Нищо не знам! Каквото знам, го забравям!

Циркът по делото "Октопод" не идва от мен, каза Никола Филчев
Обновена: 29 яну 2012 20:46 | 29 яну 2012 20:38,
190
Нищо не знам! Каквото знам, го забравям!
Снимка: БТА

"Не е редно хора, които съм назначавал, повишавал, командировал в чужбина, да ме питат дали си спомням дали съм бил главен прокурор". Това каза в предаването „На 4 очи“ по Нова телевизия бившият главен прокурор Никола Филчев. 

През изминалата седмица той показания по делото „Октопод“ срещу Алексей Петров и още няколко подсъдими. По време на разпита в съдебната зала първият въпрос на прокуратурата към него беше дали е работил като главен прокурор и кога. Филчев отговори в негов стил, че не си спомня и отговори с въпрос: "А вие спомняте ли си?". 
 
„Това го отдавам на грешка на разпитващия прокурор. Те млади, на половината на годините ми, не си спомнят, пък какво остава за мен“, разясни бившият главен прокурор. 
 
„Те се опитаха да ми се подиграват, убеден съм. Циркът не е в мен. Сценарият не го определям аз. Отговорът е според въпроса“ , посочи Филчев. „Общоизвестните факти не се доказват“, допълни той. 
 
„Цирк прави този, който е режисирал делото като един спектакъл по този начин. Този, който е писал обвинителния акт“, каза Филчев.Той посочи, че в едно дело е редно да се разпитат първо пострадалите свидетели, в случая обаче това не било направено. "Тук се започва с Филчев между Сугарев и Атанасов. Очевидно целта на тази подредба не е да се установи истината по делото, а да се прави цирк“, уточни Филчев. 
 
Той коментира и изпратеното от Едвин Сугарев писмо до главния прокурор Борис Велчев, в което Сугарев твърди, че и Филчев е трябвало да бъде подсъдим по делото "Октопод" .  
 
"Това писмо е изпратено още преди 10 години до Висшия съдебен съвет, Европа, света, може би и Луната. За този господин ще кажа една народна мъдрост: „Не стъпвай в рядко лайно, ще те опръска“, отсече Филчев. 
 
По повод твърденията, че знае много за всяка власт и затова никой не смее да го докосне, Филчев каза: „Нищо не знам, а и каквото знам, го забравям. Веднага".
 
В даден момент от разговора ексглавният прокурор се ядоса на водещата Цветанка Ризова. „Разпит ли ми провеждаш? Ако имаш да ме питаш нещо, което има значение за обществото, моля заповядайте. Ако не, не мога да ви бъда полезен в желанието да организирате циркове по телевизията“, сопна се той. 
 
После определи като „долнопробни клюки, клевети, интриги" твърденията, че Алексей Петров е бил връзка между него и президента Георги Първанов. 
 
"Издигането на интригата в норма на поведение е от години в резултат на прехода, на приватизацията. Няма да повтарям - съдебно следствие, тези работи там се изясняват, това е работа на съда“, отсече Филчев. 
 
На въпрос какво ще стане ако от свидетел се превърне в обвиняем, Филчеш отговори с въпрос: „Какво прави обвиняемият? Защитава се“. 
 
Упреците към българската съдебна система до голяма степен са неоснователни, защото трябва да се видят по-дълбоките корени на прехода, подчерта още ексглавният прокурор.  
 
"Държавните пари станаха частни и отидоха в ръцете на малцина. Те забогатяха, започнаха да влияят върху вземането на политически решения, в това число и на решенията на съда, и така възникнаха олигарсите, обясни Филчев. По думите му съдебната система не е достатъчно ефективна.
 
"Олигарсите влияят и върху съда и това има своята обективна основа. Когато политиците разпределяха благата и раздаваха държавното имущество при приватизацията, не питаха съдиите справедливо ли разределяме държавното благо или не. Днес политиците казват: Ние сме добре сега, който взел, взел, хайде съдиите да възстановят праведливостта. Това не е възможно" разясни Филчев. 
 
В резултат на тази приватизация, която мина без участието на съда, се получи това дълбоко социално неравенство, допълни той.  
 
Филчев припомни, че когато е работил като главен секретар на МВР, Бойко Борисов е уважавал много закона и прокуратурата. Бившият главен прокурор допълни, че Борисов не се е срамувал да работи с младши прокурори. 
Още по темата
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


190
Още по темата: Никола Филчев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
6
 
4
 
! Отговори
аз преди 12 години
незнам защо съдията по делото не даде двумесечен поправителен труд в МВР на това *** което се смята за нещо
77
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ние нямаме силна държава.Дори и някакви слаби наченки няма на такава.Главният прокурор не си спомня че е бил такъв 40 години.Пуска лафчета и се "отваря" на разпитващия го такъв.Сякаш е в тях си.Прекалентото срастване със властта води до някакво одомошаване и оприличаването на служебните задължения с домакинска работа.Оттам шуробаджанащината оттам и тая твърда увереност на "старата гвардия" държавни служители че държавата им е някаква собственостНикога няма да сме нормални с такова мислене.
76
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Нищо не знам, а и каквото знам, го забравям. Веднага".-част от рецептата за дълъг и щастлив живот.
75
4
 
10
 
! Отговори
ъхъ преди 12 години
те психично болните са много добри актьори, като си науми един шизофреник, че е кралицата в Алиса в страна на чудесата и отсича глави, буквално...или Вие пак ще ми дойдете късопаметни. Сто процентов ШИЗОФРЕНИК, който се е въобразил в някакво митично божество на правосъдието!!!
74
11
 
