Полицаите невинни за смъртта на Чората

Униформените действали правомерно по време на ареста
Обновена: 9 юни 2011 15:03 | 9 юни 2011 13:24,
188
Полицаите невинни за смъртта на Чората
Снимка: Булфото

Върховният касационен съд оправда окончателно петимата полицаи, подсъдими за смъртта на Ангел Димитров (Чората), съобщиха от пресцентъра на съда.

Решението на съда е подписано с особено мнение от съдията Пламен Паунов.

В решението си магистратите посочват, че Димитров е починал при полицейска операция, а "субективното отношение на подсъдимите към смъртта не сочи на умисъл (пряк или евентуален), което е видно от причината за смъртта".

ВКС приема становището на петорната експертиза по делото, че смъртта на Ангел Димитров се дължи на "позиционна асфиксия" (задушаване), а не на "тежка черепно-мозъчна травма и руптура на аортата".

Съдиите цитират и заключенията на експертите, че Ангел Димитров е имал редица заболявания като "масивни плеврални сраствания на двата бели дроба, хипертрофия на миокарда, хронична обструктивна белодробна болест, интрапулмонални съдови промени и др. и съпътстващи фактори, които в съвкупност улесняват развитието и настъпването на непреодолима дихателна недостатъчност".

Върховните магистрати посочват и, че за смъртта е допринесъл фактът, че Димитров е употребил кокаин.

"Благоприятен терен за асфиксия са още умерената обща охраненост на пострадалия и анатомично по-късата му шия", мотивират се съдиите.

ВКС стига до заключението, че полицаите са действали правомерно по време на ареста, тъй като са разполагали с правото да приведат Димитров в позиция "легнал на земята с ръце на ърба" в рамките на един час.

Операцията по задържането е продължила около десет минути, а смърт при асфиксия настъпва за около 3-4 минути, пише в решението.

Още по темата

Според съдиите полицаите не са могли да предвидят смъртта на Димитров и в случая липсва непредпазливост или немарливост на действията им.

Ангел Димитров почина на 10 ноември 2005 г. в центъра на Благоевград при задържането му от полицаи в рамките на специализираната операция "Респект".

Повод за акцията бе постъпила оперативна информация, че той държи и разпространява наркотични вещества, както и че склонява момичета към проституция.

Подсъдими за смъртта му бяха полицаите майор Мирослав Писов, капитан Иво Иванов, старши лейтенант Борис Механджийски и сержантите Георги Калинков и Янко Граховски.

Делото се точи повече от пет години и стига за втори път до ВКС.

Първоначално подсъдимите бяха осъдени на общо 82 години затвор, но ВКС върна делото обратно на Военно-апелативния съд поради допуснати нарушения на процесуалните правила.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


188
Още по темата: Ангел Димитров-Чората
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
щом се оправдават полицаи независимо какво са направили, съда е прав
79
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ЩОМ ДЕЛОТО Е ПРИКЛЮЧИЛО-ВЕЩЕСТВЕНИТЕ ДОКАЗАТЕЛСТВА ПОДЛЕЖАТ НА ВРЪЩАНЕ. Нека наследниците на Чората да публикуват прословутото тефтерче на чората-да видим имената и написаното там-включително цифри, дати и тн... По закон тефтерчето на Чората подлежи на връщане на роднините му, и щом вече няма дело-няма следствена тайна, и написаното в тефтера полежи на свободно разгласяване!
78
1
 
9
 
! Отговори
до 69 преди 12 години
Лесно се измъкна, защото не трябваше да проговори. Че ако беше проговорил на кой с колко се е отчитал и за какво...
77
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
УТРЕ КАТО ВИ ПРЕТРЕПЯТ ВАС ПОЛИЦАИТЕ ПАК ВИКАЙТЕ УРА.
76
1
 
13
 
! Отговори
68 преди 12 години
Нека първо ти кажа, че например в каратето което се учи по ученическите школи има хватки, които не се преподават. За това пък те се преподават в курсовете на специалните служби както и в Симеоново мисля. Полицията не трябва да са пехливани, виждала съм арести на спец. части в англия имаше и жена ама кукла - тая мацка само с една хватка и арестанта не можа да мръдне. Никой не се бие като пехливанин това го има само в БГ. И за арест 1 с/у 5. Това ли е закона в БГ!?
75
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Като знам какво е Боко и кои вече са съдиите на Цвъцко и съда такъв:) Мафия и МВР май са си едно и също!
74
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Смъртта на всяка мутра ме кефи.
73
2
 
