Нищо не знам! Каквото знам, го забравям!

Циркът по делото "Октопод" не идва от мен, каза Никола Филчев
Обновена: 29 яну 2012 20:46 | 29 яну 2012 20:38,
190
Нищо не знам! Каквото знам, го забравям!
Снимка: БТА

"Не е редно хора, които съм назначавал, повишавал, командировал в чужбина, да ме питат дали си спомням дали съм бил главен прокурор". Това каза в предаването „На 4 очи“ по Нова телевизия бившият главен прокурор Никола Филчев. 

През изминалата седмица той показания по делото „Октопод“ срещу Алексей Петров и още няколко подсъдими. По време на разпита в съдебната зала първият въпрос на прокуратурата към него беше дали е работил като главен прокурор и кога. Филчев отговори в негов стил, че не си спомня и отговори с въпрос: "А вие спомняте ли си?". 
 
„Това го отдавам на грешка на разпитващия прокурор. Те млади, на половината на годините ми, не си спомнят, пък какво остава за мен“, разясни бившият главен прокурор. 
 
„Те се опитаха да ми се подиграват, убеден съм. Циркът не е в мен. Сценарият не го определям аз. Отговорът е според въпроса“ , посочи Филчев. „Общоизвестните факти не се доказват“, допълни той. 
 
„Цирк прави този, който е режисирал делото като един спектакъл по този начин. Този, който е писал обвинителния акт“, каза Филчев.Той посочи, че в едно дело е редно да се разпитат първо пострадалите свидетели, в случая обаче това не било направено. "Тук се започва с Филчев между Сугарев и Атанасов. Очевидно целта на тази подредба не е да се установи истината по делото, а да се прави цирк“, уточни Филчев. 
 
Той коментира и изпратеното от Едвин Сугарев писмо до главния прокурор Борис Велчев, в което Сугарев твърди, че и Филчев е трябвало да бъде подсъдим по делото "Октопод" .  
 
"Това писмо е изпратено още преди 10 години до Висшия съдебен съвет, Европа, света, може би и Луната. За този господин ще кажа една народна мъдрост: „Не стъпвай в рядко лайно, ще те опръска“, отсече Филчев. 
 
По повод твърденията, че знае много за всяка власт и затова никой не смее да го докосне, Филчев каза: „Нищо не знам, а и каквото знам, го забравям. Веднага".
 
В даден момент от разговора ексглавният прокурор се ядоса на водещата Цветанка Ризова. „Разпит ли ми провеждаш? Ако имаш да ме питаш нещо, което има значение за обществото, моля заповядайте. Ако не, не мога да ви бъда полезен в желанието да организирате циркове по телевизията“, сопна се той. 
 
После определи като „долнопробни клюки, клевети, интриги" твърденията, че Алексей Петров е бил връзка между него и президента Георги Първанов. 
 
"Издигането на интригата в норма на поведение е от години в резултат на прехода, на приватизацията. Няма да повтарям - съдебно следствие, тези работи там се изясняват, това е работа на съда“, отсече Филчев. 
 
На въпрос какво ще стане ако от свидетел се превърне в обвиняем, Филчеш отговори с въпрос: „Какво прави обвиняемият? Защитава се“. 
 
Упреците към българската съдебна система до голяма степен са неоснователни, защото трябва да се видят по-дълбоките корени на прехода, подчерта още ексглавният прокурор.  
 
"Държавните пари станаха частни и отидоха в ръцете на малцина. Те забогатяха, започнаха да влияят върху вземането на политически решения, в това число и на решенията на съда, и така възникнаха олигарсите, обясни Филчев. По думите му съдебната система не е достатъчно ефективна.
 
"Олигарсите влияят и върху съда и това има своята обективна основа. Когато политиците разпределяха благата и раздаваха държавното имущество при приватизацията, не питаха съдиите справедливо ли разределяме държавното благо или не. Днес политиците казват: Ние сме добре сега, който взел, взел, хайде съдиите да възстановят праведливостта. Това не е възможно" разясни Филчев. 
 
В резултат на тази приватизация, която мина без участието на съда, се получи това дълбоко социално неравенство, допълни той.  
 
