Общо 22 г. затвор за черния Великден в Симеоновград

Съдът в Хасково даде ефективни присъди на обвиняемите
Обновена: 3 май 2012 20:50 | 3 май 2012 20:00,
103
Общо 22 г. затвор за черния Великден в Симеоновград
Обвиняемите Живко Желев и Данаил Георгиев. Снимка: архив, Булфото

Окръжният съд в Хасково призна за виновни Данаил Георгиев и Живко Желев, обвиняеми по делото за зверската катастрофа в Симеоновград, в която загинаха шестима младежи навръх Великден миналата година.

Данаил Георгиев, шофьорът на колата-убиец, получи 12 години лишаване от свобода при първоначален общ режим в затворническо общежитие от отворен тип. Съдът го лиши и от правото да шофира в продължение на 15 години.

Братовчед му Живко Желев получи присъда от 10 години лишаване от свобода и 13 години без право да застава зад волана.

Почернените родители, както и адвокатите на осъдените, бяха категорични, че ще обжалват присъдата пред Пловдивския апелативен съд.

Dnes.bg припомня, че трагичният инцидент стана минути преди полунощ на 23 април миналата година. Тогава шестимата загинали младежи заедно с още двама техни приятели тръгнали към църквата.

Още по темата

Миг след като стъпили на тротоара, върху тях връхлетял лек автомобил Опел Вектра, шофиран от 23-годишният Данаил Георгиев.

Според обвинителния акт на прокурора Живко Желев в пияно състояние (1,07 промила алкохол в кръвта) е преотстъпил управлението на автомобила си на водача Данаил Георгиев, който също в пияно състояние (1,30 промила алкохол в кръвта) и с неразрешена скорост от 133,6 км/ч връхлетял върху движещи се по тротоара младежи и причинил по непредпазливост смъртта на шестима от тях, както и средни телесни повреди на други двама.

Случаят бе определен като особено тежък, а повдигнатото обвинение и за двамата предвиждаше наказание от 5 до 15 години лишаване от свобода.

Обвинението срещу Данаил и Живко бе повдигнато 8 месеца след катастрофата, а делото започна през декември миналата година.

Адвокатите на Данаил и Живко ще продължат да отстояват тезата си, че алкохолните проби на двамата обвиняеми не са взети и съхранявани по надлежния ред. Те ще искат и допълнителна експертиза на колата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
6
 
23
 
! Отговори
ани преди 12 години
Тези момчета получиха осъдителни присъди с цялата строгост на закона, защото нямат татко - ръководен партиен член или татко - прокурор. Законът не се прилага еднакво спрямо всички. ФАКТ!
40
1
 
6
 
! Отговори
до 49 ани преди 12 години
Това извън конкретния случай по статията.Ани, в някои случаи и само престъпният резултат може да обоснове "особено тежък случай" (според съдебната практика).
39
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ей, мухъл, аз, респективно повечето тук, ние, НЕ СМЕ ЛЕЖАЛИ В ЗАТВОРА, ЗАЩОТО НЕ СМЕ УБИВАЛИ, КРАЛИ, ИЗНАСИЛВАЛИ, СПАЗВАЛИ СМЕ ЗАКОНА. какво ги жалиш тези бонаци, всеки нормален човек би ги застрелял ги от упор!
38
22
 
6
 
! Отговори
ани преди 12 години
Присъдите са много тежки. Случаят не е особено тежък по смисъла на НК. Особено тежък случай не се обосновава само с тежкия престъпен резулатат - който в случая е неимоверно тежък - смъртта на 6 млади човешки живота, но се изисква и висока обществена опасност и на дееца - в случая не е налице обременено съдебно минало. Присъдите са пресилени, за да се задоволи обществения интерес, но трябва да се намери разумния баланс между чувствата на близките на жертвите и целите на наказанието.
37
3
 
9
 
! Отговори
ОЛД БЕН преди 12 години
Абе, хора, къде видяхте някой да ги защитава? Или пък да съжалява за изгубената им младост? Нищо подобно. Спрете да говорите глупости и да преиначавате думите. Никой не ги защитава, нито е седнал да реве за изгубената младост на тия "хубостници". Въпросът беше за обективността и строгостта на присъдата. Едната е заслужена, другата е завишена.
36
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Дотук единствено 37 се е сетил, че коментирането на такива теми е деликатна работа. За България присъдите са високи. Каква присъда получи оная с аудито, дето уби 12-годишно дете на пешеходна пътека в Бургас, при спряла друга кола? Всички знаем и за Ставийски, и за много други случаи, в кото българският закон се подиграва с жертвите и техните семейства. Сега има по-сериозни присъди и веднага се съжаляв за живота на виновните.Като общество трябва да уточним какво искаме, не може и така, и така.
35
2
 
