Велчев казва "сбогом" на прокуратурата след много усилия

Обвинителят се надявал на повече успехи по знакови дела
Обновена: 1 ное 2012 14:52 | 1 ное 2012 10:46,
61
Велчев казва "сбогом" на прокуратурата след много усилия
Борис Велчев. Снимка: Булфото

Тръгвам си с чувството на човек, положил много усилия, заяви главният прокурор Борис Велчев, който вчера беше назначен за конституционен съдия с указ на президента и трябва да положи клетва в едномесечен срок.

Той обясни, че прокуратурата изглежда по-добре след седемгодишния му мандат. Обвинител №1 допълни, че се надява след още седем години състоянието да бъде още по-добро.

Велчев каза още, че не може да резюмира мандата си, но обясни, че в прокуратурата са се създали много добри практики и се надява този процес да продължи.

Убеден съм, че следващият главен прокурор след 7 години няма да може да отчете с едно изречение мандата си, защото работата в прокуратурата никога не спира, заяви Велчев.

Той изтъкна като минус на мандата си недостатъчния брой осъдителни присъди за знакови фигури от организираната престъпност. Велчев все пак каза, че и сега има осъдителни присъди, но не са достатъчно.

Обвинител №1 допълни, че се надява да на осъдителни присъди по знаковите дела, които вървят в момента.

Той отказа да коментира избора на конституционни съдии. Вчера парламентът избра Анастас Анастасов и Венета Марковска за членове на КС от квотата на Народното събрание.

Срещу Марковска имаше внесени анонимни сигнали за търговия с влияние и придобити апетитни имоти от нейни близки. ЕК призова парламента да проучи сигналите и след като депутатите я избраха въпреки това, Брюксел обяви, че може да изготви извънреден доклад за правосъдието и вътрешния ред.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
8
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Борис Велчев е роден през 1914 година в Етрополе. Получава образованието си в техническо училище в София, а от 1936 г. е член на нелегалната комунистическа партия. Заради това през 1941 година е осъден на смърт по нацисткия Закон за защита на държавата, но впоследствие присъдата му е заменена с доживотна. Веднага след 9 септември 1944 г. започва работа в различни структури на БКП, но шеметното му издигане в йерархията тръгва след знаковия Априлски пленум, по време на който през 1956 г. с подкрепата на СССР Тодор Живков сваля от власт сталиниста Вълко Червенков. Заради безспорните си качества и близостта си с новия диктатор за кратко време Велчев успява да се издигне до секретар на ЦК на БКП, член на най-висшия орган в партията Политбюро, и до още редица важни постове. В края на 60-те и началото на 70-те години Велчев е вече вторият човек в държавата. Интересна подробност е, че в тези времена семейството на висшия партиен функционер винаги почивало в апартамент 2 в държавната резиденция в Евксиноград. Първият апартамент, който по нищо не се различавал от втория, винаги се пазел за Живков. В партийните среди започва да се шушука, че далеч по-представителният и компетентен от Живков Велчев трябва да поеме управлението. Самият той често изразявал позиции за либерализация на режима и повече свобода за изразяване на мнението.
30
11
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Борис Велчев е роден през 1914 година в Етрополе. Получава образованието си в техническо училище в София, а от 1936 г. е член на нелегалната комунистическа партия. Заради това през 1941 година е осъден на смърт по нацисткия Закон за защита на държавата, но впоследствие присъдата му е заменена с доживотна. Веднага след 9 септември 1944 г. започва работа в различни структури на БКП, но шеметното му издигане в йерархията тръгва след знаковия Априлски пленум, по време на който през 1956 г. с по
29
11
 
53
 
! Отговори
George1 преди 11 години
Роску *** се подигра с повечето от половината българи като назначи тоя небръснат алкохолик Борис Велчев за конституционен съдия.Пази боже България.
28
10
 
56
 
! Отговори
Патриот преди 11 години
По принцип прокурорите са специалисти по нищонеправене ,само некадърните юристи стават прокурори,щото акъл много не се иска и на филия с масло ще повдигнат обвинения и искат лишаване от свобода!
27
9
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако би имало успех по знакови дела, нямаше да стане конституционен съдия. Това е толкоз просто и логично.
26
10
 
