Нищо не знам! Каквото знам, го забравям!

Циркът по делото "Октопод" не идва от мен, каза Никола Филчев
Обновена: 29 яну 2012 20:46 | 29 яну 2012 20:38,
190
Нищо не знам! Каквото знам, го забравям!
Снимка: БТА

"Не е редно хора, които съм назначавал, повишавал, командировал в чужбина, да ме питат дали си спомням дали съм бил главен прокурор". Това каза в предаването „На 4 очи“ по Нова телевизия бившият главен прокурор Никола Филчев. 

През изминалата седмица той показания по делото „Октопод“ срещу Алексей Петров и още няколко подсъдими. По време на разпита в съдебната зала първият въпрос на прокуратурата към него беше дали е работил като главен прокурор и кога. Филчев отговори в негов стил, че не си спомня и отговори с въпрос: "А вие спомняте ли си?". 
 
„Това го отдавам на грешка на разпитващия прокурор. Те млади, на половината на годините ми, не си спомнят, пък какво остава за мен“, разясни бившият главен прокурор. 
 
„Те се опитаха да ми се подиграват, убеден съм. Циркът не е в мен. Сценарият не го определям аз. Отговорът е според въпроса“ , посочи Филчев. „Общоизвестните факти не се доказват“, допълни той. 
 
„Цирк прави този, който е режисирал делото като един спектакъл по този начин. Този, който е писал обвинителния акт“, каза Филчев.Той посочи, че в едно дело е редно да се разпитат първо пострадалите свидетели, в случая обаче това не било направено. "Тук се започва с Филчев между Сугарев и Атанасов. Очевидно целта на тази подредба не е да се установи истината по делото, а да се прави цирк“, уточни Филчев. 
 
Той коментира и изпратеното от Едвин Сугарев писмо до главния прокурор Борис Велчев, в което Сугарев твърди, че и Филчев е трябвало да бъде подсъдим по делото "Октопод" .  
 
"Това писмо е изпратено още преди 10 години до Висшия съдебен съвет, Европа, света, може би и Луната. За този господин ще кажа една народна мъдрост: „Не стъпвай в рядко лайно, ще те опръска“, отсече Филчев. 
 
По повод твърденията, че знае много за всяка власт и затова никой не смее да го докосне, Филчев каза: „Нищо не знам, а и каквото знам, го забравям. Веднага".
 
В даден момент от разговора ексглавният прокурор се ядоса на водещата Цветанка Ризова. „Разпит ли ми провеждаш? Ако имаш да ме питаш нещо, което има значение за обществото, моля заповядайте. Ако не, не мога да ви бъда полезен в желанието да организирате циркове по телевизията“, сопна се той. 
 
После определи като „долнопробни клюки, клевети, интриги" твърденията, че Алексей Петров е бил връзка между него и президента Георги Първанов. 
 
"Издигането на интригата в норма на поведение е от години в резултат на прехода, на приватизацията. Няма да повтарям - съдебно следствие, тези работи там се изясняват, това е работа на съда“, отсече Филчев. 
 
На въпрос какво ще стане ако от свидетел се превърне в обвиняем, Филчеш отговори с въпрос: „Какво прави обвиняемият? Защитава се“. 
 
Упреците към българската съдебна система до голяма степен са неоснователни, защото трябва да се видят по-дълбоките корени на прехода, подчерта още ексглавният прокурор.  
 
"Държавните пари станаха частни и отидоха в ръцете на малцина. Те забогатяха, започнаха да влияят върху вземането на политически решения, в това число и на решенията на съда, и така възникнаха олигарсите, обясни Филчев. По думите му съдебната система не е достатъчно ефективна.
 
"Олигарсите влияят и върху съда и това има своята обективна основа. Когато политиците разпределяха благата и раздаваха държавното имущество при приватизацията, не питаха съдиите справедливо ли разределяме държавното благо или не. Днес политиците казват: Ние сме добре сега, който взел, взел, хайде съдиите да възстановят праведливостта. Това не е възможно" разясни Филчев. 
 
В резултат на тази приватизация, която мина без участието на съда, се получи това дълбоко социално неравенство, допълни той.  
 
Филчев припомни, че когато е работил като главен секретар на МВР, Бойко Борисов е уважавал много закона и прокуратурата. Бившият главен прокурор допълни, че Борисов не се е срамувал да работи с младши прокурори. 
Още по темата
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


190
Още по темата: Никола Филчев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
4
 
18
 
! Отговори
!!! преди 12 години
Този ексгл.прокурор заслужаваше покрай убийството на адв.Захариева от Ямбол да търка наровете в затвора докато е жив, но очевидно на някои хора не им отърва да го осъдят, защото ако се разприказва, на много магистрати ще им се подпали огън под петите... Затова дадоха това много важно дела на съдия Ченалова: тя като бивш адвокат е "специалист" по оневиняванията и замитане на престъпления и на следите. Много магистрати на висша длъжност са играли с него и са гузни. Така че нищо няма да излезе от това дело и затова прок.Филчев си позволява да се прави на актьор в един цирк, наричан СГС.
97
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Харесвам този човек. Тй прави това което заслужават овцете в тази държава... подиграва им се!
96
4
 
24
 
! Отговори
знаещ преди 12 години
България се управлява от .Луди алчни не образовани корумпирани ОЛИГАРСИ ...който откраднаха народното благо от нашите бащи и майки !!!а сега се правят на ЛУДИ..През тази година 2012 гвсичко ще излезе на светло защото е годината на Бога !!!!ОКТОПОДА ГОЦЕ ДА ИЗЛЕЗЕ ПРЕД НАРОДА И ДА КАЖЕ ОТ КЪДЕ СА МУ МИЛИАРДИТЕ????
95
0
 
