Доган ще трябва да доказва качествата си на хидролог и геолог

Тръгна делото за конфликт на интереси на лидера на ДПС
Обновена: 18 окт 2010 11:42 | 2 сеп 2010 12:35,
387
Доган ще трябва да доказва качествата си на хидролог и геолог
Снимка: БГНЕС

Лидерът на ДПС Ахмед Доган ще трябва да доказва пред съда, че притежава необходимите професионални качества, за да бъде консултант по хидроенергийни проекти.

Днес Върховният административен съд даде ход на делото за конфликт на интереси на лидера на ДПС, което е образувано по сигнал на парламентарната комисия „Антимафия“.

То е за хонорара от 1,5 милиона лева, които Доган е получил по 4 договора, сключени с Института за строителство и минно дело (дъщерно дружество на „Минстрой холдинг“).

Според комисията Доган е нарушил Закона за предотвратяване и разкриване на конфликт на интереси, като не е декларирал, че е сключил договорите за консултантски услуги по проектите „Цанков камък“, каскадата „Горна Арда“, яз. Тунджа и Доспат.

Самият Ахмед Доган не присъства в съдебната зала.

Днес ВАС го задължи да представи в 7-дневен срок докладите за свършената от него работа по четирите договора. Освен това лидерът на ДПС ще трябва да предостави доказателства за професионалната му квалификация в областта на хидрологията, строителството и минното дело.

Институтът по строителство и минно дело ще трябва да представи докладите за извършената от Доган работа. А от Антикорупционната комисия – да дадат протокола от заседанието, на което бе взето решение да сезират ВАС.

Същевременно съдът задължи Министерския съвет, Националната електрическа компания и министерството на икономиката да предоставят редица документи, свързани с финансирането на обектите, избора на инвеститори, подизпълнители, както и дали строителството на „Цанков камък“ е финансирано със средства от заема за АЕЦ „Белене“.

Още по темата

След края на заседанието адвокатът на Ахмед Доган – Румен Еленски, заяви, че няма представа дали лидерът на ДПС може да докаже професионалната си компетентност като консултант по хидроенергийните проекти.

Той бе категоричен, че конфликт на интереси няма, а докладът на комисията „Антимафия“ е политически и „само въпрос на въображение“. Еленски упрекна депутатите, че не са събрали доказателства, а са изтъкнали само политически аргументи.

Адвокат Елеонора Николова, която представлява антикорупционната комисия, коментира след заседанието, че Ахмед Доган е бил избран за консултант по проектите в качеството му на политик, а не в това на геолог.

"Има конфликт на интереси, защото именно Минстрой холдинг – близка до г-н Доган фирма, е работила по най-скъпия обект в България. Защото към настоящия момент, по данни на председателя на НЕК, струва 460 млн. евро. Това са държавни пари. Те са отишли в по-голямата си част в Минстрой холдинг“, каза Николова.

По думите й договорите са привидни и поставят лидера на ДПС в зависимост от дружеството което му е възложило работата

Тя посочи, че четиримата експерти, съставили договорите са получили 50 хиляди лева, а разликата между тази сума и хонорара от 1,5 млн. лв. на Доган коментира така: „Това е съотношението между учените в България и политиците“.

Следващото заседание на ВАС е на 23 септември.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


387
Още по темата: Ахмед Доган
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
256
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
НЯМА ЛИ КОИ ДА ГО УБИЕ ТОЗИ БЕМОМЧЕТА РОДОЛЮБЦИ, ОГЪН ПО ТУРЧИНА
255
0
 
10
 
! Отговори
ФЛОКИ преди 13 години
ГАДЖАЛЪТ Е ГАДЖАЛЗАЩОТО К<< Е ЯЛИ ПРЕЗ ЖИВОТА СИ ЦЯЛЩЕ СИ ОСТАНЕ ТОЙШИБАН ***
254
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
do dokazvane na neobratnoto, dogan e obraten!
253
1
 
5
 
! Отговори
КОЧО преди 13 години
медито сега като извади дипломите от чекмеджето ,като почне да обяснява на ,,независимият,, съд как се прави язовир и после каскадата ,тока тече,водата плиска и ко да видиш си *** мамата ,стената на язовира висока,висока си е *** мамата ,от горе дълбоко ,дълбоко си е *** мамата,кво да ви говори още ,ако продължи си е *** мамата,то и тъй си е *** мамата ,за друго да не говорим,щото може да си е *** мамата.съда отсъжда като ,,независим,, НЯМА ДОКАЗАТЕЛСТВА ЗА ПРЕСТЪПЛЕНИЕ.честито
252
2
 
