Доган не бил инженер, а консултант по маркетинг

ВАС излиза с решение по делото срещу лидера на ДПС до 14 дни
Обновена: 18 окт 2010 11:35 | 23 сеп 2010 17:19,
174
Доган не бил инженер, а консултант по маркетинг
Снимка: БГНЕС

Ахмед Доган нямало нужда да доказва професионална квалификация в областта на минното дело, хидрологията и строителството.

Това заяви адвокатът му Румен Еленски на днешното заседание на Върховния административен съд (ВАС) по делото за конфликт на интереси при лидера на ДПС.

Нещо повече – „ако Ахмед Доган беше дипломиран инженер или хидролог, Институтът за строителство и минно дело нямаше да му възложи изпълнението на договорите“, смята защитникът му.

Причината била, че консултантските услуги, за които лидерът на ДПС е взел прословутия хонорар от 1,5 млн. лв., били в областта на маркетинга.

Неговата задача била да направи специализиран маркетинг, да създаде идеен проект за потенциален инвеститор и ноу-хау. Трябвало да прецени социалните измерения на четирите хидроенергийни обекта за обществото и тяхната икономическа ефективност.

„Достоевски е завършил медицина, но с какво право пише романи”, заяви в подкрепа на тезата си адвокатът.

Извън съдебната зала обаче той не можа да отговори на въпроса каква квалификация има Ахмед Доган, който е дипломиран философ, в областта на маркетинга.

За да обоснове сумата, която е получил Доган за маркетинговото проучване, защитникът представи в съдебната зала заверено копие от бюлетин на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране. В него е определена методиката за изчисляване на възнагражденията за консултантски услуги в областта на строителството.

Според адвокат Еленски, ако се спазва методиката, за четирите проекта Доган би трябвало да вземе хонорар в размер на 950 млн. лв.

Той бе категоричен, че в случая не може да става дума за конфликт на интереси, тъй като договорите с Института за строителство и минно дело са сключени в началото на 2008 г., а Законът за предотвратяване и разкриване на конфликт на интереси е влязъл в сила през март 2009 г.

Ахмед Доган е изпълнил договорите в края на 2008 г., а сумата по тях му е изплатена на два пъти – на 29 декември 2008 г. и на 12 февруари 2009 г.

Декларациите за наличие на конфликт на интереси от 2009 г. трябвало да бъдат подавани за периода след влизането в сила на закона.

Румен Еленски изтъкна още, че консултантските услуги по четирите проекта са изцяло частна инициатива и за тях не са плащани пари от държавния бюджет или от еврофондове.

Още по темата

От парламентарната комисия за конфликт на интереси, която сезира ВАС, заявиха, че получавайки хонорара, Ахмед Доган е попаднал в икономическа зависимост, която е повлияла на решенията му като държавник и която е трябвало да декларира.

Те поискаха хонорарът на Доган да бъде отнет в полза на държавата и той да бъде глобен.

Адвокат Еленски от своя страна упрекна комисията, че докладът й е политически и се изнасят само политически аргументи.

Според доклада по четирите договора Ахмед Доган е трябвало да изготви проектни решения за тип язовирна стена и ВЕЦ, схеми за прехвърляне на свободни води, преценка за регулираща способност на язовири, варианти за развитието на проектите и др.

Договорите са по „Проект Тунджа“, каскадата „Горна Арда“, „Схеми за прехвърляне на свободните води от р. Места към  каскадата „Доспат-Въча“ и „Трансфер на води от „Баташки водносилов път“ към каскадата „Доспат въча“.

ВАС ще произнесе присъда по делото срещу Ахмед Доган в 14-дневен срок.

Според закона максималната санкция, която лидерът на ДПС може да получи, е глоба от 3000 лева. Освен това, ако бъде осъден, ВАС може да постанови отнемане в полза на държавата на хонорара от 1,5 млн. лв.

Ако спечели делото, то тогава парламентът ще трябва да плати разноските по делото и хонорара на защитника на Доган в размер на 48 000 лева. Защитникът на Доган определи възнаграждението си като „съвсем минимална сума“, докато Елеонора Николова, която представлява комисията, заяви, че тя е твърде голяма за административно дело, по което дори няма финансови претенции.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


174
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
144
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
НЯМА ПРАВОСЪДИЕ ,САМО КАЛАШНИКОВ .... ,НЯМА ЛИ ЕДИН ЛУД ДА ПОЧНЕ ДА ГИ ТРЕ...Е
143
1
 
9
 
! Отговори
Метерклюме преди 13 години
Никакъв затвор за това ***, направо разстрел и после да пратят сметката за куршума на младата му кадъна. Така правят в цевилизованите държави като Китай например
142
1
 
3
 
! Отговори
!!!!!!!!!!!!!!!! преди 13 години
И датата ще се чества от българи и мюсюлмани с ежегоден курбан в чест на смъртта!
141
1
 