11
 
! Отговори
Валери преди 12 години
Eх, момчета !Да имахте поне по един олимпийски медал,та да ви се размине!
34
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аре стига бе, ква е тая показност?На убийци рецидивисти дават по малка присъда бе!Егати травосъдието, емоциите при правораздаването не би трябвало да играят никаква роля! Моля сменете съдийте, тези не са професионалисти, а селски тетки!
33
5
 
4
 
! Отговори
Шулц преди 12 години
Ко ста ва селяни, върви ли ощи вйектрата?Туй вйектрата е голяма работа.
32
7
 
18
 
! Отговори
Stolz преди 12 години
Не виждам прична поради която да не отидат на бесилото.
31
9
 
25
 
! Отговори
ОЛД БЕН преди 12 години
Напълно подкрепям Анонимен, който казва, че 12 г си е много сериозна присъда. И аз съм на същото мнение. Човекът го каза точно: пропиляна младост, излизат на средна възраст без никаква перспектива в живота. Малко наказание ли е това?!! Лежали ли сте в затвор поне за месец, та да говорите кое е малко , и кое много? И аз не съм, но познавам човек, който е. Той и негови приятели набиха крадец на коли, който взе че умря. И им лепнаха по 12-15 г на всички. Това са нашите закони.
30
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
За мен от цялата новина, най-впечатляващи са жалбите на коментиращите по изгубената младост на тези млади и симпатични момчета. Българите заслужават съдбата си! Съвсем е объркана ценностната им система. В нормалните страни шофирането в нетрезво състояние се счита за опит за убийство. А тук ни става мъчно за убийците на децата ни.
29
3
 
20
 
! Отговори
до 34 преди 12 години
Има го този момент, аз също се изненадах от високата присъда на този, който не е карал. Реално не е на особено осъзната възраст. От друга страна стоят родителите на децата, умрели по този брутален начин. Такива случаи са страшно деликатни и коментарите, които праскаме в момента не са на място.
28
3
 
19
 
! Отговори
до 32 преди 12 години
Как да дадат "до живот" като в закона пише от "от 5 до 15 лишаване от свобода". Айде малко реализъм, изобщо не ги защитавам, а се чудя някои коментиращи защо не си ползвате главите за мислене понякога. На оня лудият, дето утрепа 70 и нещо човека нали четохте, че повече от 21 години не могат да му дадат, щото толкова е макса в закона? Но нали не е в България, там не се възмущавахте под статията какъв е тоя калпав закон.
27
11
 
13
 
! Отговори
ОЛД БЕН преди 12 години
доста. Има вина- вярно, но наказание 1-3 години ефективно е нещо много по- нормално. В подкрепа на думите си задавам въпрос: Колко от вас, докато са ходили на шофьорски курс и са учили за изпит, са прочели някъде в закона тази точка, че нямаш право да даваш колата си на друг(пил)? Ясно е, че не трябва, но питам кой е чел това в закона. Още повече кой да предполага, че носиш почти същата наказателна отговорност с виновника. А и ако някой приятел ми поиска колата, с дрегер ли да го тествам?!
26
14
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Вечно мрънкащ и недоволен - българин.12 години е сериозна присъда, вие чувате ли се как обяснявате, че е нищо? На 24 в затвора - на 36 излиза без завършено висше образование, без трудов стаж, с пропиляна младост. Достатъчно наказание е и имайте предвид, че когато критикувате гледайте законовите рамки - от 5 до 15 години - на тази база 12 години е много. Ако ви се струва малко това наказание, определено в НК пишете на Искра Фидосова или на арменския поп. Само да плюете можете.
25
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Нищо не дават в САЩ? По миналата година осъдиха българин, който се опита да ограби локален магазин и рани (НЕ УБИ САМО РАНИ)с пистолет полицай, на 2 ДОЖИВОТНИ ПРИСЪДИ без право на обжалване.
24
11
 
16
 
! Отговори
ОЛД БЕН преди 12 години
Присъдата на шофьора считам, че е справедлива. Все пак наказанието трябва да е като за умишлено убийство поне. Между 5 и 15 години по закон- те дават 12, което е близо до максималната. Имайки предвид колко други преди тях се оттърваха с условни, тази присъда тук е перфектна. А и все пак не можем да очакваме присъди от по 20-30 години. Говорим за млади момчета все пак, не за рецидивисти или терористи. Но присъдата на братовчеда ме срази. Абсурдно е 10 години да лежи. Прекалили са
23
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
DO 22: Не само помилвани,но и оплодени.
22
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Нищо не дават в сащ. друг въпрос е, ако имаш личен опит?