Филчев припомни, че когато е работил като главен секретар на МВР, Бойко Борисов е уважавал много закона и прокуратурата. Бившият главен прокурор допълни, че Борисов не се е срамувал да работи с младши прокурори. 
Още по темата
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


190
Още по темата: Никола Филчев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
118
4
 
8
 
! Отговори
:) преди 12 години
Онова което е било, е минало своршено. Октопода е ясен - ДС и всичко свързано с нея. Самото дело е мутренско, от типа "да се отреже на гущера оппашката" - думи на една от първите мутри /Илия Павлов-лека му пръст/. По негов "тертип" най-влиятелната мутра в страната /ББ/ прави същото. Резултатите са всеизвестни. За нас, като граждани е от съществена важност онова което предстои. То никак не е розово :(
117
6
 
15
 
! Отговори
Ani преди 12 години
Вече съм сигурна,че този само се прави на луд.Това,което не му изнася не го помни,а иначе свободно цитира Сенека,а и за други неща паметта не му изневерява.Май ще трябва някой по-сериозно да му припомни за зловещата му роля в някои събития ,а също и съмнителни приятелства и покровителства.На старческата му деменция никой не трябва да се връзва.Вярно,че има неща,които вече не могат да се докажат и той много добре знае това.
116
0
 
15
 
! Отговори
:) преди 12 години
извода от казаното е, че трябваше да има гражданска война за ОБЩИТЕ, НАРОДНИ, ПАРИ! Но, НЕ, ние като робско племе позволихме да ни ги откраднат под носа, заслепени от еуфорията за край на някакъв си комунизъм! И сега се жалваме, че тези които имат пари правят законите, чиято цел е посредством увеличаване на парите да увеличават властта си над нас. Докато ние безропотно им се подчиняваме, и по Андрешковски се опитваме да играем дребните си, бездушни игрички ... т.е. да събираме трохички.
115
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ето го проблема,затова сега лапкат парички и опорочават делата.В резултат на тази приватизация, която мина без участието на съда, се получи това дълбоко социално неравенство, допълни той.
114
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Типичен комунист, изпечен лъжец и мошеник.
113
1
 
3
 
! Отговори
Mesoto преди 12 години
KAKVO DJASNO, KAKVO LJAVO , KAKVO DEMOKRATICHNO UPRAVLENIE U NAS - VINAGI VECE 22 G. - SI E ULTRADJASNO
112
2
 
26
 
! Отговори
проститут с прос-ка преди 12 години
Най-много ми хареса, когато Филче разкри, че нашия тогавашен външен министър, юдейчето Паси, бил сгащен с ***. А иначе това юдейче плямпаше глупости наляво и надясно. Егати НАТО-вецът със свалени ***. Нямаше ли за него някоя свястна мадама, а той тръгнал по ***.
111
0
 
36
 
! Отговори
асд преди 12 години
Гледам, че и тук се хванахте за гушите, поддръжници и противници. Не ви ли стана ясно, че двуполюсния модел на управление е само форма на максимата "Разделяй и владей". Просто казано, поставят ви в два лагера и ви настройват един срещу друг. А там горе те заедно си поделят държавата и са един отбор. Борисов, Станишев, Първанов, Костов, Сакскобург, всички са в един кюп и си делят баницата. Нещо да се е променило последните 22 години? Изреждаха се демократи, леви и центристи и пак същото.
110
3
 
18
 
! Отговори
Да преди 12 години
евалла на Филчев, кратко и ясно: НА *** ВЪПРОС - *** ОТГОВОР, макар че тъпанарите като *** прокурори и Жирналята Облизкова се нуждадят освен от *** отговор и достатъчно *** удар по тиквата - за да поумнеят, ако има надежди за това
109
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аз твърдя,че съм ПЪРВИЯ уволнен по ходотайство на Филчев,като политик,зам.министър на правосъдието по времето на Васил Гоцев,министър в правителството на Иван Костов.Безпорно е, че Филчев е изключително подготвен юрист и най важното е,че беше тръгнал по гайдата на Костов,но в един момент спря!До това време,при него постоянно дремеше един от лайнарите на прехода ,150 см.гном,който т.н. медии толкова обожават с "генерал",че ако станат тези които превзеха Одрин,ще се самоубият от гаврата към тях!
108
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Трябва да си правно грамотен, за да схванеш иносказателното значени в изказа на Филчев. И тъй като повечето от коментиращите тука са подготвени предимно политически и идеологически, но хал хабер си нямат от право, то и половината от коментарите са абсурдни и излишни. Аз лично не харесвам Филчев, по много причини, но евала за това интервю, както и за казаното в съдебна зала.
107
4
 