51
 
! Отговори
Диляна преди 11 години
Дано доживея, такава промяна в България - гл.прокурор, ВКП, ВСС, МВР, и всички длъжности по върховете да са заети изцяло от швейцарци, германци, австриици и там където надолу не се изпълнява закона от нашите "престъпници" да ги заместят с някой турчин, ама преди това турчина да му наложи наказание, както той си знае да ги обиди !!!!
25
9
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ХАХАХАХАХАААА-В ТОЗИ СЪД СЕ СЪБРАХА АЛКОХОЛИЦИ И КАЛИНКИ..БЛАГА РАБОТА......СПАНЕ И ПАРИЧКИ .....КУРОРТ
24
9
 
64
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Когато преди 7 години един прокурор от окр. прокуратура Пловдив ми каза "За целият си мандат Велчев няма да свърщи работа за 5 стотинки" не му повярвах, а човекът излезе напълно прав.
23
8
 
60
 
! Отговори
гражданка преди 11 години
ЗА ТЯХ ТОВА Е НАЙ- ДОБРОТО КОЕТО ТОЙ ТРЯБВАШЕ ДА НАПРАВИ - ДА НЕ ПРАВИ НИЩО!!!!И ЕТО ГОЛЯМАТА НАГРАДА - КОНСТИТУЦИОНЕН СЪДИЯ !!! КОМЕНТАРА Е ИЗЛИШЕН !!!
22
9
 
64
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ама тоя ли е бил главният ни прокурор последните години? Бре ...
21
10
 
55
 
! Отговори
Шокиран! преди 11 години
Първа греда на Росен Плевнелиев. До сега му имах някакво ( макар и малко ) доверие, но след като назначи този негодник, който така и не успя да вкара в затворя знаковите престъпници. Беше назначен от комунистите по ЯВНА партийна линия ( дадо му ), но сега разбирам че МОДЕРНИЯ президент явно е в същия гьол.СРАААААМ!
20
9
 
70
 
! Отговори
60 преди 11 години
Най-добрия специалист в нищоправенето!
19
10
 
52
 
! Отговори
ф преди 11 години
Безличен комунист трето поколение. Такива трябва да се държат далеч от съдебната система, а не да я ръководят!!!
18
31
 
38
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 11 години
Борисов - президентБорисов - премиерБорисов - главен прокурорБорисов - председател на конституционния съдБорисов - председател на парламентаСамо така ще се оправим...
17
8
 
40
 
! Отговори
edname4ta преди 11 години
Не мога да го разбера това бъбрене. Самозадоволяване в политиката - за нещастниците отстранени от нея?! Нещо истинско не искате ли? Да се чуе реално гласа ви. Да му сритате ***, вместо да го ядете - не само тоя - всички останали зверове, налапали България. Възможно е - при напълно затворена система от фалшиви партии, избори, медии, НПО - с организиране извън нея в повсеместни гражд. събрания, пряко свързани помежду си без партии и други "шапки". Просто ги правете /шапки ще си купим после/
16
10
 
67
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И ние да му "БЛАГОДАРИМ ",...ЗА ---НИЩОТО ,С ПОЖЕЛАНИЕ ---НИКОГА ПОВЕЧЕ ДА СТЪПВА В СЪД. СИСТЕМА!Защо не върнат ---Константин Пенчев в СЪД. СИСТЕМА...?
15
11
 
66
 
! Отговори
Мони преди 11 години
Хлъзгав брадясял гном, който се нагаждаше към всяка власт. Не свърши нищо. Трябва да се радваме на това, че поне не беше убиец и шизофреник, като предишния субект на този пост :) А напоследък *** и Пульо започнаха да съдят прокуратурата, заради некадърност.
14
10
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ДО 11Прав си---ПЛАЗМОДИЙ на ПРЕХОДА,..МЕКОТЕЛО!
13
12
 
57
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
тоя тъй и не се обръсна бе,,,и от къде на къде парламента ще го назначава,,има си избори за това..то..за това нищо не вършат..мина му мандатчето лекичко и спокойно живуркане 7 години..така беше и с Татарчев,така беше и с Филчев..така е и с този..май файда никаква от тях..обслужват управляващите и това е..и сега трябва да е на борсата.а не парашутист
12
10
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В Бг-Държ.институции си остава ----КОРУПЦИЯ,ДАЛАВЕРИ И ТЪРГАШ---,С МЕРИЛО--- ДВА АРШИНА !