4
 
! Отговори
NDNND преди 13 години
тоя КАМЕНЧО АДВОКАТЧЕТО НА БФС-И ДПС то големи лъжи подготвило за *** ***. бе ДЕЕЕ БА И ЦИГАНИИНА ЕДНО ДЖАЗВЕ С КОКАЛИ ВЕЧНО ПИЯН АМА СПЕЦИАЛИСТ:))))АКО МУ УДАРИШ ДВА ШАМАРА ЩЕ МУ СЧУПИШ *** ВРАТ И НЯМА *** НЯМА ДПС НЯМА И БОБИ ПЕРУКАТА БФС --
140
0
 
4
 
! Отговори
Стар комунист преди 13 години
С пръст не можете да го пипнете, по закон всичко е изрядно. По демократическия закон разбира се, по наше време много много не се вживявахме в юридически акробатики. Знае се че някой е лихвар, пращат му се черни ангели и айде. Няма адвокати, няма дела, няма отлагане. Някой ще каже "ама ако сбъркате". Е, сигурно сме сбърквали няколко пъти, и сигурно един двама са си отишли по погрешка, ама ако сбъркаш като се бръснеш може да си резнеш гръцмуля, е какво, да не се бръснем ли?
139
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Когато Доган умре, в България ще настане всенародно веселие.
138
1
 
10
 
! Отговори
Турчин преди 13 години
Този доганчо за пари предава целия си електорат , не гласувайте за неговага партия докато той оглавява нея! Искаме помашката партия!
137
1
 
16
 
! Отговори
георги преди 13 години
Значи много са ми интересни адвокатите.. на черното казват бяло. Дори малко дете, ще разбере че тия пари са рушвет. Доган е помогнал определена фирма да "спечели" някой търг, а те му дават част от печалбата. В тая държава се работи на този принцип от години ! И на нашата фирма са искали % от печалбата, като обещават да спечелиш ти. Просто Доган този път се е олял.. милион и половина ! Тая смотана държава все гледа да го докара да има НАШИ и ВАШИ хора..
136
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Няма случайни хора - и Гоце Седефчов и Доган и адвоката му са с доказана принадлежност към ДС !
135
1
 
21
 
! Отговори
детхин преди 13 години
ИСКАМ ДА СЪМ КОНСУЛТАНТ В БЪЛГАРИЯ
134
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Вижте и Гоце какво е направил заради Доган - "През 2004 г. Ахмед Доган е награден от президента Георги Първанов с орден Стара планина I степен за заслуги към етническия мир и демокрацията в България. Три месеца по-късно обявява, че връща ордена, след като Първанов награждава със същия орден и главния прокурор по времето на Възродителния процес, Васил Мръчков. Впоследствие, Георги Първанов изменя собствения си указ и награждава Васил Мръчков с орден Кирил и Методий.
133
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
и Еленски не бил адвокат, а обикновен мошеник от шесто.
132
0
 
4
 
! Отговори
Цецко преди 13 години
Адмирации господин Достоевски.
131
3
 
9
 
! Отговори
Niki преди 13 години
Само да спомена, че Достоевски е завършил военно-инженерно училище и за известно време е бил зачислен като армейски полеви инженер. Просто "адвоката" е неграмотен, колкото и повереника му.
130
1
 
20
 
! Отговори
Ф. Достоевски преди 13 години
Г-н Р. Еленски,Станах от гроба си за да опровергая твърдението Ви, че съм завършил медицина.От 1833 до 1838 г. учих в частни пансиони, след което продължих обучението си в Петербургското военно-инженерно училище до 1843. След това служих малко като полеви инженер в армията, а после станах писател. Ако познавах Вас и г-н Доган щях да напиша романа "***", а не "***" както се получи. Лягам си отново и много дълго ще ви се чудя на акъла. ДО СКОРО.
129
1
 
4
 
! Отговори
turcin преди 13 години
*** si ti vednaga pocna da strelyash.kato ti kajat pradni ti napravo seresh........ yavno ne si dobre...
128
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Аспарух ако види какви *** парчета са пра-пра-пра внуците му ще направи задно салто в гроба.По-***, зависливи и глупави същества НЯМА дори в Африка.
127
3
 
5
 
! Отговори
до 66-ия преди 13 години
а 3-тия проблем си забравил приятел...завистливи и мрънкащи, вечно недоволни, но неработещи българи
126
1
 
5
 
! Отговори
pomak преди 13 години
kakvo ste se zahvanali samo s Dogan sadete vsicki kradci.Boiko-SIBank,kostov-PIBank,Maslarova......????? legalnite mutri/hora na boiko/,Dogan-obrachi ot firmi......ili na vas vi boli poveche turcin kato krade?Kradeca si e kradec momcheta nyama znachenie dali e tr. bg. cgn.
125
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
az nemislia 4e e kral pove4e ot drugite mislete v tova koeto nee iskal da otkradne i se pak go e zimal niakodrug politik . ima i mnogo balgari koito sa potkrepiali ideitemu i idealitemu za politik. no te nikoga nima da si go priznait za6toto balgarite sme takivagordeliv narod pone tova koeto ni ostana ot gordosta .az bih ostavil tezi bih sadil bsp sds te osadiha balgarskia narod na genozit glad i mizeria samo4e tovasa partii nesa hora ni6to nemo6e6 da napravi6