Маргините невинни за трети път

ВКС окончателно ги оправда за подготовката на три убийства
23 фев 2012 16:35,
150
Маргините невинни за трети път
Маргините в съда през 2005 г. Снимка: архив, Булфото

Близо шест години и половина след зрелищния им арест делото срещу братята Красимир и Николай Маринови-Маргините най-сетне приключи и на последна инстанция. Върховният касационен съд окончателно оправда Маргините, които бяха подсъдими за подготовката на три убийства – на вече покойните Иван Тодоров-Доктора и Никола Дамянов и на ген. Любен Гоцев.

Решението не подлежи на обжалване.  Двамата братя, които бяха задържани на 29 октомври 2005 г., бяха оправдани и на трите инстанции. Останалите подсъдими бяха признати за виновни, като получиха от Софийския апелативен съд присъди от 3 до 5 години затвор. Сега ВКС потвърди присъдата на апелативните магистрати.

На 14 юни 2010 г. Софийският градски съд оправда братята Маргини по обвинението в поръчителство на убийства, а през март миналата година Софийският апелативен съд потвърди присъдите.

Останалите от групата обаче - Стефан Рангелов, Иво Карагеоргиев, Бисер Илиев и Веселин Тошев бяха признати за виновни и получиха присъди от 3 до 5 години затвор. Карагеоргиев получи наказание от 4 г. затвор за участие във въоръжена и организирана престъпна група, но съдът го оправда за участие в подготовка на три покушения.

Делото във Върховния касационен съд бе образувано по жалба на трима от подсъдимите - Иво Карагеоргиев, Бисер Илиев и Веселин Тошев и след протест на прокуратурата.

Държавното обвинение поиска отмяна на оправдателните присъди, постановени от Софийския апелативен съд, и връщане на делото за ново разглеждане. Тримата осъдени пък поискаха да бъдат оправдани.

Още по темата
В мотивите си тричленният съдебна състав на ВКС посочва, че прокуратурата недостатъчно ясно мотивирано и конкретизирано смята, че втората инстанция е решила неправилно делото.

ВКС не открива и процесуални нарушения. Върховните съдии се съгласяват, че вината на братята не може да се приеме като доказана въз основа на показания,  основани на предположения, на получена информация от слухове.

Николай Маринов, известен като Малкия Маргин, изчезна малко след убийството на скандалния радиоводещ Боби Цанков през януари 2010 г., когато бе обявен от прокуратурата за един от поръчителите на разстрела.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


150
Още по темата: делоневинниМаргини
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
1
 
23
 
! Отговори
Луцифер преди 12 години
Нашата силно корумпирана Темида не може да осъди богати гангстери!Те плащат добре! За всеки нормално мислещ беше ясно от самото начало, как ще свърши този цирк и така и стана.Независимата ни "правораздавателна" система ще се подиграва със заспалото ни гражданско общество докато то я търпи...
66
4
 
17
 
! Отговори
никола преди 12 години
Мдаааа,ние ги хващаме те ги пускат,чакаме утре Цветанов по телевизиите да ни разясни положението,а в неделя при нищо незнаещата Цветанка Ризова, и ще има едно кълчене на езици,едни недоразумения,едни обвинения,други оправдания,но нас в Шенген НЕ НИ ИСКАТ.
65
1
 
21
 
! Отговори
мак преди 12 години
Нищо изненадващо няма в това решение, съдиите са корумпирани, или просто се страхуват. Дали ще научим имената им...
64
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
България има най-много прокурори на глава от населението в света - факт! Много баби, хилаво дете! - също факт!
63
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Че щом главната ни прокурорка Велчева е невинна, защо пък и те да не са?
62
4
 
14
 
! Отговори
до 27 преди 12 години
Как защо бре 27 и какво като във Герб е цялата власт та налии те са омазани сас същите ла....а тази държава няма да се оправи то от ясно по-ясно . От над 1300 г история на България още 1300 г да минат ще си бъдем същите . Комунизъм е лошо нещо но поне такива тогава не вирееха ,апартамента ми не се заключваше сега имам и решетки на всякаде и у дома е като затвор но апашите и това не ги спря. Да извадим бай Тошо от гроба и да му целуваме зад...ка.
61
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Гласувах за ГЕРБ,все още ги подкрепям,но ми омръзна да се обясняват като ученички.Господа от ГЕРБ,имате пълното мнозинство да промените всички Закони за доброто на България.В противен случай ,ще получите един шут/БОЦ/ на следващите Избори
60
0
 
21
 
! Отговори
акула преди 12 години
ХА НАЛИ ВКАРАХА МЛАДЕЖА ЗА ЦИГАРА МАРИХУАНА,ВИЕ КАКВО ВСИЧКИ ЛИ ИСКАТЕ ДА ЛЕЖАТ В ЗАТВОРА.ТЕ САМО СА УТРЕПАЛИ 10-20 ЧОВЕКА АМА КВО ОТ ТОВА,ПРЕСТЪПНИКА ВЕЧЕ Е В ПАНДЕЛАТА.ДА ГО ВИДИМ СЕГА КАК ЩЕ ПУШИ ДЖОЙНТ ТАМ,АКО БЕШЕ СЕ УСЕТИЛ ДА УТРЕПЕ НЯКОЙ,НИКОЙ НЯМАШЕ ДА ГО ЗАКАЧА...АМА НА ТИ СЕГА ТРЕВА
59
5
 
8
 
! Отговори
дан преди 12 години
60 - това е постижение на остатъците от корумпираните комунистически съдии,...чети повече и ще разбереш, че точно ГЕРБ се бори за реформи в съдебната система
58
5
 
12
 
! Отговори
МИНАВАЩ преди 12 години
Убити има, убиици няма. Явно главния секретар на МВР по това време е направил брилянтно разкритие по слухове пуснати от самия него. И най големият слух е "Ние ги хващаме, те ги пускат" Време е бившия Главен секретар на МВР да отговаря пред закона за фабрикуване на доказателства
57
6
 
14
 
! Отговори
ББ преди 12 години
Ами какво да ви кажа. Станишев е виновен,ние сме перфектни.
56
11
 
14
 
! Отговори
Браво преди 12 години
Още едно велико герберско постижение. Да видим утре с какво ще ни изненадат.
55
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Българският Съд е тотално корумпиран,колкото и всичките големи Фирми във България.Трябва нещо спешно да се направи във тази Страна.Велико Народно Събрание ли,Спешно промяна на закони или Народно Недоверие.Неиздържам вече от лъжи
54
1
 
23
 
! Отговори
nana преди 12 години
Чисти като сълзица...ще се разплача от умиление.....
53
1
 
13
 
! Отговори
ирена преди 12 години
те са толкова виновни колкото аз съм сигурна в името си,но просто всички ги е страх от тях...а и плащат добре...
52
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Nikoga nema da se zavarna v bulgaria----nikoga pri tozi prossssssssssssss narod
51
1
 
21
 
! Отговори
Некадърници продажни преди 12 години
Съдът в Бразилия е на светлини години от нашият, а ти Велчев спинкай сладко и като се събудиш не забравяй да похвалиш независимата съдебна система!
50
0
 
14
 
! Отговори
учуден! преди 12 години
Бреее,издръжлив народ са това ---Бг !
49
0
 
12
 
! Отговори
или преди 12 години
и да не си помислите,че пари не са вземани за това решение...
48
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тези са вече безработни. Бизнеса го гушна друг. Като свършат парите и са ги,, думнали,,.