4
 
! Отговори
,,LARI,, преди 12 години
PODPISHI MI ZA BANKOVATA SI SMETKA I ZABRAVI.KORUMPIRAN ***.DIREKTNO V ZATVORA I NEKA DA NE POMNI.
106
2
 
16
 
! Отговори
arhar преди 12 години
Филчев не трябваше ли да бъде разпитан чрез детектора на лъжата, за да разберем дали има нещо общо с въпросните убийства ? Защо Филчев досега не беше разпитан пред полиграфа ? Това не е ли двоен стандарт в правораздаването у нас ? Как тогава да повярваме, че съдебната им система е ефективна и независима ?Някой ще трябва да му обясни на Филчев , че ДъСъ отдавна не е фактор в световната политика , а от това следва, че което и правителство да е на власт, то ще трябва да следва приоритетите на ЕС ! Ние отдавна не сме в епохата на Сталин и тоталитаризма ...
105
2
 
16
 
! Отговори
arhar преди 12 години
През 2005 г. Филчев , когато беше главен прокурор , каза да се били върнели обратно в държавата изнесените преди това 20 - 25 млрд щатски долара, за да раздвижела икономиката . На следващия ден казва : ' Какви пари ? Забравете за тези пари, докато аз съм главен прокурор ! ' Повече от ясно е, че с бездействието си по този въпрос той на практика е прикрил извършено финансово престъпление !? Кой член от НПК в случая е нарушил Филчев ? Може би Л. Корнезов или А. Кутев ще ни отговорят на този въпрос ?
104
1
 
3
 
! Отговори
iliq преди 12 години
Na men mie qsno nai golemiq kradec na prexoda e MANGALA IVAN KOSTOV......
103
1
 
5
 
! Отговори
topcho преди 12 години
abe tia kakvi se misliat po edin barz naroden sad i po edin kontrolen v glavata......nikoi ne e po goliam ot hliaba i naroda !! vsichkite tezi sa politicheski majoretki
102
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Слаб артист е тоя убиец филчев опитва се да го играе склеротик с деменция,жалък аматьор то е ясно че знае всички хватки в съдебната система,и си ги разиграва както си иска.Но ще отговаря пред един висш съд над човешкия земния,там тия бутафорни оправдания не минават нито пари нито,какво и да е извинение.Да *** филчев тука може да го играеш всякакъв *** достатъчно лош'материал има да ти се възхищава,но това е до време....
101
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Впечатляващо интервю.Видях един друг Никола Филчев.Много по-различен от всички ,които са сядали на този стол.Зъл,зъл,колко да е зъл.Луд,луд колко да е луд.Знае много,но на кого да го каже и защо.Познава ония от които зависи и знае ,че полза никаква.И най-страшната истина може да бъде скрита.
100
23
 
18
 
! Отговори
варненец преди 12 години
Не плюйте по Филчев. Той е много по-високо от вас по интелект ,знания и най -вече по достойнство.Жалко ,че в България остават все по-малко хора като него.
99
1
 
32
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
Ризова ако го беше притиснала щеше да напусне студиото и да стане наистина голям цирк и тогава,и това което каза, нямаше да го научим,всички знаем за приватизацията,но да го чуем от такова място си е наистина добро журналистическо попадение,истината,че ни окрадаха и излъгаха,показа,че ние сме луди,че ние допуснахме да си разиграват мръсните игри,толкова ли сме глупави,че направихме България най-бедната страна в Европа.Ние сме страхливци и глупци.