Владимира Янева е новият председател на СГС

Призна, че е близка с Цветанов, но това нямало да повлияе на работата й
Обновена: 30 май 2011 22:04 | 30 май 2011 19:40,
91
Владимира Янева е новият председател на СГС
Владимира Янева. Снимка: БТА

С 18 гласа „за“ от общо 23-ма членове на Висшият съдебен съвет (ВСС) избра Владимира Янева за председател на Софийския градски съд.

До избора се стигна след балотаж между Янева и Величка Цанова, която бе изпълняващ длъжността председател на СГС. Постът бе овакантен, след като предишният председател Георги Колев оглави Върховния административен съд.

След като бе избрана за шеф на най-големия съд в страната, Владимира Янева заяви, че за нея е важна независимостта на съдиите и ще я отстоява.

"В градския съд работят колеги, които са достатъчно добри професионалисти и достатъчно силни като характер, за да не се поддадат на натиск, и при едно прозрачно ръководство на съда, при една колегиалност, когато хората знаят, че административният ръководител застава зад действията им, не мисля, че би могъл да бъде упражнен натиск и върху съда", каза Янева.

Тя не отрече близките си приятелски отношения с министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов, но бе категорична, че това няма да се отрази върху работата й.

Янева не мисли, че приятелството с МВР шефа е повлияло на решението на ВСС. Тя отказа да коментира дали сега министър Цветанов ще продължи критиките си към работата на съдиите.

Във връзка с подписката на съдии от СГС в подкрепа на Величка Цанова (досега изпълняваща длъжността председател на съда), Янева каза, че уважава мнението на колегите си и не мисли, че превъзхожда Цанова.

Още по темата

Иначе пред членовете на ВСС новият председател на съда изказа позицията си, че разглеждането на делата при закрити врати  трябва да става по изключение, а комуникацията с външни органи като неправителствените организации от сферата на правораздаването е много важна.

Според Владимира Янева е необходима промяна в информационната система на СГС. Архивирането на делата може да стане електронно, което ще спести време, а делата с висок  обществен интерес трябва да се гледат концентрирано.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още по темата: СГСВССВладимира Янева
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
4
 
20
 
! Отговори
Уорлик преди 12 години
България се ***, турцизира и... калинизира!
48
5
 
3
 
! Отговори
ceco преди 12 години
taq stava za vednuj-dvaj :D
47
7
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
На цървулите от ГРОБ как не им омръзна да назначават "калинки".Лошото е,че май подчиниха и съдебната власт.От тук на сетне изходите са два:диктатура или терминал 2.
46
4
 
11
 
! Отговори
Гаврата продължава преди 12 години
Много поздрави на Русо, Монтескьо и други, дето са се мислили за големи конституционалисти. Да бяха живи да дойдат да видят в *** колко излишни са им били напъните. Разделение на властите - за чии? Веселин Маринов конституционен съдия предлагам да е следващата стъпка.
45
5
 
25
 
! Отговори
69 преди 12 години
- Призна, че е близка с Цветанов,но това нямало да повлияе на работата й - Aaaaaaaaaaааааааааааа, Хич!
44
5
 
33
 
! Отговори
PENE преди 12 години
Поредната Калинка ! ! !Само дето тази е приятелка на Цецко Шлиферът а не на Боко Тиквата ! Сега ще започнат едни "успехи" за съдът - направо умът ни ще се вземе ! А първото нещо , което е заявила тая , че ще прави е промяна в информационната система - значи ще усвоява доста парички - като за начало де ! А после ще съдим "враговете" на Цецко Шлифера и Боко Тиквочът - може и без доказателства - щото такива и без друго няма кой да събере !
43
5
 
24
 
! Отговори
ГЕРБ преди 12 години
Наше моме,наше КалинкА.Може да не кадърно но си е герберка
42
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И с тази май се изКалинчиха!Ех как хубаво се вземат апартаменти и никой гък не може да ти каже.
41
4
 
