ЕС обмисля санкции и за съседите на Русия, които й помагат

За тези, които и помагат да заобикаля ограниченията
Обновена: 26 мар 2023 15:08 | 26 мар 2023 14:55, Александър Попов
584
ЕС обмисля санкции и за съседите на Русия, които й помагат
Снимка: Pixabay

Европейският съюз може да наложи санкции на съседите на Русия - централноазиатски държави, които според Брюксел помагат на Москва да заобикаля ограниченията.

ЕС изтъква, че износът на европейски продукти за тези държави се е увеличил значително през последните месеци. Пералните машини, употребяваните автомобили и фотоапаратите са особено разпространени в региона. Брюксел смята, че оборудването в крайна сметка се препродава в Русия, където електрониката се разглобява, а компонентите се използват за ремонт на военно оборудване, според „Телеграф“.

ЕС възнамерява да проведе разговори с представители на азиатските държави в близко бъдеще и да предупреди за последиците от нарушаването на режима на санкции. Ако това не доведе до спиране на реекспорта, ще последват ограничения. А те могат да бъдат наложени както срещу отделни юридически лица, така и срещу държави, заяви Сергей Гландин, партньор в адвокатската кантора NSP.

"ЕС може да използва два механизма. Първият е целенасочени санкции на т.нар. руска основа. Тук не е необходимо да се измисля нещо, те вече разполагат с инструмент. Когато приеха осмия пакет от ограничения, те добавиха нов критерий: физическо или юридическо лице може да попадне под санкциите на ЕС, ако допринася за нарушаването на забраната за заобикаляне на въведените по-рано мерки. Вторият механизъм е регламент, който вече ще се прилага за европейските производители. Този документ може например да предписва забрана за казахстанските въздушни превозвачи да превозват стоки в страната от ЕС. Те могат частично да затворят достъпа до пристанищата, да определят определени номенклатури на стоки, предимно военни и с двойна употреба, които са забранени за износ, реекспорт в Казахстан", допълни Гландин.

Междувременно Германия предложи да се затегне контролът върху крайните потребители на стоки с двойна употреба. Откакто тези продукти попаднаха под санкции, те се купуват активно от страните от бившия Съветски съюз, отбеляза Берлин. Трафикът на камиони в тази посока се е увеличил четири пъти, заяви Роберт Хабек, германски министър на икономиката.

Ще могат ли европейските държави да наблюдават цялата търговия между Москва и нейните съседи и след това да наказват нарушителите? Иван Тимофеев, генерален директор на Руския съвет по международни въпроси, отбелязва, че на теория това е възможно: "В ЕС започна прилагането на закона. Например, наскоро се появиха съобщения, че в Нидерландия са образувани над 40 наказателни дела за заобикаляне на ограниченията за Русия. Проследяването на нарушенията на санкционния режим е реалистично. То може да се осъществи чрез някои тайни свидетели, а освен това могат да се проследят финансовите трансакции, ако са в долари или евро, което технически е лесна задача“.

Друг е въпросът, че, разбира се, ще бъде много трудно да се контролира целият масив от реекспорт към Русия. Резултатът ще бъде по-високи цени на риска, т.е. посредниците просто ще взимат повече пари за услугите си, а тарифите за реекспортираните стоки ще нарастват, но, разбира се, това няма да пресече потока.

Самите съседи на Москва също могат да помогнат за проследяването на потока от стоки към Европа. Казахстан, например, ще стартира от 1 април онлайн система, която ще следи всички товари, пресичащи границата на републиката. Според съобщения в медиите Астана иска да докаже на западните си партньори, че спазва санкциите.

