Полицаите невинни за смъртта на Чората

Униформените действали правомерно по време на ареста
Обновена: 9 юни 2011 15:03 | 9 юни 2011 13:24,
188
Полицаите невинни за смъртта на Чората
Снимка: Булфото

Върховният касационен съд оправда окончателно петимата полицаи, подсъдими за смъртта на Ангел Димитров (Чората), съобщиха от пресцентъра на съда.

Решението на съда е подписано с особено мнение от съдията Пламен Паунов.

В решението си магистратите посочват, че Димитров е починал при полицейска операция, а "субективното отношение на подсъдимите към смъртта не сочи на умисъл (пряк или евентуален), което е видно от причината за смъртта".

ВКС приема становището на петорната експертиза по делото, че смъртта на Ангел Димитров се дължи на "позиционна асфиксия" (задушаване), а не на "тежка черепно-мозъчна травма и руптура на аортата".

Съдиите цитират и заключенията на експертите, че Ангел Димитров е имал редица заболявания като "масивни плеврални сраствания на двата бели дроба, хипертрофия на миокарда, хронична обструктивна белодробна болест, интрапулмонални съдови промени и др. и съпътстващи фактори, които в съвкупност улесняват развитието и настъпването на непреодолима дихателна недостатъчност".

Върховните магистрати посочват и, че за смъртта е допринесъл фактът, че Димитров е употребил кокаин.

"Благоприятен терен за асфиксия са още умерената обща охраненост на пострадалия и анатомично по-късата му шия", мотивират се съдиите.

ВКС стига до заключението, че полицаите са действали правомерно по време на ареста, тъй като са разполагали с правото да приведат Димитров в позиция "легнал на земята с ръце на ърба" в рамките на един час.

Операцията по задържането е продължила около десет минути, а смърт при асфиксия настъпва за около 3-4 минути, пише в решението.

Още по темата

Според съдиите полицаите не са могли да предвидят смъртта на Димитров и в случая липсва непредпазливост или немарливост на действията им.

Ангел Димитров почина на 10 ноември 2005 г. в центъра на Благоевград при задържането му от полицаи в рамките на специализираната операция "Респект".

Повод за акцията бе постъпила оперативна информация, че той държи и разпространява наркотични вещества, както и че склонява момичета към проституция.

Подсъдими за смъртта му бяха полицаите майор Мирослав Писов, капитан Иво Иванов, старши лейтенант Борис Механджийски и сержантите Георги Калинков и Янко Граховски.

Делото се точи повече от пет години и стига за втори път до ВКС.

Първоначално подсъдимите бяха осъдени на общо 82 години затвор, но ВКС върна делото обратно на Военно-апелативния съд поради допуснати нарушения на процесуалните правила.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


188
Още по темата: Ангел Димитров-Чората
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
120
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В тази държава убийството на хора май вече е държавна политика и се поощрява от държавните институции! Бегай народе далече от държавата-мафия!
119
6
 
5
 
! Отговори
ck преди 12 години
мисля че това е справедлива присъда и още едно доказателство че нашата съдебна система си прави каквото си иска. как може за едно и също нещо да те осъдят няколко пъти по 15-20 години затвор и в крайна сметка да те освободят. кога най после ще се реформира тази система?
118
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ПАРТИЯТА МАЙКА И НЕЙНИТЕ ОТРОЧЕТА.БИВШИ ЧЛЕНОВЕ НА БКП: 27.09.2007 г. "Бил съм член на БКП, както другите момчета във факултета "Противопожарна отбрана" на МВР", каза кметът на София Бойко Борисов пред Нова телевизия. ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ бивш член на БКП.ЦЕЦКА ЦАЧЕВА бивш член на БКП.Кристалина Георгиева бивш член на БКП КРЪСТЕНА НА СТАЛИН: КРИ СТАЛИН АНикой не попита Фандъкова дали е била член на БКП преди промените. Кой можеше да стане директор на училище тогава?ЕДИН ЧОВЕК ТУК КАЗА, ЧЕ БИВШИ КОМУНИСТИ НЯМА.
117
8
 
16
 
! Отговори
Запознат преди 12 години
Васил Горчев-Кьоравият е убит от снайперист на 20 01.2005 г. в центъра на Благоевград!!Човекът контролирал наркоканалите в Югозападна България и не пожелал да плаща на мутромилиционерите,ама не случил на хора.... А тефтерчето ,в което бил записвал на кой минцифай колко пачки е раздал ,попада в Чората,негов доверен човек преживе!! Той не пожелава да го предаде на свинете и затова е бит до смърт от 5 миризливи,зловонни шопара!!
116
5
 
