Кристиян Бойков – опасният хакер или удобният "образован клошар"?

Според адвокатите му - целта е да се удари компанията, в която работи
Обновена: 17 юли 2019 18:40 | 17 юли 2019 18:40, Александър Попов
241

Кристиян Бойков е запален геймър. В профила си в социалната мрежа често споделя новини за различни хакерски атаки. В последната година Кристиян работи като експерт по киберсигурност в "ТАД Груп". В края на миналата година той направи експеримент пред Новините Он Еър.

"За да ни покаже колко сме уязвими в мрежата, 20-годишният пловдивчанин създаде нова безжична мрежа, която използвахме като доставчик на интернет. В нея въвеждаме данните си за онлайн банкиране. Секунди по-късно той вече ги има, разказва репортерът на Bulgaria ON AIR Благой Цицелков.

"Всяко едно изображение, което зареждате вие, го зарежда и човекът, който ви атакува. Единственият начин е да използват доста по-трудни пароли, а на публични места да използват VPN връзки", разказва Бойков.

Още по темата
От години Кристиян изследва пропуските в интернет сигурността.

"Това е метод, чрез който лице, което е в една мрежа с друго лице, може да гледа трафика, който минава през тази мрежа с цел лична облага", разказва Кристиян.

През 2017 г., когато е още ученик, Кристиян пробива защитата на сайта на Министерството на образованието и науката. Тогава момчето разкри, че личните данни на 1,2 млн. деца са били достъпни на интернет страницата на МОН и всеки е можел да стигне до тях без идентификация. Тогава от просветното министерство поканиха Кристиян да участва в процедурите по опазване и съхранение на информацията. А малко след това получава и покана за работа в TAD Group.

"Видяхме Крис като етично момче, а можеше да манипулира оценките. Министърът изпрати благодарствен адрес към него и така се запознахме", казва Дияна Хаджийска, юристконсулт на TAD Group.

Според експерти, ГДБОП стига до Байков по забравен "lock" файл, в разпространените до медиите данни. Във файла имало информация, че е отварян от компютър с потребителското име - Kpuccc. Този скрит файл обаче не е пряко доказателство, че Кристиян Бойков е изтеглил документите.

"Кристиян е най удобното младо момченце. Той е образованият клошар", смята адвокатът Георги Стефанов.

Според адвокатите на 20-годишното момче, чрез задържането на Бойков се атакува фирмата, в която той работи.

"Взели са му апаратурата. Работи по големи проекти, с отнемането на техниката - удрят компанията. Неговото ликвидиране в момента и изземването на техниката му с данните поставя на колене дружеството", допълва Георги Стефанов.

В публично разпространените данни от изтеклите файлове, не се съдържат преки доказателства, че Бойков е разпратил въпросната папка до медиите. Но вече е с повдигнато обвинение от прокуратурата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


241
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
1
 
17
 
! Отговори
Хмммм преди 4 години
Сега. Това момче е на 20 г сега. Проста задача по математика - на колко години е бил през 2012 г (годината в която хакера за пръв път е "пробил" НАП)???А) на 26Б) на 3В) на 13На вас оставям да прецените дали е могъл тогава да е вече хакер...
56
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добре де един път направил сайта на МОН достъпен с личните данни на хиляди .Сега на цялата държава личните данни показва на бандитите .Ми нека му дадат медал че объркава държаваният апарат на цялата държава .Или то няма държава тука?Ако беше станало в Америка десет доживотни да не се рови където е забранено .Доживотен затвор без достъп до интернет и телефон .
55
7
 
