Спецченгета бъркат ареста със снимачна площадка

Кадри от арестите по делото "Цонев" отиват при главния прокурор и в МВР
Обновена: 27 апр 2011 15:11 | 27 апр 2011 14:47,
108
Спецченгета бъркат ареста със снимачна площадка
Маскираните полицаи позират за снимка насред акцията. Снимка: БТА

Полицейско насилие и антимафиоти, които позират пред обектива насред спецакция. Това показват кадри от ареста на бившия главен секретар на финансовото министерство Тенчо Попов, излъчени в Софийския градски съд (СГС).

Попов заедно с бившия военен министър Николай Цонев и съдията от СГС Петър Сантиров са подсъдими за предлагане на подкуп на следовател от националното следствие. Целта била следователят Петьо Петров да „смачка“ доказателствата по досъдебно производство, така че да не се стигне до дело.

Показаният днес запис е от охранителна камера в нотариалната кантора на съпругата на Тенчо Попов. Камерата е запечатала спецполицаите, които нахлуват в офиса, почти разбивайки вратата, блъскат Попов в касата, а след това го просват по очи на пода. Маскираните полицаи настъпват ръцете му, докато техен колега приготвя белезниците. След това Попов е отведен в друга стая.

През това време полицаи сядат на дивана в офиса и позират с вдигнати нагоре палци, а друг служител на МВР ги снима с фотоапарат.

Съдът ще изпрати видеозаписа до главния прокурор Борис Велчев, до главния секретар на МВР Калин Георгиев, както и до градската прокуратура.

За изпращането на записа в МВР настоя прокурорът по делото Божидар Джамбазов, според когото има неправомерни действия от страна на полицаите.

Според адвокат Васил Василев Върховната прокуратура трябва отново да провери дали има нарушения от страна на зам. градския прокурор Роман Василев, който ръководеше акцията, и от полицаите. Припомняме, че прокурор Василев бе наказан с порицание заради думите, отправени към Николай Цонев при ареста: „Тъй като сте си абсолютен престъпник, долу на земята“.

Иначе съдебната зала днес отново приличаше на киносалон. Освен кадрите от охранителната камера беше излъчен и запис от арестите на тримата подсъдими, предоставен от прокуратурата. В предишно заседание бе показан записът, разпространен на 1 април 2010 г. от МВР, но той не беше пълен. От ведомството са информирали съда, че не разполагат с други кадри.

Още по темата

Същевременно стана ясно, че СРС-тата срещу подсъдимите са започнали с устно разпореждане – зам. градският прокурор се обадил по телефона на вътрешния министър. Цветан Цветанов от своя страна устно разпоредил спешно подслушване.

Ден по-късно е поискано разрешение за СРС-тата от апелативния съд в Бургас. Подслушването обаче е започнало срещу следователя Петьо Петров с мотива, че е поискал подкуп, а не, че такъв му е предложен, както твърди обвинението. По-късно обаче „техническата грешка“, както твърди Роман Василев, е поправена.

Съдът днес прие и експертиза, според която искането и разрешението за използване на СРС-та са написани с един и същ почерк, т.е. са подадени от едно лице. Вероятно и химикалът, който е използван, е един и същ, обясни вещото лице пред съда.

Друга техническа експертиза обаче проточи процеса. След като няколко месеца съдът не можеше да намери експерти от МВР, които да изяснят дали видеозаписът от СРС-тата е цял, или монтиран, стана ясно, че това ще извършат експерти от БАН.

Днес обаче се оказа, че служител по сигурността на информацията от БАН е върнал документите в съда с искане да бъдат декласифицирани, при положение че още миналата година съдия Иван Коев се произнесе, че те не представляват държавна тайна.

Според съдията така служителят на БАН е възпрепятствал работата на съда и по същество е отказал съдействие. Затова и го глоби със 100 лева, но предупреди, че при повторен такъв случай ще наложи максималната глоба от 2000 лева.

Делото срещу Николай Цонев, Петър Сантиров и Тенчо Попов ще продължи на 2 юни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
1
 
12
 
! Отговори
елдорадо преди 13 години
каквато е полицията,таково е и правосъдието.Питам се обаче,дали някой от жертвите на "Наглите" няма да припознае някой от действащите в записа "герои".Нека да има повече такива излъчвания.
82
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Гола вода е цялото МВР! ***!
81
3
 
40
 
! Отговори
Boroka преди 13 години
Избиват комплекси горките у тях жените им ги правят на 2 стотинки и като отидат на работа стават недосегаеми а иначе в реялният живот некадарници и неудачници
80
2
 
37
 
! Отговори
Надя преди 13 години
Мислех, че БОП-аджиите са сериозни хора. Оказа се, че и те са едни позьори. Кво се правят на манекени вместо да си вършат работата. После защо съдът ги пускал. Ми като събират по този начин доказателства те са си виновни, а не българският съд!
79
6
 
