Доган не бил инженер, а консултант по маркетинг

ВАС излиза с решение по делото срещу лидера на ДПС до 14 дни
Обновена: 18 окт 2010 11:35 | 23 сеп 2010 17:19,
174
Доган не бил инженер, а консултант по маркетинг
Снимка: БГНЕС

Ахмед Доган нямало нужда да доказва професионална квалификация в областта на минното дело, хидрологията и строителството.

Това заяви адвокатът му Румен Еленски на днешното заседание на Върховния административен съд (ВАС) по делото за конфликт на интереси при лидера на ДПС.

Нещо повече – „ако Ахмед Доган беше дипломиран инженер или хидролог, Институтът за строителство и минно дело нямаше да му възложи изпълнението на договорите“, смята защитникът му.

Причината била, че консултантските услуги, за които лидерът на ДПС е взел прословутия хонорар от 1,5 млн. лв., били в областта на маркетинга.

Неговата задача била да направи специализиран маркетинг, да създаде идеен проект за потенциален инвеститор и ноу-хау. Трябвало да прецени социалните измерения на четирите хидроенергийни обекта за обществото и тяхната икономическа ефективност.

„Достоевски е завършил медицина, но с какво право пише романи”, заяви в подкрепа на тезата си адвокатът.

Извън съдебната зала обаче той не можа да отговори на въпроса каква квалификация има Ахмед Доган, който е дипломиран философ, в областта на маркетинга.

За да обоснове сумата, която е получил Доган за маркетинговото проучване, защитникът представи в съдебната зала заверено копие от бюлетин на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране. В него е определена методиката за изчисляване на възнагражденията за консултантски услуги в областта на строителството.

Според адвокат Еленски, ако се спазва методиката, за четирите проекта Доган би трябвало да вземе хонорар в размер на 950 млн. лв.

Той бе категоричен, че в случая не може да става дума за конфликт на интереси, тъй като договорите с Института за строителство и минно дело са сключени в началото на 2008 г., а Законът за предотвратяване и разкриване на конфликт на интереси е влязъл в сила през март 2009 г.

Ахмед Доган е изпълнил договорите в края на 2008 г., а сумата по тях му е изплатена на два пъти – на 29 декември 2008 г. и на 12 февруари 2009 г.

Декларациите за наличие на конфликт на интереси от 2009 г. трябвало да бъдат подавани за периода след влизането в сила на закона.

Румен Еленски изтъкна още, че консултантските услуги по четирите проекта са изцяло частна инициатива и за тях не са плащани пари от държавния бюджет или от еврофондове.

Още по темата

От парламентарната комисия за конфликт на интереси, която сезира ВАС, заявиха, че получавайки хонорара, Ахмед Доган е попаднал в икономическа зависимост, която е повлияла на решенията му като държавник и която е трябвало да декларира.

Те поискаха хонорарът на Доган да бъде отнет в полза на държавата и той да бъде глобен.

Адвокат Еленски от своя страна упрекна комисията, че докладът й е политически и се изнасят само политически аргументи.

Според доклада по четирите договора Ахмед Доган е трябвало да изготви проектни решения за тип язовирна стена и ВЕЦ, схеми за прехвърляне на свободни води, преценка за регулираща способност на язовири, варианти за развитието на проектите и др.

Договорите са по „Проект Тунджа“, каскадата „Горна Арда“, „Схеми за прехвърляне на свободните води от р. Места към  каскадата „Доспат-Въча“ и „Трансфер на води от „Баташки водносилов път“ към каскадата „Доспат въча“.

ВАС ще произнесе присъда по делото срещу Ахмед Доган в 14-дневен срок.

Според закона максималната санкция, която лидерът на ДПС може да получи, е глоба от 3000 лева. Освен това, ако бъде осъден, ВАС може да постанови отнемане в полза на държавата на хонорара от 1,5 млн. лв.

