Доган не бил инженер, а консултант по маркетинг

ВАС излиза с решение по делото срещу лидера на ДПС до 14 дни
Обновена: 18 окт 2010 11:35 | 23 сеп 2010 17:19,
174
Доган не бил инженер, а консултант по маркетинг
Снимка: БГНЕС

Ахмед Доган нямало нужда да доказва професионална квалификация в областта на минното дело, хидрологията и строителството.

Това заяви адвокатът му Румен Еленски на днешното заседание на Върховния административен съд (ВАС) по делото за конфликт на интереси при лидера на ДПС.

Нещо повече – „ако Ахмед Доган беше дипломиран инженер или хидролог, Институтът за строителство и минно дело нямаше да му възложи изпълнението на договорите“, смята защитникът му.

Причината била, че консултантските услуги, за които лидерът на ДПС е взел прословутия хонорар от 1,5 млн. лв., били в областта на маркетинга.

Неговата задача била да направи специализиран маркетинг, да създаде идеен проект за потенциален инвеститор и ноу-хау. Трябвало да прецени социалните измерения на четирите хидроенергийни обекта за обществото и тяхната икономическа ефективност.

„Достоевски е завършил медицина, но с какво право пише романи”, заяви в подкрепа на тезата си адвокатът.

Извън съдебната зала обаче той не можа да отговори на въпроса каква квалификация има Ахмед Доган, който е дипломиран философ, в областта на маркетинга.

За да обоснове сумата, която е получил Доган за маркетинговото проучване, защитникът представи в съдебната зала заверено копие от бюлетин на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране. В него е определена методиката за изчисляване на възнагражденията за консултантски услуги в областта на строителството.

Според адвокат Еленски, ако се спазва методиката, за четирите проекта Доган би трябвало да вземе хонорар в размер на 950 млн. лв.

Той бе категоричен, че в случая не може да става дума за конфликт на интереси, тъй като договорите с Института за строителство и минно дело са сключени в началото на 2008 г., а Законът за предотвратяване и разкриване на конфликт на интереси е влязъл в сила през март 2009 г.

Ахмед Доган е изпълнил договорите в края на 2008 г., а сумата по тях му е изплатена на два пъти – на 29 декември 2008 г. и на 12 февруари 2009 г.

Декларациите за наличие на конфликт на интереси от 2009 г. трябвало да бъдат подавани за периода след влизането в сила на закона.

Румен Еленски изтъкна още, че консултантските услуги по четирите проекта са изцяло частна инициатива и за тях не са плащани пари от държавния бюджет или от еврофондове.

Още по темата

От парламентарната комисия за конфликт на интереси, която сезира ВАС, заявиха, че получавайки хонорара, Ахмед Доган е попаднал в икономическа зависимост, която е повлияла на решенията му като държавник и която е трябвало да декларира.

Те поискаха хонорарът на Доган да бъде отнет в полза на държавата и той да бъде глобен.

Адвокат Еленски от своя страна упрекна комисията, че докладът й е политически и се изнасят само политически аргументи.

Според доклада по четирите договора Ахмед Доган е трябвало да изготви проектни решения за тип язовирна стена и ВЕЦ, схеми за прехвърляне на свободни води, преценка за регулираща способност на язовири, варианти за развитието на проектите и др.

Договорите са по „Проект Тунджа“, каскадата „Горна Арда“, „Схеми за прехвърляне на свободните води от р. Места към  каскадата „Доспат-Въча“ и „Трансфер на води от „Баташки водносилов път“ към каскадата „Доспат въча“.

ВАС ще произнесе присъда по делото срещу Ахмед Доган в 14-дневен срок.

Според закона максималната санкция, която лидерът на ДПС може да получи, е глоба от 3000 лева. Освен това, ако бъде осъден, ВАС може да постанови отнемане в полза на държавата на хонорара от 1,5 млн. лв.

