Забравете лозунгите и работете!

Новият Висш съдебен съвет встъпи в длъжност
Обновена: 3 окт 2012 17:52 | 3 окт 2012 15:55,
46
Забравете лозунгите и работете!
Снимка: БТА

Да забравим лозунгите и да се концентрираме върху решенията на проблемите, призова главният прокурор Борис Велчев новите членове на ВСС при встъпването им в длъжност днес. Той обясни, че в концепциите на магистратите за работата на правителството на съдебната власт, които те представяха при избора си, е видял две неща – неизбежни лозунги и конструктивни предложение.

Според главния прокурор проблемите – и най-вече казусът натовареността на съдиите, който беше основна тема на обсъждане при избора на ВСС, трябва да бъдат сложени от първия ден на масата.

“Защото иначе на края ще останат лозунгите“, предупреди Велчев.

Още по темата

Новите 22-ма членове на правителството на съдебната власт разписаха заповедите си за встъпване в длъжност в присъствието на президента Росен Плевнелиев, председателя на парламента Цецка Цачева, тримата големи в съдебната власт - председателя на Върховния касационен съд Лазар Груев, председателя на Върховния административен съд Георги Колев и Велчев, както и депутати и посланици. Покани бяха отправени и до премиера Бойко Борисов и вицепремиера и вътрешен министър Цветан Цветанов, но те не дойдоха.

Министърът на правосъдието Диана Ковачева, която е и председател на ВСС, пожела на новите членове енергия, вдъхновение и кураж. По нейни думи пред магистратите седят много изпитания, защото завършването на съдебната реформа налага много предизвикателства.

Представляващият ВСС Анелия Мингова даде съвети на новите членове от опита на изминалите пет години. Тя ги предупреди, че ще се сблъскат с много предизвикателства, а критиката често ще надхвърля похвалата. Мингова пожела на правителствата на съдебната власт резултатите от работата им да надхвърлят целите, които са си поставили и да получат добър кредит на доверие.

Тя ги призова да се стремят към междуинституцианално разбирателства и да избягват междуличностните конфронтации.

“Вероятно сме имали грешки, но мисля, че сме сторили и не малко добри неща“, заяви Мингова за работата на предишния ВСС. “Времето е най-добрият съдник“, обясни тя.

“Всяко ваше решение трябва да бъде ясно, разумно и справедливо. Всеки ден е битка за справедливостта“, обърна се председателят на Върховния касационен съд Лазар Груев към новия ВСС.

По негови думи на членовете на Висшия съдебен съвет им се струва, че вчера са встъпили в длъжност, а на новите им изглежда, че петгодишният им мандат е достатъчно дълъг, за да извършат всички реформи, а изводът е, че трябва да се работи всеки ден.

В изказването си той акцентира върху баланса на властите и техния взаимен контрол. По негови думи пълна независимост на трите власти не може да съществува, но не бива да се допуска обезличаване на някоя от тях.

“Досега ви беше трудно при избирането ви, но оттук нататък става още по-трудно“, обърна се председателят на ВАС Георги Колев към колегите си. Той допълни, че предстоят да се вземат трудни решения, но това трябва да се направи.

Президентът Росен Плевнелиев пък обвърза работата на ВСС с формирането на ценностната система на нацията. Той призова всички заедно да работят за просперитет и развитието на една модерна България.

Държавният глава призова магистратите да не взимат решения заради Брюксел, а заради справедливостта.

Председателят на парламента Цецка Цачева пък пожела на новите членове на ВСС по време на техния мандат да отпадне механизмът за мониторинг от ЕК.

Ясно е, че работата започва веднага, заяви правосъдният министър Диана Ковачева след края на церемонията. Тя обясни, че първото заседание на ВСС е насрочено за днес, а на него ще се избере представляващ и ще се създаде работна група, която да направи преглед на правилника за работа. Тя отхвърли възможността за политически натиск върху правителството на съдебната власт.

Президентът Плевнелиев пък обясни, че делата ще покажат дали за членове на ВСС са избрани най-достойните кандидати. Според него от работата на магистратите зависи дали хората ще се върнат към държавността или ще продължи тяхното отчуждаване от институциите.