Ако спечели делото, то тогава парламентът ще трябва да плати разноските по делото и хонорара на защитника на Доган в размер на 48 000 лева. Защитникът на Доган определи възнаграждението си като „съвсем минимална сума“, докато Елеонора Николова, която представлява комисията, заяви, че тя е твърде голяма за административно дело, по което дори няма финансови претенции.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


174
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
1
 
4
 
! Отговори
BAI GANIO преди 13 години
do 107 samo gospodin dogan krade parvo vijte va6to kradlivo pleme kolko 4oveka se i togava komentirai no mai nqma da moje6 da gi pribroi6 kato se zamisli6 no se zamisli mnogo dalboko moi 4ovek za6tot onzi den intervuto na stoishkov ako si gledal tie qsno za kakvo i kakvi xora govore6e gospodin stoishkov 4oveka prosto i qsno kaza sram me e 4e sam balgarin uspex vi jelaq prodaljvaite da pluete
103
0
 
8
 
! Отговори
Гражданин за ЕРБ преди 13 години
Колкото и да ни се иска, няма как да бъде осъден Доган ага.Просто няма как да се докаже че не е правил маркетингови проучвания.Нито него ще го осъдят, нито кого то и да е било.Бойко въпреки килийното си милиционерско образование го знае.Просто само подстрекава народа.Естествено след оправдателната присъда, Червения Милиционер, веднага ще обвини - този път Въсшия Административен Съд.Нито Доган може да го осъдят, нито самия Бойко след като му приключи мандата могат да го осъдят за каквото и да е.
102
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Чудя се на някои турчета - защищават Доан ага, само защото е от техните. Хайде нека излезнат от калъфа си! На Меди мястото му е в затвора! На 88 му писах плюс, ама нека знае, че знаменитата болница в Балтимор се казва ДжонС Хопкинс...
101
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ss
100
1
 
8
 
! Отговори
Ончо преди 13 години
*** наглеца адвокат -48 000 лева хонорар
99
6
 
4
 
! Отговори
falko преди 13 години
Ahmed Dodan e nay velikiya politik za vsicki vremena v BG ida hlencite,ida luyete tova eee istnata,ama prez negovo vreme may celiya narod bese DOVOLEN,a sega kakvo celiya narod GLADEN.eto tava eeee istinata.
98
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
вкараите го в затвора този...нищо не го питаите !!!!!!!!!!!!
97
2
 
11
 
! Отговори
гугълчо преди 13 години
Хапсолютно! Смотаният адвокат е объркал Достоевсли с Чехов.
96
0
 
8
 
! Отговори
349 преди 13 години
"Ако спечели делото, то тогава парламентът ще трябва да плати разноските по делото и хонорара на защитника на Доган в размер на 48 000 лева." А ако не?
95
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
*** и маркетинг-това виц ли е
94
2
 
12
 
! Отговори
! преди 13 години
Какви са тия глупости, държавната НЕК поръчва строителството на частни фирми, и водещ политик получава пари от частните фирми, верно че нищо не разбирал от тая работа, но бил много печен организатор.А Камен Костадинов нали обясняваше, как едва ли не Доган бил най-великия хидроинженер, хайде сега да се появи пак с някое обяснение.И защо консултанта допусна стойността да бъде завишена в пъти?
93
1
 
11
 
! Отговори
неграмотници! преди 13 години
Достоевски е роден е на 11 ноември (30 октомври стар стил) 1821 г. в Москва, Русия. Той е второ от седемте деца на Михаил и Мария Достоевски. Баща му е лекар, който през 1828 г. получава званието потомствен дворянин. Майка му умира от туберкулоза когато той е 15-годишен. От 1833 до 1837 г. учи в частни полупансион и пансион, след което заминава за Петербург, където учи една година в подготвителен пансион и от 1838 г. продължава обучението си в Петербургското военно-инженерно училище до 1843 г.
92
6
 
13
 
! Отговори
Франц преди 13 години
И аз мога да направя идеен проект. Защо плащат на тоя турски ***?
91
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"...Те поискаха хонорарът на Доган да бъде отнет в полза на държавата и той да бъде глобен..."Като крадеш и те хванат, това ли е наказанието? Да върнеш откраднатото и да те глобят?!? А затвор?Бойко, Бойкоооо - и ти се договори с поганеца, мафиоте!!!
90
2
 
9
 
! Отговори
Samo minavam преди 13 години
Еленски е куха тиква.Медик е Чехов.А сега помаците и ***,във ВУЗ,въз основа на маркетинга на Доганчо.
89
3
 