2
 
! Отговори
Червената помия преди 12 години
24,Анонимния? СТИСКАМ ТИ РЪКАТА!
40
5
 
9
 
! Отговори
Кабули преди 12 години
Е, питам, с какво сме велики ние, българите, че всеки ден осмърдяваме пространството около себе си с едно никога не сбъднато величие, щом от 22 години ни управляват *** са се до върха на човешкото си достойнство ***, бандити и мутри. НЕ НАРОД, А ***!
39
4
 
11
 
! Отговори
Червената помия преди 12 години
Кой беше написал баснята за охлюва, на върха на елата?Дето се издигнал на високо с пълзене?А помните ли "Храстът казал на дървото..." на Васко Кръпката?Дърветата отдавна ги прекърши бурята, сега е времето на храстите, оцелели покрай дърветата.Но какво ли разбирам аз от политика?Ако зависеше от мене, шеф щеше да е най-възрастния от съветниците, който има най-голям житейски опит, и не ламти за власт, пари и имоти.Без значение от коя партия е.
38
3
 
7
 
! Отговори
Втрещен преди 12 години
Е, щом шеф на едно от най-важните съдилища стана жена, здраве му кажи! Хайде да преминаваме към мешере - там първо са само мъже, ядат и пият 2 дни , след това отсъждат, като присъдата не подлежи на обжалване в още 2 инстанции, защото друга , по-висша инстанция няма; не разхождат черните тоги и белите шалчета, не пишат Кървави писма и най-важното - вършат си работа хората. Не са телевиизонни звезди, не се оплакват до в-к Билд, до ЕАС и чак до ООН.
37
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не искам да коментирам интелекта на съдията щом е близка с титана на мисълта Цвък.
36
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Мили Боже! До кога?....
35
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Млада е за този пост. Определено. Не е добър този избор, но със сигурност и не е случаен
34
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Поредната либовницаа колко много прилича на Калинка, същата зъблаСТИГАААААА
33
3
 
7
 
! Отговори
до27 преди 12 години
бъркаш се в германия е имало идеология а у нас идолопоклонничество
32
2
 
7
 
! Отговори
Жена-съдия преди 12 години
Що се отнася до критиките, които би могъл да отправи в бъдеще, в качеството ми на административен ръководител на Градски съд, не считам, че би следвало да замълчавам тогава, когато е необходимо да защитя достойнството и професионалната работа на колегите и да ги защитя максимално"- каза Янева. Вие последната година май че само се защитавате. Посл.Уорлик направо каза,че в БГ има две съдебни системи: една за обикновените граждани и другата за недосегаемите. Вие в СГС съдите недосегаемите. Сетне посл.Хьопфнер потвърди това мнение. Шефът на ВКС и гл.прокурор се опитаха да отрекат казаното от посл.У., но не успяха. Сетне отново Л.Груев се опита да каже,че съдиите в БГ ще продължат да си гледат работата, но не се разбра коя работа; оправда се и за пореден път с прокурорите. От ЕК се съсипаха да ви упрекват, ама вие си повтаряте като папагали Ще си отстояваме независимостта ! То май само независимостта ви остана...
31
2
 
14
 
! Отговори
MP42 преди 12 години
"Според Владимира Янева е необходима промяна...."............................................................................................................................Втори закон на ЧизхолмАко нещата се подобряват нещо ще се влоши.Следствия:Ако нещата в момента не могат да се влошат, то в бъдеще ще успеят.Ако изглежда, че нещата се подобряват, значи нещо не сте видели.
30
4
 
10
 
! Отговори
рИформи преди 12 години
"Според Владимира Янева е необходима промяна в информационната система на СГС. Архивирането на делата може да стане електронно, което ще спести време, а делата с висок обществен интерес трябва да се гледат концентрирано."------------------Бре, бре! То много "свежи" идеи за реформи в съда и съдопроизводството имала госпожа Председателката! Най-важното е "информационната система" до е наред и за това вместо съдии, в СГС ще се наемат журналисти!