планети-сираци, които преди не са били наблюдавани.

Според Едуардо Мартин "някои от най-близките ни съседи без съмнение са самотни планети". Но без лъчите от близка звезда, някои от тях са изключително студени, с ледени повърхности. Следователно топлината, нужна за поддържане на форма на живот, би следвало да идва от вътрешността на планетите. / БТА

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от САЩ
В САЩ изстреляха сателит за проучване на облаците
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
маке нюз преди 2 седмици
има живот разбира се , македонците сме ги заселили още от времето на Филип ,баща на Александър македонски
7
1
 
0
 
! Отговори
doker-ut преди 2 седмици
Nese iemerva sus (svetlini godini) a sus metar, kilometar kato tuka na zemiata ;
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Няма стигнем никога там, тъй че остава те да дойдат.
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Не е "има потенциална форма на живот", а "е възможно да има форма на живот", но когато кyxaта мucupка превежда с гугъл, така става.
4
2
 
1
 
! Отговори
СУФ преди 2 седмици
Да пратят няколко робота от новите и да кажат, че са намерили извънземни, говорещи английски :)) Може някой да им повярва.
3
0
 
2
 
! Отговори
У бре преди 2 седмици
Дано е форма на живот,а не жизнь!
2
2
 
4
 
! Отговори
На кой му пука? преди 2 седмици
1500 светлинни години.....великите американски учени могат в момента дори да пратят човек на Луната. Та на кой му дреме за някакви си планети на майната си. Може и дори да не съществуват вече след като отнема цели 1500 години за светлината да дойде до нас. Само се занимават с глупости. Вместо да се хванат да свършат някаква полезна работа тука да си подредим нещата те гонят михаля.
1
3
 
4
 
! Отговори
Тагарев преди 2 седмици
Чудесно, да натоварим русофилите на звездолет и да ги изпратим с най-добри пожелания!

Спонсорирани публикации