9
 
! Отговори
европеец преди 12 години
В България съда е гъзът на държавата. Само зловония и звучни пръдни оттам!!
72
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
СРАМ ЗА БЪЛГАРИЯ.
71
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Гербери да кажете нещо сега за съда! Убийците са оправдани! Трябва да сте доволни! Преди все съда беше виновен, а сега......съда е прав, нали:)
70
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ако "уважаемите "съдии бяха написали в мотивите си ,че всъщност Чората си е бил починал още преди да го арестуват щеше да е по-достоверно.Не мисля обаче ,че юначагите трябва да са много радостни от оправдаването им.
69
8
 
4
 
! Отговори
LElelele преди 12 години
Evala tva be6e vajno re6enie. Ina4e nikoi policai nqma6e da posmee da se zanimava s prestynicite, 4è znae li dali ne se e nadrusal i da pretupa i posle zemi tiq 30 g. za tva 4e raboti6
68
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ХА ХА ХА ХА ХАНЕВИННИ ДРУГ ПЪТ ДОБРЕ, ЧЕ ДЕЛОТО ГО МИНАГА НА ТЕХЕН СИ СЪД.СРАМ И ПОЗОР.
67
9
 
11
 
! Отговори
:) преди 12 години
най накрая свърши и това дело. Радвам се че полицаите са оправдани. Горкия Чората той е най невинния и нищо горкичкия не е направи, защо ли така стана. Колко майки е разплакал помислете си. Лесно се измъкна трябваше да бъде съден както си му е редът.
66
5
 
5
 
! Отговори
до 59 преди 12 години
Вярно е почти няма насила направен наркоман.То сума ти хора употребяват някакви наркотици ама то е като алкохола е така за развлечение.Както има и алкохолици така има и наркомани.Другото е разумен балансиран живот.Забавление,работа,семейство (може и в друг ред).Ама че тоя хич не е бил читав хич не е бил.Някакъв престъпник.Ти ако си полицай и задържиш някакъв мафиот и се биете с него и тоя после пукне и те осъдят на 25 години затвор как ще ти е?Хубаво а?
65
8
 
15
 
! Отговори
... преди 12 години
Ей, ***, дето ревете за "права" и "свободи". Ако не сте от Благоевград, си дръжте езиците зад зъбите, защото много майки банкет дигнаха като умре *** мръсен!Не си знаеше изнасилванията шибаното ***, яд ме е само, че умря без много мъка, трябваше инвалид да стане и да живее още 50 години. Не търсете мотиви в решението на съда, едва ли има такива редовни, просто на убийци на *** трябва да им дават премии. И сина ми ако е такъв и ли стане такъв, и него да убият- не заслужава живот.
64
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И аз вече не виждам разлика между мвр и организираните престъпни групи. Всъщност разлика има-на куките Цветанов ще им купува(с наши пари) нови униформи за по 1200 лева, за да могат да убиват с удобни дрехи и да им диша кожата.
63
8
 
11
 
! Отговори
Полиция=Лайна преди 12 години
В България няма полиция. "Полицайте" това *** на бивши комунисти и агенти на държавна сигурност - какъвто е Гейко Борисов. Държавна сигурност, полиция, военни - това са най-долните, подлите и мръсни в червта си "хора". Това са подлеци и манипулатори, които нямат никаква чест и достойнство (за която само парадират). Да не говорим за мъжественост. Чуете ли да говорят, че имали чест и достойнство - пазете се от тях.Такива не трябва да им се позволява да имат семейства и деца. Децата им 90% от случайте психясват.Това са незадоволени хомосексуалисти, при който сексуалната енергия се е трансформирала в злоба, омраза и агресия...
62
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
България е държава-мафия с баш мафиота начело Боко!
61
10
 
2
 
! Отговори
Иван преди 12 години
до 58-ти ще бъдеш обесен от полицаите за таша......те, *** такъв