3
 
! Отговори
баклава преди 13 години
и гинеколог:)
251
7
 
2
 
! Отговори
XA XA XA XA XA XA преди 13 години
Съдът: Доган да докаже, че е минен експертДоган: Съдът да докаже че всеки един от тях е минен еьперт!Когато съдиите го докажат тогава Доган ще може да разговаря с тях като колеги от минната геология, хидрология и язовирология.
250
3
 
7
 
! Отговори
блабла преди 13 години
ей *** некадърна, до кога ше им спестявате на говната дето ни управляват съществените въпроси.само ви е страх да не си изгубите местенцето, клеветите читави хора дето знаете, че не могат да ви пипнат с пръст, а крадливите ни политици и мутрите ги галкате с перце, така лекичко по ташаците.някой зададе ли му на турчина въпроса "защо така бе ага, ти дето нищо не разбираш от хидрология и геология грам, крадеш от данаците на народа, защо такъв наглец си".е такива сте си журналята, страхливци
249
1
 
2
 
! Отговори
до 242 преди 13 години
Що ти на фотосинтеза ли караш???
248
3
 
3
 
! Отговори
до неграмотник 241 преди 13 години
Преди да пишеш, седни и помисли. Провери как се пишат изречения, слагат ли се точки и запетайки, кои имена са с голяма буква и тн. Чак тогава можеш да си с претенции, да поучаваш и да слагаш епитети на хората.Много от тези дето ги наричаш овце и папагали са доста над нивото ти.
247
4
 
9
 
! Отговори
воевода преди 13 години
абе тоя фес има ли толкова акъл за такива сериозни неща
246
5
 
9
 
! Отговори
Обективен преди 13 години
ей сега е време гадното крадливо турче да му покажат червения картон, стига е минавал по тъча винаги.а ние всички избиратели трябва да му покажем картона на изборите, да си подбира дисагите и да си ходи в анадола.предпочитам да ме управляват и крадат ***, гербери, сини, зелени и всякаква друга ***, но не и бившите поробители.писна ми от наглостта им честно
245
6
 
7
 
! Отговори
bg преди 13 години
ЕЙ *** ако четеш това вари се хвърляй от МОСТАА БЕЕЕ ***
244
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Доган - ***!!!
243
5
 
6
 
! Отговори
арменец преди 13 години
защо се чудите ,нека министър а по икономика да покаже дипломата си за геолог итн, на ли и той бил консултант и според него този хонорар е нормален иче някъде плащат по-вече ееееееееее и него пред ВАС, абе хара защо сте толкова заблудени нека Ц,Цветанов да си извади диплома за......... или щети извади диплома за физкултурник
242
3
 
0
 
! Отговори
Веси преди 13 години
хахахахахахахахаххахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахаххахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахаххаххахаххахаххахахах
241
2
 
5
 
! Отговори
Анюта преди 13 години
Първо-тази тема се вмъква точно сега не случайно,а за да ни отвлекат вниманието докато свършат нещо друго Второ-тази измислица,че парите не са дадени от държавата,а от частна фирма също намирисва-демек държавата не може да му ги вземе Хайде стига смехории,дори дете ще разбере какъв е трика
240
5
 
7
 
! Отговори
Ега ти преди 13 години
От този форум разбрах, че хората са произлезли от маймуните, маймуните са произлезли от турците, турците са прооизлезли от ***, *** са произлезли от Джаба Д`Хат, който бил македонец.
239
4
 
4
 
! Отговори
ПАТРИОТ преди 13 години
този мънгасар кирлив,какво се мотат а ми не го ликвидират ве4е,колко пари открадна,със съдействието на бсп и ндсв разбира се,сега на хидролог се правил,оф едно дърво,па бой...
238
2
 
2
 
! Отговори
хмм преди 13 години
някои ако беше точил ДДС толкова пари щеше да му лепнат поне 5-6 години най-малко освен яките глоби...ама на тоя ще му се размине както обикновенно става в НАШАТА ДЪРЖАВА (пиша го с големи букви защото няколко *** мислят,че държавата е тяхна понеже МВР АД работи за тях)
237
3
 
3
 
! Отговори
ааа преди 13 години
абе тоя сега защо не е с белезници и качулка на главата като ще го съдят или така правят само с конкуренцията а не със своите ? аз съм сигурен че ако го осъдят най-много да върне само парите и това ще е вместо СЪД ООД да го осъди да върне парите по 3 и да полежи малко за измами в особенно големи размери :)