23
 
! Отговори
радостен преди 12 години
*** като българите си заслужават и такъв герой-Филчев.Слава на вселената,че ще ги изтрие от планетата до 50 години.
73
5
 
33
 
! Отговори
Seneka преди 12 години
Гледах предаването и слушах с голям интерес.И си мисля че хладнокръвието и хитроста с която говореще и отговаряше по блясък биха могли да се сравнят единственно и само с тези на Ханибал Лектър. От цялото интервю нямаше и думичка непремислена предварително, и с подходящата интонация изречена на места, и с подходящия драматизъм. В този ред на мисли според мен е извън всякакво съмнение че в този човек няма никаква лудост или поне не такава към която се опитват да го причислят. Блестящ ум изнесе урок по театрално майсторство.
72
1
 
6
 
! Отговори
г преди 12 години
винаги фира дава Бедният гражданин!Така е било и така ще бъде,.и това което ни очаква е подготвяно от много време,.и пак фирата ще е от нас,хора като засегнатите в коментарите никога не дават фира,а когато се карат идва по силен,така че пак за нас е лошо!
71
17
 
12
 
! Отговори
ъхъ преди 12 години
Психично болен, най-вероятно шизофреник...
70
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Гледам бая фенове на Филчев има.Нема лошо между другото каза много истини.Ама не се ли сещате,че такъв дзвер е бил главен прокурор 7 години.Благодаря на бога,че не съм имал досег с това чудовище.Иде реч за това,че може и да си прав без мачкаш всичките около себе си,па било и това доста кухата Цветанка.
69
3
 
26
 
! Отговори
ДИДО преди 12 години
БЕЗ СЪМНЕНИЕ Г-Н ФИЛЧЕВ НЕ Е ***/ВСЕ ПАК БЕ ГЛАВЕН ПРОКУРОР/,А НЕ МИСЛЯ,И ЧЕ Е ЛУД,НО ТАЗИ ВЕЧЕР ТОЙ НЕ ОТГОВОРИ НА НИТО ЕДИН ВЪПРОС/ОСТАВЯМ НАСТРАНИ СЛАБАТА ВОДЕЩА/И НАЙ -НАГЛО НИ СЕ ИЗСМЯ В ЛИЦЕТО КАТО НИ ОБЯСНИ ,ЧЕ НИЩО В ПРЕХОДА НЕ ЗАВИСЕЛО ОТ ПРОКУРАТУРА И СЪД/СЯКЪШ СА БИЛИ НА ЛУНАТА ТОГАВА/А НАКРАЯ ВЗЕ И ДА СЕ МАЗНИ НА БОЙКО-ОТВРАТИТЕЛЕН ЧЕРВЕЙ
68
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
С тези си приказки г-н Филчев само потвърждава, че знае и то достатъчно много. Неслучайно са го посочили. Сега очакваме да видим, кога ще го самоубият и него. Заинтересованите лица.
67
1
 
26
 
! Отговори
palechka преди 12 години
До Юнак ГюроНе ми го хвали Цветанов. Всички знаем кои завършваха ВИФ. Един шофьор, по-късно полицай - доверено лице. Този човек никога не е бил действащ в службите на МВР. Отгоре на всичко няма и понятие от право - наказателен кодекс и процес.Като министър грубо нарушава основни правила - да не са дава коментар по случай, който се разследва или има процес. Най-голямата корупция е в полицията- те закрилят и участват в бандите.Не водят професионално разследване и обвиненията не издържат в съда -
66
5
 
12
 
! Отговори
спомен преди 12 години
Тоя *** цял живот се е готвел за тоя момент :)) сега просто ще си изиграе етюдчето и ще си гледа старините.
65
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Само едно мога да ви кажа. Радвайте се когато такива се бият един друг, те са машите на олигарсите и битката между тях. Това може само да ни радва, нама да даваме фира само ние ...
64
4
 
5
 
! Отговори
зора кво ли не прави преди 12 години
тоя мазник до скоро не даваше интервюта, а сега и по телевизиите ходи. скоро и от затвора ще търси човешките права.
63
0
 
8
 
! Отговори
до 97 преди 12 години
Нали сега властта е във вас бе, осъдете ги, какво се моткате. Поредния найвник.
62
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
брее, тука в този сайт има хора дето се възхищават на филчев. много се радвам, че на такива им взеха властта. лошото е че ще останат не наказани
61
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Гюро, това за съда Филчев си го каза в прав текст, сега ти го повтаряш. Явно не е толкова изперкал.
60
5
 
2
 
! Отговори
NN преди 12 години
KOI E TOZI PLE6IVKO BE ,,,,,MEZA MI NA ,,,,,,,I TOVA AKO E MAJKAR ,,,AZ SAM KRAVA
59
18
 
10
 
! Отговори
юнак гюро преди 12 години
Тоя не го слуша главата!До сега мислех, че приказките за психичното му състояние са зле скалъпена интрига, но след като гледах това интервю бях потресен от нефелните му приказки и реакции.Седем год. прокуратурата е оглавявяна от арогантен неврастеник.Колкото до съда-скоро един познат спипан с 30кг. марихуана си плати 30000лв. чрез адвокати посредници и се отърва с условна присъда.Подкрепям изцяло Цветанов, огромна част от съдиите и прокурорите са търговци, и ако не платиш те смазват.