Спецченгета бъркат ареста със снимачна площадка

Кадри от арестите по делото "Цонев" отиват при главния прокурор и в МВР
Обновена: 27 апр 2011 15:11 | 27 апр 2011 14:47,
108
Спецченгета бъркат ареста със снимачна площадка
Маскираните полицаи позират за снимка насред акцията. Снимка: БТА

Полицейско насилие и антимафиоти, които позират пред обектива насред спецакция. Това показват кадри от ареста на бившия главен секретар на финансовото министерство Тенчо Попов, излъчени в Софийския градски съд (СГС).

Попов заедно с бившия военен министър Николай Цонев и съдията от СГС Петър Сантиров са подсъдими за предлагане на подкуп на следовател от националното следствие. Целта била следователят Петьо Петров да „смачка“ доказателствата по досъдебно производство, така че да не се стигне до дело.

Показаният днес запис е от охранителна камера в нотариалната кантора на съпругата на Тенчо Попов. Камерата е запечатала спецполицаите, които нахлуват в офиса, почти разбивайки вратата, блъскат Попов в касата, а след това го просват по очи на пода. Маскираните полицаи настъпват ръцете му, докато техен колега приготвя белезниците. След това Попов е отведен в друга стая.

През това време полицаи сядат на дивана в офиса и позират с вдигнати нагоре палци, а друг служител на МВР ги снима с фотоапарат.

Съдът ще изпрати видеозаписа до главния прокурор Борис Велчев, до главния секретар на МВР Калин Георгиев, както и до градската прокуратура.

За изпращането на записа в МВР настоя прокурорът по делото Божидар Джамбазов, според когото има неправомерни действия от страна на полицаите.

Според адвокат Васил Василев Върховната прокуратура трябва отново да провери дали има нарушения от страна на зам. градския прокурор Роман Василев, който ръководеше акцията, и от полицаите. Припомняме, че прокурор Василев бе наказан с порицание заради думите, отправени към Николай Цонев при ареста: „Тъй като сте си абсолютен престъпник, долу на земята“.

Иначе съдебната зала днес отново приличаше на киносалон. Освен кадрите от охранителната камера беше излъчен и запис от арестите на тримата подсъдими, предоставен от прокуратурата. В предишно заседание бе показан записът, разпространен на 1 април 2010 г. от МВР, но той не беше пълен. От ведомството са информирали съда, че не разполагат с други кадри.

Още по темата

Същевременно стана ясно, че СРС-тата срещу подсъдимите са започнали с устно разпореждане – зам. градският прокурор се обадил по телефона на вътрешния министър. Цветан Цветанов от своя страна устно разпоредил спешно подслушване.

Ден по-късно е поискано разрешение за СРС-тата от апелативния съд в Бургас. Подслушването обаче е започнало срещу следователя Петьо Петров с мотива, че е поискал подкуп, а не, че такъв му е предложен, както твърди обвинението. По-късно обаче „техническата грешка“, както твърди Роман Василев, е поправена.

Съдът днес прие и експертиза, според която искането и разрешението за използване на СРС-та са написани с един и същ почерк, т.е. са подадени от едно лице. Вероятно и химикалът, който е използван, е един и същ, обясни вещото лице пред съда.

Друга техническа експертиза обаче проточи процеса. След като няколко месеца съдът не можеше да намери експерти от МВР, които да изяснят дали видеозаписът от СРС-тата е цял, или монтиран, стана ясно, че това ще извършат експерти от БАН.

Днес обаче се оказа, че служител по сигурността на информацията от БАН е върнал документите в съда с искане да бъдат декласифицирани, при положение че още миналата година съдия Иван Коев се произнесе, че те не представляват държавна тайна.

Според съдията така служителят на БАН е възпрепятствал работата на съда и по същество е отказал съдействие. Затова и го глоби със 100 лева, но предупреди, че при повторен такъв случай ще наложи максималната глоба от 2000 лева.

Делото срещу Николай Цонев, Петър Сантиров и Тенчо Попов ще продължи на 2 юни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
25
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Трябва да се въведе закон както в Америка - видео на полицейските акции да се забрани да се разпространява. Там полицията има право по всяко време да те просне по очи в калта и да изядеш боя и обелиш носа без никаква причина, при това ако някой заснеме това попада под ударите на закона. Ю-тюбето е пълно с такива изтекли записи с полицейски акции в америка. Трябва да има респект пред полицията, само тогава ще станем като Америка.
42
1
 
14
 
! Отговори
артиста преди 13 години
Изедоха ни хлеба тез от МВР-Пикчърс.Да се чудиш защо не са се прекръстили на Холивуд.Тряснахме и Хамериканското кино вече.Уорлик пак ще подскочи!
41
1
 