22
 
! Отговори
някой преди 13 години
Ама разбира се, защо да не го сравняват Ахмед Доган с Достоевски!А пък аз винаги съм се чудел кой е превел на турски романа "***" ("Будала"), а то кой бил!!! Нашият Доганчо :-)
88
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
dogan krade ok-vie bilgarite kolko ste krali
87
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Съдът не може да стресне хидролога ДоганДоган превърна политиката в изключително доходоносен бизнес. Сегашното управление също няма нищо против личното му обогатяване за държавна сметкаАхмед Доган трябва да представи пред Върховния административен съд (ВАС) доказателства за квалификацията си в областта на минното дело, хидрологията и строителството. Това звучи като виц и несъмнено ще бъде някакво възмездие, макар и морално, за лидера на ДПС, който безспорно е сред най-големите мошеници в България.Особено интересно ще е да се видят докладите за свършената от него работа по четирите консултантски договора за хидровъзел "Цанков камък", по които е получил баснословния хонорар от 1 млн. евро. Тези доклади също бяха изискани от съда.Дори да приемем обаче, че ВАС осъди Доган най-голямата присъда, която той може да получи е да му се отнеме хонорара от 1 млн. евро. Това е твърде скромна сума за лидера на ДПС, който още през 90-те години на миналия век нагло се хвалеше, че е милионер в зелено.Истинското наказание за престъпленията му би могло да дойде от друго място. Наскоро Националната агенция по приходите (НАП) приключи проверката на фирмите, които формално са собственици на имотите, свързани с лидера на ДПС Ахмед Доган.Обръчът се състои от 15-ина фирми, които принадлежат на поставени лица. Резултатите от ревизията обаче се пазят в тайна, тъй като това е изискване на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс. Тайната е дотолкова дълбока, че още не е стигнала дори до парламента и прокуратурата. Двете институции разследват казуса с имотите на Доган и бяха възложили проверките на НАП.Лично шефът на агенцията Красимир Стефанов се обяви за промяна в кодекса и отпадането на тази тайна. Идеята му обаче не бе подета с възхищение от депутатите от мнозинството. Повечето от тях дори не бяха чули предложението на Стефанов.Някои пък откровено си признават, че данъчните са неприятни хора и тази тайна все пак е някаква защита срещу техните своеволия. Най-вероятно промяна в закона няма да има заради страховете на депутатите от всички партии от собствените им грехове. И така далаверите на Доган ще си останат тайна и той едва ли ще бъде наказан за тях.Проверката на имотите на Доган започна в средата на 2008 г. Тогава от комисията за борба с корупцията на НС поискаха да знаят кои са собствениците на т.нар. Боянски сараи, хотела "Каса Домини" в Рибарица, СПА комплекса "Орфей" в Девин, парка "Росенец" до Бургас и Двореца на децата в Дръндар, родното село на Доган.Депутатите се интересуваха с какви пари са придобити тези имоти, дали са плащани редовно данъци и др.От откъслечни сведения, които станаха публично достояние се разбра, че визираните имоти са купени на съмнително ниски цени, работят на загуба, което обаче не им пречи да получават огромни кредити от определени банки. Повечето от сградите са притежание или са ремонтирани от един и същ обръч фирми, свързани с "Минстрой холдинг", която бе част от "Мултигруп" и се ръководи от бившия вицепрезидент на групировката Николай Вълканов.Холдингът е замесен и в случая "Цанков камък", тъй като е съсобственик на института по минно дело, от който Доган е получил хонорара от 1 млн. евро. Междувременно в началото на 2010 г. съсобственика на "Каза Домини" Арбен Хавальов бе осъден за източване на ДДС. Покрай делото комисията за отнемане на незаконно придобито имущество започна производство за конфискация на хотела.
86
1
 
4
 
! Отговори
някой преди 13 години
До: ГДХ (номер 72)Еми ха стани ти министър тогава? Или се кандидатирай за депутат - ако струваш нещо, ще те подкрепим, а?Ама само едно ще ти кажа - щом приравняваш Иван Костов със комунистите, заслужаваш не само да ти намалят заплатата, ами и да те изгонят на улицата.Тогава може да отидеш на Бузлуджа на поредния конгрес на БСП - там поне ще ти дадат безплатни кебапчета и бира та да не останеш гладен!!!
85
1
 
21
 
! Отговори
дипломиран инженер преди 13 години
И само нещо да добавя, понеже съм електроинженер, ако не само не си дипломиран инженер, но и нямаш лиценз за проектиране в Камарата на Инженерите - не можеш да направиш какъвто и да е инженерен проект!!!Ама явно за Ахмед Доган тези закони не са в сила. Той е изключение?