Полицаите невинни за смъртта на Чората

Униформените действали правомерно по време на ареста
Обновена: 9 юни 2011 15:03 | 9 юни 2011 13:24,
188
Полицаите невинни за смъртта на Чората
Снимка: Булфото

Върховният касационен съд оправда окончателно петимата полицаи, подсъдими за смъртта на Ангел Димитров (Чората), съобщиха от пресцентъра на съда.

Решението на съда е подписано с особено мнение от съдията Пламен Паунов.

В решението си магистратите посочват, че Димитров е починал при полицейска операция, а "субективното отношение на подсъдимите към смъртта не сочи на умисъл (пряк или евентуален), което е видно от причината за смъртта".

ВКС приема становището на петорната експертиза по делото, че смъртта на Ангел Димитров се дължи на "позиционна асфиксия" (задушаване), а не на "тежка черепно-мозъчна травма и руптура на аортата".

Съдиите цитират и заключенията на експертите, че Ангел Димитров е имал редица заболявания като "масивни плеврални сраствания на двата бели дроба, хипертрофия на миокарда, хронична обструктивна белодробна болест, интрапулмонални съдови промени и др. и съпътстващи фактори, които в съвкупност улесняват развитието и настъпването на непреодолима дихателна недостатъчност".

Върховните магистрати посочват и, че за смъртта е допринесъл фактът, че Димитров е употребил кокаин.

"Благоприятен терен за асфиксия са още умерената обща охраненост на пострадалия и анатомично по-късата му шия", мотивират се съдиите.

ВКС стига до заключението, че полицаите са действали правомерно по време на ареста, тъй като са разполагали с правото да приведат Димитров в позиция "легнал на земята с ръце на ърба" в рамките на един час.

Операцията по задържането е продължила около десет минути, а смърт при асфиксия настъпва за около 3-4 минути, пише в решението.

Още по темата

Според съдиите полицаите не са могли да предвидят смъртта на Димитров и в случая липсва непредпазливост или немарливост на действията им.

Ангел Димитров почина на 10 ноември 2005 г. в центъра на Благоевград при задържането му от полицаи в рамките на специализираната операция "Респект".

Повод за акцията бе постъпила оперативна информация, че той държи и разпространява наркотични вещества, както и че склонява момичета към проституция.

Подсъдими за смъртта му бяха полицаите майор Мирослав Писов, капитан Иво Иванов, старши лейтенант Борис Механджийски и сержантите Георги Калинков и Янко Граховски.

Делото се точи повече от пет години и стига за втори път до ВКС.

Първоначално подсъдимите бяха осъдени на общо 82 години затвор, но ВКС върна делото обратно на Военно-апелативния съд поради допуснати нарушения на процесуалните правила.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


188
Още по темата: Ангел Димитров-Чората
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
1
 
10
 
! Отговори
хейтър куки преди 12 години
Е, че как? То осъдени милиционери в тази държава не е имало и няма да има... Както и осъдени едри престъпници ... то има ли разлика всъщност?!
99
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
100В съда те праща полицията и прокуратурата !!!А този Чора ли е Мора ли е НИКОГА не е стигал до съд което значи едно.Никога не са го хващали полицаите за нещо или пък не са искали да го хващат?Та какво ми месиш съда не разбрах?Ти си МЕГА-***.
98
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Днес вече стана ясно, че мутрите от ГЕРБ превзеха и съда! Ненапразно честни съдии си подават оставките!
97
10
 
7
 
! Отговори
до 91 преди 12 години
Какъв съд, какви 5 лв драги? Ти някога имал ли си вземане-даване с мутри като Чората? Май само се упражняваш в словоредство иначе щеше да си траеш...
96
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
НАЛИ ПОМНИТЕ КАК ОПРАВДАХА ПОЛИЦАЯ БИЛ МОМЧЕТО ДЕТО ДОВЕЛО ДЪЩЕРЯ МУ В КЪЩИ ПИЯНА ОТ УЧИЛИЩЕ.ТОВА Е ГЕРБ И НОВИЯ МУ МОРАЛ.БОРИСОВ ГО Е СТРАХ И ТО МНОГО.ЗАТОВА ПРАВИ ВСИЧКО ВЪЗМОЖНО ДА СЕ МАЗНИ НА ПОЛИЦАИТЕ ЗА ДА МОЖЕ АКО ТЪЛПАТА ГО ПОДГОНИ ТЕ ДА ГО ПАЗЯТ.
95
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
97 - Така му е казал Цецо:))) ГЕРБ обичат убийците!
94
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до 87-никога Чората не е бил съден, нито осъждан,че да пишеш,че е наркотрафикант! Надявам се ,че можеш да докажеш думите си-като предстваиш текст на присъда срещу чората, или поне на обвинителен акт срещу2 него, в противе случай рискуваш да ти се потърси отговорност. ТА ПИТАМ-АКО ЧОРАТА Е НАРКОТРАФИКАНТ-КАКТО ТИ ПИШЕШ-ЗАЩО НИКОГА НЕ Е БИЛ НИТО СЪДЕН, НИТО ОСЪЖДАН
93
11
 