4
 
! Отговори
Ами така е.. преди 4 години
ТЕЗИ МОМЧЕТА ТРЯБВА ДА РАБОТЯТ ЗА БЪЛГАРИЯ И ГЕРБ.ТОВА СА НАШИ УМНИ И КАДЪРНИ ДЕЦА. ТРЯБВА ДА ГИ ЗАЩИТИМ И ПОДКРЕПИМ! ТЕ СА БЪДЕЩЕТО НА БЪЛГАРИЯ!!!!!
54
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега всеки българин е убеден, че всеки 20 годишен с Комп може безпроблемно да хакне всяка държавна институция. Не всеки, ама как мислиш, че си купих айфон ?
53
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как смееш да говориш така за момчето бе еййййКлощар бил! Сега трябва да т насъди за накърняване на достойнството ...
52
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
да се изгони руския посланник - путин е виновен
51
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Предлагам да се растреляя веденагга .В арабският свят им режат ръцете на крадците а тука им намират работа да крадат .Скапана система факт .Само смърт за крадците ги стреска и без това не правят нищо освен да крадат лични данни .
50
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Човекът е бял хакер, а тв го обвиняват, че е черен... нещо като Майкъл Джексън на хакерите
49
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
за да няма аткицялата гербава неука и крадлива помия да се пусне в ***
48
2
 
10
 
! Отговори
Смех в залата преди 4 години
Всеки ден стотици български хакери пръснати по света кракват стотици хиляди банкови сметки и правят ЦРУ и КГБ за смех. Та някой от всичките с мощен рутер и с разбит WiFi, с фалшив ник, мейл и семейно положение и много сериозен VPN домашно производство е думнал НАП за бъзик . Сега се смее от някъде на простата тиква от Банкя и подчинените му тъпунгерчета от национална сигурност... , а на пеленачето Бойков му вдигат акциите.
47
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много добре скроенна акция. И Българския шаран веднага лапна примката. Това се случва ден след като парламента отхвърли машинното гласуване.. Случайно??! По всички медии се тръби високо колко несигурна е държавната електрона система!! Чудесно и много удобно за противниците на на машинното и електронното гласуване. Ура! победа! Сега всеки българин е убеден, че всеки 20 годишен с Комп може безпроблемно да хакне всяка държавна институция. Край на всяка мечта за е-гласуване!!
46
0
 
14
 
! Отговори
Въпрос преди 4 години
Дали е той или друг, факт ли е?След като някой е открил пробиви на два пъти и ги е посоччил, значи си търси по-високо платена работа.
45
1
 
7
 
! Отговори
До 40 преди 4 години
Баце, не си ползвал VPN, личи си. Всъщност, ако си пуснеш OpenVPN от вас и се връзваш с него през която и да е публична wifi, целия трафик ти се криптира, така че собственика на wifi да не те слуша. Tor в основата си е VPN, само че минаваш през много ендпойнти.
44
12
 
4
 
! Отговори
SS преди 4 години
ЕТО ТОВА СЕ КАЗВА ДА СИ ПРОПИЛЕЕШ ТАЛАНТА.АКО ИМАХ НЕГОВИТЕ УМЕНИЯ ЩЯХ ДА НАПРАВЯ ПАРИ.
43
1
 
10
 
! Отговори
българин преди 4 години
До 21 "привет от Германия"! Браво бе т р о л ч е на ГЕРБ! Веднъж да напишеш нешо вярно! -:) Няма мърдане пред истината! А що не пишеш истината и в останалите си "платени коментари"? Достоен си за съжаление! Леле леле!
42
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЗА ДА НЯМА ПОВЕЧЕ КИБЕРАТАКИ ТРЯБВА ДА ПРАТИМ ВСИЧКИ КОМУНИСТИ ПРИ ЛЕНИН.
41
0
 
5
 
! Отговори
batmario преди 4 години
Местни избори-2019
40
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
БЕСЕПЕТО НА САТУРН, ХАКЕРА В СИБИР
39
0
 
27
 
! Отговори
Привет от Албания преди 4 години
Голямият майтап ще бъде,ако утре или в следващите дни изтичането на информация продължи.Тогава какво ще кажат,а?Очакваме с нетърпение развитие на паролата "ВИНЕТУ"
38
9
 
7
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 години
СОЦИАЛИЗМА ВЪРНА ДЪРЖАВАТА ТОЛКОВА НАЗАД, ЧЕ ДОРИ 30 ГОДИНИ СЛЕД НЕГО ЕДИН ХАКЕР МОЖЕ ДА Я ПОРУТИ.