Ако спечели делото, то тогава парламентът ще трябва да плати разноските по делото и хонорара на защитника на Доган в размер на 48 000 лева. Защитникът на Доган определи възнаграждението си като „съвсем минимална сума“, докато Елеонора Николова, която представлява комисията, заяви, че тя е твърде голяма за административно дело, по което дори няма финансови претенции.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


174
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
164
0
 
4
 
! Отговори
Ганчев преди 13 години
"Консултант по маркетинг" може да става, когато НЕ Е НА ВЛАСТ, за да гарантира държавна субсидия на "консултираната" фирма! Когато е на власт, това е КОНФЛИКТ НА ИНТЕРЕСИ! Трябва ако си съдия, да си пълен ***, (или Доган да е направил портфейла ти дебел), за да му се вържеш! По- добре да стане "консултант" на "Алкайда"! За това най- го бива! А най- добре да си върже камък на шията, и да се удави в същия язовир!
163
1
 
3
 
! Отговори
някакъв преди 13 години
Доган трябва да стане ватикански папа.Османлиите превземат Константинопол на 29 число когато е Петровден а и превратът на Кемал Ататюрк е също на 29.Да изберем ортодоксален турски мюсюлманин за ватикански папа.На Доган само Али Агджа му е конкуренция
162
1
 
9
 
! Отговори
sks преди 13 години
Нашите предци са гинели по фронтовете за България, а ние позволяваме един престъпник да си разиграва коня.
161
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
След като адвокат Румен Еленски счита, че Доган, без изискуемо образавание, законно е получил хонорар за работа, която не е свършил лично, а прехвърлил на служители на възложителя на работата, значи би ми платил сумата от 48 милиона/съвсем скромна/, както я изчислиха социолози, за да му направя операция на сърцето. Аз съм енергетик и много разбирам от арматура, а хирургическия шев е аналог на арматурата...но е по-сложен, затова сумата е такава. Баси наглеците.Това е подигравка с правото и мора
160
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
на Отец Иван ,който гледа 100 сирака , ще му събарят къщата тези дни ,където ги гледа ,защото не отговаряла на изискванията на ДВСК ! а на Доган му изкараха от 100 кладенеца вода -от парламента ,от партията му ,от ГЕРБ,че дори заслужавал 950 млн,че 1,5млн били много мизерни за труда му !!!!срам ме е че се наричам българин ,че дядовците ни гинаха като мухи на фронта да защитават майка България ,а ние какво направихме-*** на всеки режим и партия !остана да му благодаря на Доган ,4е го има!
159
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
нямат срама тези от ДПС като лъжат ,ама виновни са властта в София ,щото там няма турски дерибей ,там има молове ,далавери ,а в провинцията всичко е в ръцете на ДПС !че и ГЕРБ си траят нарочно и те са в играта !
158
2
 
14
 
! Отговори
Ivan Grozni преди 13 години
Доган е просто ***, на който дъртите комунярски фамилии, неслизали от власт му дърпат конците...
157
0
 
5
 
! Отговори
сдф преди 13 години
Доган не бил човек а терминатор.
156
1
 
7
 
! Отговори
tutankhamon661 преди 13 години
Маркетинг по бракове, нали?
155
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Камен и Местан да внимават,защото служат на дявола.Да не забравяме какво прави Доган с хората,които е използвал,захвърля ги/хората говорят,че даже ги гърми/.
154
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Какво но-хау може да продаде Доган,който не сме да вземе думата защото ще се разбере,че умствения му капацитет е да продаде но-хау на две ,три гладни и алчни девойчета,а след това да разправа,че не си перат бельото.Той се гаври с целия български народ,гаври се с огромен цинизъм точно като с държанките си.
153
1
 
14
 
! Отговори
ули преди 13 години
Доган и от маркетинг разбира колкото носорог от тенис
152
1
 
11
 
! Отговори
az преди 13 години
както казвахме едно време"НЕ БИЛИ БОМБИ, А БИЛИ БУРКАНИ"...........
151
1
 
