Полицаите невинни за смъртта на Чората

Униформените действали правомерно по време на ареста
Обновена: 9 юни 2011 15:03 | 9 юни 2011 13:24,
188
Полицаите невинни за смъртта на Чората
Снимка: Булфото

Върховният касационен съд оправда окончателно петимата полицаи, подсъдими за смъртта на Ангел Димитров (Чората), съобщиха от пресцентъра на съда.

Решението на съда е подписано с особено мнение от съдията Пламен Паунов.

В решението си магистратите посочват, че Димитров е починал при полицейска операция, а "субективното отношение на подсъдимите към смъртта не сочи на умисъл (пряк или евентуален), което е видно от причината за смъртта".

ВКС приема становището на петорната експертиза по делото, че смъртта на Ангел Димитров се дължи на "позиционна асфиксия" (задушаване), а не на "тежка черепно-мозъчна травма и руптура на аортата".

Съдиите цитират и заключенията на експертите, че Ангел Димитров е имал редица заболявания като "масивни плеврални сраствания на двата бели дроба, хипертрофия на миокарда, хронична обструктивна белодробна болест, интрапулмонални съдови промени и др. и съпътстващи фактори, които в съвкупност улесняват развитието и настъпването на непреодолима дихателна недостатъчност".

Върховните магистрати посочват и, че за смъртта е допринесъл фактът, че Димитров е употребил кокаин.

"Благоприятен терен за асфиксия са още умерената обща охраненост на пострадалия и анатомично по-късата му шия", мотивират се съдиите.

ВКС стига до заключението, че полицаите са действали правомерно по време на ареста, тъй като са разполагали с правото да приведат Димитров в позиция "легнал на земята с ръце на ърба" в рамките на един час.

Операцията по задържането е продължила около десет минути, а смърт при асфиксия настъпва за около 3-4 минути, пише в решението.

Още по темата

Според съдиите полицаите не са могли да предвидят смъртта на Димитров и в случая липсва непредпазливост или немарливост на действията им.

Ангел Димитров почина на 10 ноември 2005 г. в центъра на Благоевград при задържането му от полицаи в рамките на специализираната операция "Респект".

Повод за акцията бе постъпила оперативна информация, че той държи и разпространява наркотични вещества, както и че склонява момичета към проституция.

Подсъдими за смъртта му бяха полицаите майор Мирослав Писов, капитан Иво Иванов, старши лейтенант Борис Механджийски и сержантите Георги Калинков и Янко Граховски.

Делото се точи повече от пет години и стига за втори път до ВКС.

Първоначално подсъдимите бяха осъдени на общо 82 години затвор, но ВКС върна делото обратно на Военно-апелативния съд поради допуснати нарушения на процесуалните правила.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


188
Още по темата: Ангел Димитров-Чората
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
140
3
 
6
 
! Отговори
125 преди 12 години
136А този ЗАЩО полицията НЕ ГО Е ПРЕДАВАЛА НИКОГА НА СЪДА???И на кого преча?Може би на някой миризлив селски стражар??
139
9
 
10
 
! Отговори
супер преди 12 години
Браво на момчетата .....
138
4
 
13
 
! Отговори
НОРМАЛЕН преди 12 години
Баща ми казваше ,."И аз минах от там ,но мен не ме биха .....?"Коментарите са за вас!
137
8
 
14
 
! Отговори
Антиматер преди 12 години
Единият Съд дава 82 години, и след "ало, обажда се другаря ..." другия съд дава 0 години. Много голям луфт се получава, черна дупка., тука има, тука няма.
136
4
 
13
 
! Отговори
НАЛИ преди 12 години
ЧОРАТА СИ ЗАМИНА И ....РОДАТА ГО ЗАКЪСА ,АМИ РАБОТЕТЕ БРЕ ....МЪРЗЕЛИ ,ГОТОВАНЦИ !
135
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Значи вече убийството, извършено от полицаи е законно:) Браво!
134
3
 
6
 
! Отговори
ДО 134 преди 12 години
НЕ ТИ /ВИ /ПОЖЕЛАВАМ ТОВА ,ЗАЩОТО НЕ ЗАВИСИ ОТ РОДИТЕЛИТЕ ........МНОГО Е СТРАШНО ,.....НА ВСЯКА ВРАТА *** !
133
7
 
8
 
! Отговори
до 125 преди 12 години
И полицията като ги предаде на съдиите ,какво става ПО-НАТАТЪК.....?уСЛОВНА ПРИСЪДА ...........НИЩО НОВО ПОД СЛЪНЦЕТО ,БЕГАЙ БЪРЗО У ЛЕВО ,ЧЕ ПРЕЧИШ !
132
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Кристалина Георгиева бивш член на БКП КРЪСТЕНА НА СТАЛИН: КРИ СТАЛИН А - HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA 6 TOCHKI OT MENE
131
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
130 - Ми пази си децата! Мойте дрога не ползват! Да си станал по-добър родител!
130
1
 
14
 
! Отговори
Pfff преди 12 години
Българския съд е най голямата смешка в издерзаната ни държавица!
129
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ГОЛЯМО ЗЛО СТОРИХ НА БЪЛГАРИЯ, ЧЕ ГЛАСУВАХ ЗА БОРИСОВ.
128
0
 
7
 
! Отговори
ПравоСъден преди 12 години
Българската Темида е полубременна, тоест обременена.
127
2
 
3
 
! Отговори
до 120 преди 12 години
ЕЕЕЕЕй, браво бре ,то тия двамата ,много са се грижели за децата ни ,не е важно колко дрога са им продавали ,а на кой са плащали ?
126
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
*** ПОЛИЦЕЙСКА ДЪРЖАВА
125
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
126 - Пък ние ти пожелаваме скоро да се срещнеш с Чората:)
124
5
 
3
 
! Отговори
do 97 преди 12 години
Не ставай нагъл.Това че съдебната ни система е прогнила от корупция не значи че тоя е невинен наклеветен и прочие.Какви доказателства ще събереш *** като тези които могат да свидетелстват за заплашени бити и тн.Всичко е подсилено със сериозна доза подкупи където трябва.Хората ги е страх да си кажат защото знаят че обикновено след като "честния" съд постанови глоба от 200 лева и половин ден затвор на някой абсолютен престъпник онзи ще си отмъсти най-жестоко.Щото мафията си има държава.
123
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аз пък лично се радвам че тоя *** го ядът червеите!!! А на тея които са фенове на тоя мутрафон им пожелавам да имат дечица и те да почнат да се друсат с хапченцата на наследниците му!
122
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
На всеки НОРМАЛЕН човек е ясно че тези полицаи са извършили ТЕЖКО КРИМИНАЛНО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ.5 срещу един..........каква съпротива какви 5 лева????Работата на полицията е не да се правят на бабаити като са 10 срещу едина да задържат бандити и да ги предават на правосъдието!Полицията няма ПРАВОРАЗДАВАТЕЛНИ ФУНКЦИИ.А тези полицаи ОПРЕДЕЛЕНО СА ПРЕСТЪПНИЦИ КАТО ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ ПРЕСТЪПНИЦИ!
121
4
 
6
 
! Отговори
до 111 преди 12 години
Ти ,за 20 г., само два позора за съда ли съзря ,явно си се родил преди 1 година !