Според анализатори обемът на търговията на Русия със съседните страни в някои категории продукти се е увеличил със стотици проценти през миналата година. Благодарение на механизма за паралелен внос до края на декември Москва е закупила почти 2,5 млн. тона продукти на стойност над 20 млрд. долара.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


584
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
421
0
 
0
 
! Отговори
х преди 1 година
Браво на Брюксел! Осъзнавате ли, че Европа остава без суровини, скоро ще остане без китайските стоки, а после ще остане и без евтината работна ръка от Азия и Африка. Просто невероятни гении сме се събрали в тоя ЕС :)))
420
0
 
1
 
! Отговори
НАЙ-ПОСЛЕ преди 1 година
А ДОБРО УТРО ЕВРОПО ! ЩЕ СЕ НАУЧИШ КАКВО Е ЕВРАЗИЯ !
419
0
 
2
 
! Отговори
Boko преди 1 година
Писах по повод "задната вратичка" на търговията към рашките. Пак ще го кажа - имат ли си представа пишештите по темата джурналя за съвремената световна търговия? Само с шум и еврогейска пропаганда ни заливат. Световната търговия е поле без бариери. Какви санкции, какви пет пари са в кратуните на еврозелките в Брулсел?
418
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЩАТАта в скоро време ще наложи санкции на себе си.
417
4
 
16
 
! Отговори
Намасте! преди 1 година
ЕС са истински самураи, решили са да си направя тхаракири. И явно ще се справят успешно със самоубийствения акт. Е, какво да кажем, самураи!
416
5
 
13
 
! Отговори
Мда ястреби преди 1 година
Внимавайте само тия съседи всичките да не наложат икономически санкции на европа че тогава ше изядеме ***. време е еропа да има мислеюи политици!
415
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия като спре да купува от Европа, пак ще продължи да купува от Азия. Европа къде ще продава. Сигурно немският министър ще ни каже да пестим вода и ток, да се къпем по-малко, но да гледаме 2 телевизора, да пускаме 2 перални и вместо на дърва, да готвим мин на 2 печки.
414
5
 
24
 
! Отговори
Гошо преди 1 година
Кога ще стане на брюкселските бюрократи ясно, че санкциите вредят на нас повече от колкото на Русия? На времето казвахме, че капитализма е като мушмула: колкото повече загнива, по-вкусен става. Със санкциите се получава същото.
413
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До никъде с тази мода на санкции! Говорят за безсилие!
412
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След 2 Април и на България ще налагат санкции... урсулата няма да идва да носи грантове на некадърните си про'с'таци.
411
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ТО И АЗ МОГА ДА САНКЦИОНИРАМ МЕСТНАТА БАКАЛИЯ АМА КВО ШЕ ЯМ ТА И ЕС ТЪЙ ГОЛ ГОЛЯМ
410
2
 
22
 
! Отговори
ЕС преди 1 година
Свободата се превърна у нас в Свобода да крадеш безнаказано. Колщото по- високо си - толкова повече крадеш напълно безнаказано!
409
1
 
23
 
! Отговори
О хо хо преди 1 година
Абсолютно Всяка една санкция може да бъде преодоляна с хитрост и малко акъл!!! Тъй че е безсмислено подобно " умно" начинание.
408
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЕС Е НАПУКАН,СМАЧКАН И УНИЩОЖЕН КАТО СНИМКАТА АНГЛИЯ И САЩ МУ ТАКОВАХА *** КЯТА
407
1
 
15
 
! Отговори
баце преди 1 година
Напълно съгласен с 466. Явно санкциониращите си падат мазохисти и не им пука, че контрата остава в санкционираните.
406
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
проблемът на еврогейтаците и фащ е, че санкционираните станаха повече от санкциониращите. Санкциите за да са ефективни трябва да се използват изключително рядко и само в краен случай, а ония некадърници скоро ще обявят санцкии и на луната. И какъв е смисълът от санкции дето вредят повече на теб самия, отколкото на този дето уж наказваш?
405
1
 
37
 
! Отговори
Аз преди 1 година
само да питам, и на Китай ли ще наложите санкции?
404
5
 
8
 
! Отговори
Русуфилчо преди 1 година
Квииик
403
15
 
2
 
! Отговори
Русуфилите квичат преди 1 година
Значи мерките са Правилно
402
4
 
9
 
! Отговори
бандите на ЕС ЕС преди 1 година
Рекет !