14
 
! Отговори
гост преди 13 години
Всички консултантски и маниджърски услуги са вятър! Какво е консултирал и какво е организирал и управлявал? Просто измислиха законен начин да печелиш пари, за които не си си мръднал пръста дори. Източват по този начин всички проекти и те едва започнали парите свършват. А за гози наглец Доган, който не можеш да разбереш, какво говори и адвоката му, просто думи нямам! Никога няма да повярвам в българското правосъдие!
150
2
 
15
 
! Отговори
ох преди 13 години
За добро или за зло трябва да държим Бойко иначе идва проекта Първанов който включва и Доган а президента му дължи много и парите ни ще отидат за консултации .
149
1
 
16
 
! Отговори
милост преди 13 години
Опитах се да слушам по Нова дискредитирани журналисти и социолози как коментират казуса Доган.Не,не може да бъде .Говорят за морал, за законост и ред други морални приоми.Всичко в мен възнегодува.Нима госпожа Велева доскоро не се прихласваше по същия този Доган.Нима не разправяше надлъж и нашир колко велик е той.С какво днес е по-различен от вчера.Боже,запуши лъжливите уста.Смили се над нас,твоите божии раби.И Доган и вие сте от едно котило-проклятието на България
148
0
 
13
 
! Отговори
ех преди 13 години
Е той и затова човечеца заяви ,че може и летяща чиния да си купи,а ние мислехме,че се шегува.
147
2
 