9
 
! Отговори
до 38 преди 13 години
Копирах изказването от фокус
40
2
 
23
 
! Отговори
Мунчо преди 13 години
"Спецченгета бъркат ареста със снимачна площадка"Не е така уважаеми!!!Тези просто са мутри, които между другото работят и като полицаи...Толкова ли е сложно да го осъзнаете?
39
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
На тоя химандрил цецо много му се събра. Ако ще го махат сега да е, че и избори идват
38
1
 
18
 
! Отговори
до 32 преди 13 години
Това шега ли е?!?!?!?! Ако ББ е казал подобно нещо на хървата е Л У Д!!!!!!!!!Хърватска е СУПЕР държава. ПО-добре е от Южна Италия със сигурност! от юг та чак до Римини е ***! Сплит е 100 класи над Анкона и Римини! 1000!
37
2
 
22
 
! Отговори
избирател преди 13 години
Какво още трябва да сторят самозабравилите се властници, че да проумеем истината за ГЕРБ-нагла банда от алчни мутри!
36
1
 
19
 
! Отговори
мм преди 13 години
Пародията лъха отвсякаде ,спец полицаи а със дънки и маратонки ,и се чудим защо един пишман обирджия във Сливен събра цялата полиция на Старозагорска област Смях смях смях
35
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"Цветан Цветанов от своя страна устно разпоредил спешно подслушване"Само това, ако е вярно, не за оставка ами за затвор става дума!!!!
34
14
 
3
 
! Отговори
gmitich преди 13 години
Evala na Roman Vasilev! Vsichki ako sa kato nego, togava shte se opravim! Super Romane, sluji v polza na zakona i Maika Balgaria!
33
1
 
16
 
! Отговори
до 31 преди 13 години
Цветко намя да напусне властта, защото е сладка, а Бойко не смее да го изгони, защото Цветко има мноооого записи и информация.
32
1
 
39
 
! Отговори
смехотворан преди 13 години
БОРИСОВ КАЗАЛ: Добре се живее в България. Имаме един от най-ниските дългове и един от най-ниския дефицит в ЕС и сме много по-напред от вас. Това каза премиерът Бойко Борисов на съвместна пресконференция с хърватския премиер Ядранка Косор ТОЗИ ЧОВЕК Е БОЛЕН, АМА МНОГО БОЛЕН - НЕКА ВИДИ КОЛКО ЛЮБИМИ МАГИСТРАЛИ ИМА В ХЪРВАТИЯ И КОЛКО У НАС, КАК СА УРЕДЕНИ ТАМ ГРАДОВЕТЕ И КАК У НАС!!!!!
31
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не знам, какво още трябва да излезе наяве, за да си подаде оставката Цветанов.В интерес и на самите гербери е да се дистанцират от него колкото се може по - скоро
30
1
 
35
 
! Отговори
цвъ цвъ преди 13 години
ЗНАЧИ ПОДСЛУШВАНЕТО ЗАПОЧНАЛО С УСТНО РАЗПОРЕЖДАНЕ НА ЦВЕТАНОВ?!Т.Е. ТОВА КОЕТО СЕ ГОВОРИ СИ Е САМАТА ИСТИНА - ПОЛИЦЕЙСКИЯ ПРОИЗВОЛ Е СТИГНАЛ МАКСИМУМА СИ
29
2
 
14
 
! Отговори
MURDOC преди 13 години
Заради простотата на полицаите и подкупността на прокурори и съдии всичките крадци с власт ще си останат свободни ЗАВИНАГИ. Никой няма да лежи по затвори.
28
1
 
28
 
! Отговори
мислещ преди 13 години
Новият киноцентър "ГЕРБ" пуска само калпави филми. След прожекцията на тези кадри в съда, всички действащи лица и шефовете им следва да застанат на подсъдимата скамейка. Но това се отнася до демократичните страни, а ГЕРб ни направи тоталитарна в 21век. Приликата с 44-45год на миналия век е смразяваща.
27
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Това го искаме цялото в нета и в Брюксел! Ако е така просто нямам думи! Всъщност мутрите винаги са били мутри:)
26
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Интересно защо се подминава ясно написаното във втория абзац, че ЦЕЛТА е доказателствата да бъдат негодни! Другите не съм броил, но лично аз вече от година и половина повтарям именно това - доказателствата се опорочават УМИШЛЕНО. Целта е ясна - съдът, съгласно законите, да постанови оправдателна присъда, или липса на доказателства, като така даде възможност на МВР, и в частност ГЕРБ, да плюе по съдебната система. И да я замени с послушна такава.
25
1
 
24
 
! Отговори
Цецо преди 13 години
МВР Пикчърс представя.
24
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ако всичко написано е вярно Цветано и мутрите му в панделата дериктно!