1
 
! Отговори
до 128 преди 12 години
сложбих ти минус защото се изказваш неподготвен !всеки случай си е различен, и не прокурора, а съдът определя кой кога ще бъде разпитан
94
2
 
20
 
! Отговори
Истина преди 12 години
Някой да се сети да пита Атанасов защо всички мутри по онова време имаха служебни карти от разузнаването и така ставаха недосегаеми от законите? Атанасов ги беше взел под крилото си за да изпълняват покрите поръчки и в България и в чужбина. Някои от тях имаха освен служебни карти от разузнаването, а така също и от МВР че даже и дипломатически паспорти! Що не го питат Атанасов за тези неща?
93
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Филчев предпочете да се прави на интелектуалец и изследовател като цитира тезиси от марксизма, Монтескьо и др. и така избегна неудобните въпроси за себе си и започна на вика "Това тук да не е съд, да не е процес" Проблемът беше, че Ризова само го гледаше възмутено с включване от разговорни фрази и не можа да го притисне с неговите камъни. Така че много елементарно разигра един псевдоинтелектуализъм, за да се крие зад него и не разбрах как ви се стори 'голям' този наглец.
92
9
 
34
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
Блестящ ум,все пак е професор по наказателно право.Който иска да прави циркове с него,няма да успее,знае много и ако си отвори устата,държавата ще се взриви,хладнокръвен,знае какво прави,лудите сме ние,че допуснахме да ни окрадат и лъжат!Жалко за България,загива.
91
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Филчев се яви в студиото да играе театър и безспорно изигра своята роля така, както си бе намислил. Иначе показа, че достатъчно здраво е укрепил позициите си с компромати и т.н., че спокойно може да се прави на шут и циркаджия. Отначало уж "лековерно" заяви, че съдебната система работила и имало осъдени лица от прехода, а после, че олигарсите пречели на обективното правораздаване. Направо как не го беше срам да си играе с такива щекотливи за обикновения човек теми. Самозабравил се номенклатурчик
90
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Нищо не знам, даже и до Луната ходих и там никога не са чували, че съм бил главен прокурор. Пък и като прокурор нищо не помнех. Ходех ей така на работа от скука.
89
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Костов му даде баницата когато беше премиер.Той я изяде,а сега го питат дали е луд.Ами и аз да съм и аз ще съм ''луд''.А и всеки ,който иска да не го застрелят....
88
2
 
18
 
! Отговори
Етиен преди 12 години
Бе чета ви коментарите, стана ми любопитно и седнах да изгелдам предаването. Измуен останах. Този човек ме плаши по това колко е прецизен и хладнокръвен.
87
0
 
28
 
! Отговори
емигрант преди 12 години
Филчев е като Дядо Мраз , има подарък за всеки един политик ! С това явяване в съда им припомни да не се *** с него защото ще се окаже че България се управлява от бандити и крадци !
86
2
 
8
 
! Отговори
Подробностите преди 12 години
"Той посочи, че в едно дело е редно да се разпитат първо пострадалите свидетели, в случая обаче това не било направено."Ето как се предрешава изхода на едно дело. Явно е, че с тези УМИШЛЕНИ пропуски се цели цялото дело да се провали и всички да бъдат оправдани. После пак по форумите всички ще пишат, че съда е виновен и корумпиран. В случая обаче няма да са прави. Явно е, че тук ПРОКУРАТУРАТА е виновна, явно тя е купена от Трактора и останалите подсъдими.
85
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Филчев ми е преподавал, но такова шоу не бях виждал от него, каквото днес изнесе. Показа на всички от цирк Борисов, че са палячовци и колкото и да е остарял не могат да го барнат с пръст. Жалкото е че ресурсите на умните хора в държавате не се влагат в позитивни неща, а в мръсни схеми и нечисти сделки.
84
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Този беше гладен прокурор по времето на Мавъра.По това време се разви стройна схема за корупция.Та каквото било,било.Щом тогава не се сетиха да го хванат веднага след мандата,пиши го бегал...
83
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
tozi ako po4ne da govori celiq politi4eski elit e za ........................................
82
4
 
11
 
! Отговори
нормален преди 12 години
тоя безскрупулен мафиот да бъде натикан 10 год. в затвора за цялата си мафиотска престъпна дейност като прокурор.ТАМ ЩЕ ИМА ВРЕМЕ ДА СИ СПОМНИ ЗЛОДЕЯНИЯТА И МАФИОТСКИТЕ ДЕЛА !!!!
81
0
 
22
 
! Отговори
hoho преди 12 години
Абе не разбрахте ли защо го изкарват луд? Защото знае много, а на един луд кой ще повярва. Спомнете си филма " Октопод" Там имаше един който се правеше на луд за да не го убият.
80
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Този *** се подмаза на Бойко и дори каза по леко заобиколен начин защо хвали така премиера - за да не го закача!
79
1
 
15
 
! Отговори
FILCHO ZAINFELD преди 12 години
Култово интервю "Главният секретар Бойко Борисов уважаваше много закона и законността. За него думата на прокурора беше закон." Не стъпвай в рядко ***, ще те опръска. Нищо не знам, а каквото знам го забравям.Веднага.А Пъсев 10-ТЕ ХИЛКИ.