13
 
! Отговори
до 90 преди 12 години
бе, ***, тук не става дума за чората, а за миризливите полицаи!!
92
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
90 - А кой ти каза, че е налкотрафикант:) Уикито каза, че и Боко е наркотрафикант:))) да чакаме ли и неговата кончина скоро:))))
91
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ПОЛИЦЕЙСКА ДЪРЖАВА.ЧЕНГЕТА И БИВШИ МУТРИ.ВСИЧКО Е ЗАРАДИ ГЕРБ ДОКАТО СА НА ВЛАСТ НАРОДА ЩЕ Е ПОДТИСНАТ И ЩЕ СЕ ВРЪЩА ВРЕМЕТО НА ТАТО.ДОКАТО БЪЛГАРИЯ НЕ СЕ ИЗБАВИ ОТ ГЕРБ И БСП БЪДЕЩЕ НЯМА ДА ИМАМЕ.
90
10
 
7
 
! Отговори
do 78 преди 12 години
Хаа в Америка биха изпратили микробус е командоси може би хеликоптер + няколко патрулни автомобила общо поне 20-30 души.Дошли са да го арестуват.Добре защо не е спрял да си вдигне ръцете с дланите нагоре и напред и да увери полицайте че няма намерение да бяга/оказва съпротива.Дали е направил така?Ти ми разправяш за каратистки хватки.
89
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до 85-никога Чората не е бил нито съден, нито осъждан-изводтой е невинен. дознанието е в МВР-защо не са го съдили, а. След като дори не е осъждан-извод той е невинен! Не казвам да го осъдят, а казвам,че дори не е бил съден-без значение дали ще бъде оправдан или каран в затвора!
88
13
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Щом Чората е толкова мил на някой, да го обявим за национален герой и да му издигнем паметник.
87
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тефтерчето е на Кьоравия-кого милиционерите убиват преди това!!
86
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Какво да си говорим! на онзи некадърен полицай, дето разстреля хората с калашник на Петолъчката му дадоха две години условно, че не е бил обучен! Егати държавата смотана!
85
5
 
14
 
! Отговори
:) преди 12 години
Да му направим паметник на чората , що не . един виден национален наркотрафикант . Щом се отнася за такива искам Тайландски закони . Да не стига до съд.
84
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
67Извинявай ама ти да не си Господ та да казваш кой да живее и кой да умре??Мислех че има закони в тази държава ама явно НЕ.Поради това и Шенеген...амана У.*ов ден.А след като някакъв *** като теб издава присъди в нет-а нека така теб те осъди по бързата процедура раз-два и .....
83
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ако беше останал жив, този Чората като нищо можеше и да се отърве след някой и друг месец търкане на наровете и плащане на "наши хора" в съдебната система. Не случи на късмет завалията и взе че се тръшна по време на акция- за едни радост дългоочаквана, за други повод да се оплюнчат срещу полиция и съдиите, дето ги оправдаха. То и аз се чудя как ги оправдаха, като по принцип все мутрите печелят делата.... Може пък пачките да са били малко, може пък наистина по съвест да са решавали съдиите....
82
4
 
13
 
! Отговори
грозна работа преди 12 години
Грозна работа! Съдът е една от причините да има престъпност в БГ. И след това дело всеки полицай ще си каже ... убиха го и на...нищо не им направиха...
81
4
 
17
 
! Отговори
76 преди 12 години
Мен пък ничия смърт не ме кефи. Искам всички да бъдем по-добри.