Емоционално хранене - как да го преборите?

Научете се да различавате глада, съветват специалисти
28 сеп 2020 23:00, Екип на Tialoto.bg
4
Емоционално хранене - как да го преборите?
Pixabay

Ядем, не само когато сме гладни или само за да заредим тялото с енергия. Често посягаме към различни изкушения и когато емоциите ни са нестабилни или сме стресирани. Емоционалното хранене е голям проблем особено за тези, които се опитват да намалят теглото си. Храната осигурява комфорт и то не каква да е храна, а често по-нездравословните рафинирани захари в опаковка.

Дори да имате желязна воля и да следвате режима си ревностно, има моменти, в които е трудно да контролирате поривите си за нещо, което да ви успокои.

Как да се справите с емоционалното хранене?
 
Водете си дневник
 
Пишете всеки ден какво ядете. Това ще ви помогне да следите храната си и да ядете по-малко и по-качествена храна. Виждайки написаното, вие ще взимате осъзнати решения затова как да се храните и вероятността да залитнете към „забранени“ храни е много по-малка.
 
Медитирайте
 
Медитацията и други трикове за бързо сваляне на стреса ще ви помогнат да живеете по-спокойно, което пък ще намали рязко моментите, в които ще искате да посегнете към нездравословна храна.

Следете тялото си
 
Преди да се нахвърлите на някаква храна, дефинирайте дали наистина сте гладни или не. Ако сте яли преди час-два има голяма вероятност да изпитвате емоционален, а не физически глад. Може и да сте жадни! Често бъркаме глада с жаждата. Изпийте чаша вода и ако продължавате да усещате „глад“, по-добре пробвайте да хапнете плод.
 
Още начини да преборите емоционалното хранене четете в Tialoto.bg 

Източник: Tialoto.bg

4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Познавам няколко човека, което наистина папат като бесни, когато са ядосани. Само единият от тях е мъж. Останалите са жени на различни възрасти, най-младата е
на 21 г., най-възрастната е пенсионерка.
1
0
 
5
 
! Отговори
пенсионер преди 4 седмици
при мен е неемоционално, ставам емоционален като пенсията свърши!