49
 
! Отговори
Армеец преди 13 години
Нищо чудно на този министър на вътрешните работи с образование за учител по физкултура. пълен некадърник, каквото и да му дадеш за подпис ще подпише.Него го интересуват само далаверки и парички за апартаменчета и нещо далаверка от митниците.Е тука вече с чиста съвест се иска оставката на Цветанов.Видя се че е и некъдърник. Трябва да се сложи край на милиционерщина на Цветанов докато не е съсипал държавата. После съдът бил виновен с такива доказателства от МВР.ОСТАВКА НА ЦВЕТАНОВ!
78
12
 
5
 
! Отговори
Simo преди 13 години
*** NAGLECITE DORI DA SA SE SNIMALI MOMCHETATA KAKVO OT TOVA NALI PAK NASHETO PERFEKTNO PRAVORAZDAVANE SHTE OSVOBODI TEZI GADNI KARLEJI DETO PREZ CELIA SI JIVOT SMYCHAT SAMO I SA SVIKNALI DA VZEMAT NE DA DAVAT,SRAM ME E CHE SAM BULGARIN VSICHKI TEZI BOKLYCI TRIABVA DA SE SMENIAT SAS MLADI PRAVISTI
77
6
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Какви полицай са тия на снимката, нали се хвалише цецко как имали модерни екипировки а то кво, облечени в дънки, панталони и стари маратонки.Тия повече ми приличат на бандити от колкото на полицай.Сигурно тези са същите който изпълняват и поръчкови побой на студенти и пенсионер.И после ходят и разправят колко са велики.Хора като тези нямат място в МВР дори оръжие не трябва да им се дава, ***.
76
33
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ТУКА ЕДНО *** ПИШЕ ЧЕ СТАНИШЕВ БИЛ ПРАВ.НЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ ДРУГАРЮ,СТАНИШЕВ ВИНАГИ Е БИЛ ЛЕГНАЛ ЧЕ ЧАК НАДУПЕН.НЕ СЕ ОПИТВАЙТЕ ДА РЕАНИМИРАТЕ ПОЛИТИЧЕСКИЯ ТРУП СЕРГЕЙЧО.КАЗАХ.ТОЧКА.
75
3
 
19
 
! Отговори
j преди 13 години
Da в белите страни , а тук ОСАНА. Аман ама като има като тоя тук АНОНИМЕН ще сме само бнанова. ГЕРБ вече ми звучи като обида. Нещо като физкултурник развит до раменете.
74
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Каква А,ТАКА бе ? Тия никога не са били надежда !
73
2
 
9
 
! Отговори
до 55 преди 13 години
Момче , ти си пълен ***.....въобще осъзнаваш ли какви глупости драскаш.....*** НАРОД - СЛАБА ДЪРЖАВА и наистина заслужаваме да живеем в нея , заради *** , като теб.
72
19
 
4
 
! Отговори
фдас преди 13 години
Последната надежда ми остана "АТАКА"
71
25
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
оялите се мутри да влизат в затвора! Стига сте ми пели за полицейщина, рая червена! С наглите корумпирани престъпници трябва да се пипа твърдо! Иначе ефекта ще е 0! Какво сте заизвивали за тия АБСОЛЮТНИ ПРЕСТЪПНИЦИ?Същия арест пожелавам и на другите ви светила -Доган и Станишев!
70
7
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Колко прав е бил Станишев като ги нарече ЦИРКАДЖИИ-просто тогава не подозирахме до къде могат да стигнат.
69
0
 
10
 
! Отговори
68 преди 13 години
то хубаво, само че след като не може да се докаже си остава просто клевета и празни приказки...
68
10
 
4
 
! Отговори
i kvo преди 13 години
оправдавате ги тия дето едните откраднали едни пари и после платили на съдията да им се размине а обвинявате полицията в ченгесарщина.. вие знаете ли кво искате изобщо
67
3
 
34
 
! Отговори
Шерлок Холмс преди 13 години
"Искането за издаване наразрешение за СРС и самото разрешение са написани от един същ човек и с един и същ химикал" ?! Това какво ви говори? Че има стъкмяване на разрешителни за СРС, тъй като самото подслушване вече е било започнало с "устно разпореждане от Цветан Цветанов"За такива неща в белите страни хора влизат в затворите
66
7
 
56
 
! Отговори
избирател преди 13 години
Има ли още наивници, готови да гласуват за ГЕРБ?
65
3
 
53
 
! Отговори
в преди 13 години
белите държави след такъв скандал, следват групови оставки, начело с министъра
64
4
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Е браво! Абе наречи го полицай и не го обиждай повече...