Седемнайсет от новите членове на Висшия съдебен съвет /ВСС/ избраха Соня Найденова за представляващ съвета.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
1
 
! Отговори
българин преди 11 години
знай българино, че в съдебната система са най-високите заплати, млад съдия с премиите взема месечно колкото пет нещастни български учители/даскали/, а в горните съдилища доста повече, знай че част от работещите в тази система са ПУЦ юристи, завършили право защото държавата допусна тези пуц правни факултети, завършиха право хора които не се и сънували че ще станат юристи, знай че 20 г. в тази система се помпат държавни пари, чеима съдилища и прокуратури с ненужен щат, но със заплата.............
31
0
 
1
 
! Отговори
съдник на съда преди 11 години
И от ден първи си сложете за приоритет осъждането на незаконно забогателите и неплащащи данъци. Защото на предходните избори народа гласува иммено за справяне с организирата престъпност. Едни Галеви осъдихте с зор и те се укриха за ваш срам и позор. Затворете всички вратички в закона с които адвокатите акули на мафиозите ви въртят на средния си пръст и ставате за смях пред обществото. Уважавайте себе си, съда и мачкайте ефективно с присъди открадналите милиони.
30
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
SA6TITE KATO DRUGITE 6TE IMA RU6VETIIIIII
29
0
 
5
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 11 години
Каква е...задачата на българските...съдии;да отсъдят всекиму заслуженото.На богатият,споредбогатството му и на...бедният,според...бедноста му.(цитат от правилника на ВСС)
28
1
 
1
 
! Отговори
do 32 преди 11 години
" разделението на властите му е майката " ? ... :)интересно ... В Българиа разделение на властите зна4и не6то подобно на - разделяй и владей ... По-скоро непрекъснат контрол и отговорност на магистратите пред об6теството " му е майката " ... дори отговорност на магистратите пред изпълнителната власт му е маиката ... за6тото ина4е вие превърнахте съдебната система в едно ООД бе ... то бива палати, бива ру6вети, ама толкова не бива !
27
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Горко ни
26
0
 
3
 
! Отговори
Следващият преди 11 години
Биха шута на Сукашвили. Следващият ще е другарят Борисов!
25
1
 
4
 
! Отговори
калпакчи преди 11 години
И Калпакчиев е във ВСС.Да, същият, който оправда подсъдимите по делото "Сапард".Ами, да ни е честито с новите Гоцета!
24
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Браво на Президента. Разбира се, че не трябва съдът да решава заради Брюксел, бих добавил и заради нашто си правителство. Както е наблегнал в изказването си проф. Груев, разделението на властите му е майката. Нищо че хората, включително някои от министрите, не го разбират.
23
0
 
0
 
! Отговори
ДО 27 преди 11 години
Да, а според него всички с висящи дела трябва да са в ареста :)
22
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Единственото, което предпазва садебната ни система от ТОТАЛНА КОРУПЦИА и ПРОИЗВОЛ, това е - контрола от Европа !
21
2
 
2
 
! Отговори
ДО 8 преди 11 години
Човеко, замени думичката "съда" с думичките "МВР, прокуратурата и в най-малка степен съда" и ще се доближиш до истината. Не се учудвам, че хората мислят като теб както не се учудвам, ча Б.Б. и Цв.Цв. не са отишли на събитието, но в нормалните държави не е така.
20
1
 
1
 
! Отговори
Vesso преди 11 години
Как няма да са натоварени, като първо допуснаха срещу мен искова молба с неизпълнени елементарни формални условия за да има иск.Предприятие се продава с договор с нотариално заверени подписи.Гледат делото по ЗЗД за допуснат лъже-свидетели.Очеизвадно фалшиви документи.Явно лъжесвидеталстване,противоречащо дори на представените"документи"от ищеца.Четири заседания!!??Баща ми също.Самата поземлена комисия писмено си признава за допусната грешка.ТРИ заседания???!!!!Време и пари на данъкоплатеца.
19
2
 
3
 
! Отговори
Факт! преди 11 години
Гражданинът Цветан Цветанов е ПОДСЪДИМ пред Пловдивския районен съд
18
2
 
4
 
! Отговори
Уникално! преди 11 години
Покани бяха отправени и до премиера Бойко Борисов и вицепремиера и вътрешен министър Цветан Цветанов!Ами как ще дойдат сами в съд?Нали може направо да им прочетат обвинителните актове!
17
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Пича най-вляво съм го виждал по новините. Просто човек с такава физиономия няма начин да няма криминални наклонности. Колкото и брутално да звучи, тоя може да му лепнеш 5 години условно само по снимка!А парадокса е, че от тоя тип очакваме да ни раздава правосъдие!
16
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Държавата ни се управлява от зависими(изнудвани) безхаберници.
15
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не може 23 години тези да са правили кариера при неясни критерии и само и единствено с връзки и нещата да се оправят с едни избори или едно ново начало. КАДРИТЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ !!! Всички управленци от най малкия началник *** до президенти и министър председатели ОСТАВКИ и наново конкурси от независима комисия от университетски преподаватели(може и чуждестранна) Да видим дали няма да окапят 95 %.
14
3
 
8
 
! Отговори
дебел депутат преди 11 години
мишки бачкайте че за нас да има пари.
13
4
 
7
 
! Отговори
на снимката преди 11 години
----23г.---МИЛИ РОДНИ КАРТИНКИ---Златка,Калинка,Златка,Калинка,Златка,Калинка!