ВАС не върна гражданството на Циганов

Съдът обяви указа на Марин за законен
29 фев 2012 19:36,
6
ВАС не върна гражданството на Циганов
Ангел Марин- Снимка: архив Булфото

ВАС отказа да върне гражданството на Константин Циганов.

Магистратите не уважиха искането на адвоката му Пламен Макавеев да бъде сезиран Конституционния съд по въпроса със законността на указа за отнемането на гражданството на Циганов.

Пламен Макавеев сезира ВАС в началото на февруари, след като стана ясно, че вицепрезицентът Ангел Марин (2002-2012) не е имал подписан указ за делегирани пълномощия от страна на предишния държавен глава Георги Първанов за втория му мандат.

Още по темата

Циганов бе експулсиран от страната през 2011 г. заради отнетото му българско гражданство през 2010 г. Той е сочен за една от основните фигури в руските престъпни групировки в България.

Днес в мотивите си Върховният административен съд заяви, че  вицепрезидентът Ангел Марин се е позовал на указа от първия мандат. В този случай след избирането му за президент Георги Първанов е възложил на вицепрезидента Ангел Марин да упражнява тези правомощия, без да е определил краен срок за това. 

"Мандатът на президента и вицепрезидент е приключил на 23 януари 2007 г., след което същите лица са продължили да изпълняват тези длъжности за втори мандат", пише ВАС в мотивите си.

Основавайки се на делегираните му правомощия, вицепрезидентът Ангел Марин е отменил натурализацията на Константин Циганов, допълва ВАС.

"Пред съда е оспорена законосъобразността на един указ, издаден не на самостоятелно основание от вицепрезидента, без да  е оправомощен от президента, а на един указ, издаден на основание закона за българското гражданство от вицепрезидента", пише още ВАС в мотивите си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
е да,ама *** го изгониха рашън мафиота,а бибитко си рита топка с него-защо ли!я вижте предишни новини и вестници!
3
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Имаме си малко *** тук, та да взимаме и от вън!Циганков ли е, циганов ли е не знам, ама аут от България ,щом е бандит.
2
5
 
32
 
! Отговори
tahtun преди 12 години
ama pusnete go 4oveka neka dov1r6i kosta del kroko v tsarevo
1
3
 
34
 
! Отговори
свинка прасева преди 12 години
От сланина не се пълнее, това е сигурно. Не можем да не хапваме месо, но е най-добре то да се взима от село. Това заяви пред БНТ тв водещата Марта Вачкова.