20
 
! Отговори
Доган – доктор на во преди 13 години
Тези дни една сензация обиколи България, но както обикновено, българите не й обърнаха достатъчно внимание. Или се опитаха по български да я омаловажат, вдъхновявайки се от изконните си ценности завист, злоба и ненавист. Оказа се, че сред нас е живял и продължава да живее достоен кандидат за Нобелова награда, всестранно развита личност, а и направо ренесансов човек, а ние през цялото време да си мислим, че е крадец и мошеник. Оказа се, че барбекюто в сараите на Доган не било скара за кебапчета, а лаборатория за научни изследвания от космическо ниво, както се изразяваше Тодор Живков.Оказа се, че и самият Доган не само че не е клиент на прокуратурата, а е почетен член на Водородното дружество, каквото и да означава това в България. В продължение на няколко дни Камен Костадинов, депутатът от ДПС, когото напоследък партията ползва за мръсни еничарски поръчки (да ме прощавате за израза, не съм националист), ни обясняваше надълго и нашироко от телевизионния екран какво безценно съкровище сме си отгледали в 20-годишния преход, какъв невероятен ум е благоволил да обитава българските бит и душевност. Слушах и не вярвах на ушите си. Какъв философ бил Доган, пък какъв любознателен човек бил, колко четял, какво четял, как гледал с години, десетилетия, аз бих добавил, и векове напред в бъдещето. И как напреднал дотам в науките химия и физика, и то задълбавайки в конкретен елемент от таблицата на Менделеев, и така ловко ги съчетал със строителството и внезапно изригналата си инженерна мисъл, че направо го приели в БАН, а на всичкото отгоре му дали и милион и половина, за да понапише някои свои идеи на хартия. За такова рядко съчетание от блестяща академична кариера и висока материална оценка от страна на частния бизнес досега бяхме чели само във вестниците. Не, приятели, няма нищо общо Масатчузетският университет в тази работа. Това е наше невероятно постижение и вместо да благодарим на Доган и да го предложим за Нобелов лауреат, ние почнахме да му обсъждаме хонорарите.Дотук с иронията. Иначе казано, дори и аз си представях малко по-различно ситуацията на ДПС след изборите. Вярно е, че не очаквах някой от елита на движението да пострада, но че ще се гаврят по такъв начин публично, не бях допускал. Волно или неволно в тази подигравка участват и управляващите от ГЕРБ, които мислят, че са направили голямо изобличение, публикувайки смешната сума, която на всичкото отгоре Доган е декларирал. Казвам смешна сума в сравнение със стотиците милиони, които изтекоха през министерствата, контролирани от ДПС, и далаверите, които обръчите от фирми на Доган въртяха в последните 8 години. В сравнение с тях милион и половина, получени от неговия стар приятел на Мултигруп Николай Вълканов са нещо като джобни пари. А на всичкото отгоре, както каза самият министър Цветанов, във вземането им нямало нищо незаконно, а проблемът бил само морален. Няма да дискутирам този въпрос, но ще попитам Цветанов защо вече половин година нищо не се чува за състоянието и наследството в държавния резерв. То бе подчинено пряко на Доган, през Емел Етем и Делян Пеевски, а запознати с работата на това ведомство твърдят, че ДПС е смъквало оттам по 100 милиона на месец!Защо всички забравиха за Емел Етем и огромните злоупотреби с пари, които направи на гърба на чуждото нещастие? Защо всички все още оглушително мълчат за безпрецедентното купуване на медии, осъществявано от Делян Пеевски и неговата майка, и то при положение че Пеевски е редови депутат от ДПС. Ако направим по-внимателен анализ, ще се уверим, че подхвърлянето на сюжета с грамадния хонорар на Доган по-скоро му върши услуга, отколкото да доведе до някакъв реален резултат в полза на справедливостта. Нещо като да вършат работата на Волен Сидеров и Атака, които в последно време бяха забравили за какво са създадени и дотам се увлякоха в хвалбите си към правителството, че електоратът им се стопи наполовина. Ако Цветанов е прав, че няма юридическа възможност на Доган да бъде потърсена отговорност, то целият шум около това обслужва единствено и само ДПС. За разлика от българите турците не завиждат на богатството на лидерите си, а за тях то е признак на успех, престиж и част от естествения атрибут на лидера. И на най-бедния тютюнопроизводител няма да хрумне да се възмущава от това, че лидерът му, на когото той е верен последните 20 години, е взел милион и половина хонорар. Ашколсун ще си каже този избирател и ще продължава да мисли за нас, като за будали, чиито политически представители декларират само дългове.Не казвам, че това е правилно, просто го констатирам. Освен това турският избирател, който е погледнал към българските телевизии тези дни или е прочел нещо във вестника, е разбрал, че неговият човек Ахмед Доган се оказа не само много богат, но и много дълбок, голяма душа, изключителен ум, независимо от това, че фъфли глупости както на български, така и на турски. Останалите ще продължават да го ненавиждат и да злословят по негов адрес и точно те ще са най-прекарани от цялата ситуация, защото нито ще получат справедливост, нито душевен мир, а ще си останат при раздразнението и българското озлобление.Искам да кажа, че всичко това е безсмислено. Театъра, в който политиците за пореден път си разпределят роли на противници и ги играят, надявайки се на глупостта на зрителя, го гледаме вече 20 години. Ако наистина искаха да разобличат ДПС, от ГЕРБ щяха да почнат с нещата, които изброих по-горе, а политиците от Синята коалиция нямаше да имитират позиция, вкарвайки въпроса с хонорарите в парламентарни комисии. Има начини, чрез които Доган и върхушката на ДПС могат да бъдат заковани. А днешните управляващи не го правят, защото не искат. Останалото са празни приказки и бутафорни жестове.
146
1
 
18
 
! Отговори
69 преди 13 години
Абе като гледам както е тръгнало делото за тоя Ахмет Доган то в един момент щ е се окаже че,този човечец е давал консултации и в НАСА щото той е специалист и по космически технологии.Ама ние в България не сме знаели че имаме такъв мастит учен и специалист.
145
1
 
7
 
! Отговори
Наблюдател преди 13 години
Анонимен 150, ти в огледалото не си ли се поглеждал скоро? Та това си ти! В теб ни е надеждата...