6
 
! Отговори
да бре преди 12 години
И за какво се сърдите ,като ни е такъв съда ,както оправдават разбойниците ,така и другите ,.......или сега не ви изнася ,.....БГ *** !Всички в БГ -----оправдани ,не зависимо кои са !
115
12
 
14
 
! Отговори
Анкета преди 12 години
Добре, променям въпроса!Трябва ли полицаите да лежат по 20 години в затвора за смъртта на чората?Да +Не -
114
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ПОДОБНИ ДЕЛА СА И ПОЛИТИЧЕСТИ. ТЪЙ, ЧЕ НЕ ТЪРСЕТЕ ВИНА В СЪДИИТЕ.ДОКАТО Е БОРИСОВ НА ВЛАСТ ВСЕ ЩЕ ТАКА. ЗА БСП ВАЖИ СЪЩОТО.БСП И ГЕРБ СА ДЕЦА НА БКП ТЪЙ, ЧЕ СА СИ ЕДНО И СЪЩО НЕЩО.
113
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
105 ти или си *** или си кьорав... Или просто обикновена червена гнидичка!
112
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Нито една мутра и наркодилър да не излезе жива от ареста.
111
9
 
17
 
! Отговори
Анкета преди 12 години
Виновни ли са полицаите за смъртта на ЧоратаДа +Не -
110
0
 
7
 
! Отговори
хахахахаха преди 12 години
Ми той Боко нали каза .... " ние ги хващаме лошите, те съдиите ги пускат" - вярвам му и аз
109
0
 
9
 
! Отговори
OPS преди 12 години
Абе то решението решение, ама как да повярвам че полицията не е приложила насилие , като гледаме какво става по разни записи от камери излъчени напоследък и то за хора дето се предполага , че няма да окажат съпротива,(известни имена)
108
5
 
8
 
! Отговори
Хей преди 12 години
СЛЕД СТАВИЦКИ ТОВА Е ВТОРИ ПОЗОР ЗА СЪДА.СРАМ ЗА БЪЛГАРИЯ. !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
107
3
 
2
 
! Отговори
ДО 96 преди 12 години
Ти да не си бавноразвиващ се та говориш, че тук не ставало дума за Чората, да не става дума за ланшния сняг.
106
1
 
11
 
! Отговори
БЕЗ КОМЕНТАР преди 12 години
Бай Миле преди да умре: Ако Борисов има някакви милиони то е благодарение на нас.
105
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
104 - Хайде дай Боже и за теб същото, защото и ти си ***!
104
1
 
9
 
! Отговори
ДО БОЛКА ЯСНИ преди 12 години
Ние сме честни и достойни хора, увери Борисов, говорейки за себе си, за правителството и партията си, като в същото време се разсмя искрено и силно.
103
1
 
8
 
! Отговори
Красьо Черният преди 12 години
При мен дойдеха милиционерите и си купиха честно и почтенно оправдателната присъда!!!
102
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ОТ КАКТО БОРИСОВ Е ДОШЪЛ И НОВИЯ МУ МОРАЛ СЕ НАБЛЮДАВА САМО ПОЛИЦЕЙЩИНА.НЕ ТЪРСЕТЕ ВИНА В СЪДИИТЕ. ВСИЧКИ МНОГО ДОБРЕ ЗНАЕМ КОЙ Е ВИНОВЕН И НОВИЯ МУ МОРАЛ.КАКТО СЕ КАЗВА: ЩЕ ВЪРНЕ ЛИ МУРГИНА ПАРИТЕ? ЩЕ ГИ ВЪРНЕ ДРУГ ПЪТ.ВЕЛИКОТО ПОСТИЖЕНИЕ НА БОРИСОВ И ГЕРБ БЕШЕ БУТАНЕТО НА БАРБЕКЮТО НА ДОГАН.САМО ПРИКАЗКИ, ПРОИЗВОЛ И ПОЛИЦЕЙЩИТА ЕТО ТОВА Е БОРИСОВ И ГЕРБ.
101
10
 
11
 
! Отговори
канибал преди 12 години
Такива *** като Чората има много и много хора са пропищели от тях, но и аз съм против да бъдат пребивани от полицай, те трябва да бъдат кълцани парче по парче на мегданя публично. А съд за тях в никакъв случай, щото виждаме как ги оправдават.