ВСС разделен на две – да споменава ли Цветанов или не

Магистратите скочиха срещу изказвания на министъра и Гюнай Сефер
Обновена: 8 ное 2012 14:35 | 6 ное 2012 20:22,
34
ВСС разделен на две – да споменава ли Цветанов или не
Снимка: архив Булфото

Висшият съдебен съвет отложи за четвъртък решението дали да излезе и ако да - с каква позиция, по повод изказванията на вътрешния министър Цветан Цветанов и депутата от ДПС Гюнай Сефер.

Каква беше причината за оправдателната присъда на Марио Николов по делото “САПАРД“ и после този съдия да отиде на по-висока длъжност във ВСС, където трябва да прави реформата в съдебната система, попита пред БНР вътрешният министър Цветан Цветанов в неделя.

Министърът отказа да посочи конкретно името на магистрата, оправдал Николов, и заяви, че дори не го знае. На всички обаче стана ясно, че става въпрос за съдия Калин Калпакчиев, който беше избран за член на ВСС от квотата на съдиите.

Калпакчиев е и член на опозиционния Съюз на съдиите в България, чийто председател е Мирослава Тодорова – уволнената съдийка, която заведе дело за клевета срещу Цветанов.

Вътрешният министър тогава обясни, че за него е много по-основателно в ЕК да се зададе въпрос по този случай, отколкото за избора на Венета Марковска като конституционен съдия.

Цветанов обясни, че за измамите по САПАРД вече има произнесени присъди в Германия, а в България те още се бавят. Това противоречи на изказванията на висшите прокурори, които обясниха, че присъдите в Германия са били толкова бързи, защото обвиняемите са сключили споразумение.

Гюнай Сефер пък обясни, че след всяка наложена му осъдителна присъда един магистрат получава повишение.

Днес ВСС води дебати по темата за декларациите в продължение на пет часа. Голяма част от тях преминаха в почивки. Спорът започна още при внасянето на точката в дневния ред на ВСС.

Част от членовете поискаха тя да се оттегли, друга част да се отложи, трета – да се гласува веднага, за да не се допуска уронване престижа на съда.

След няколко опита да бъде редактиран първоначалният текст на Комисията по публични комуникации точката беше оттеглена от извънредното заседание на ВСС.

Членът на ВСС Магдалена Лазарова отбеляза, че за около час, в който били направени редица опити, не се е стигнало до крайно решение за окончателен текст. Причината била в многото предложения за редакции.

Членовете на съвета се впуснаха в спор дали в окончателния текст да бъде записано, че са недопустими изказванията на Цветанов и Сефер и това нарушава независимостта на съдебната власт, или становището да бъде принципно, без да се упоменават конкретни имена и поводи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
2
 
3
 
! Отговори
Гошо преди 11 години
Не може хора от ССБ със своите непремерени изказвания да водят до неофициална война София vs провинцията, съдии от ССБ срещу останалите или пък съдии от СГС+САС срещу останалите съдии. Затова Г.Колев и четата му винаги ще громят петимата, максимум, и то в редки случаи, седемте "реформатори"! Винаги тези т.нар. реформатори ще губят, а вие можете да четете и виждате,че провинцията все по-често скача срещу тези от "голямото село". Ако това ви удовлетворява и ползва - моля...За предпочитне е да не злословим по адрес на В.Орбан: той се е видял в чудо от некадърни и нечистоплътни магистрати и иска да се отърве от тях. Да не би в България положението със съдебната власт да е друго: старите, "заслужили", с БКП минало магистрати са окупирали почти всички места във висшите съдилища, а младите магистрати, излюпени и отгледани в незнайни юридически факултети на почти всички ВУЗ-ове (остава само в НСА да открият юридически факултет), обучавани от летящи отряди преподаватели от СУ, че и от УНСС и ПУ, особено пък завършилите в периода на беззаконието 1995-2001 г., четат НПК, ГПК, НК както дяволът - евангелието. Така че да не се наложи и ние да имаме унгарска "царица", белким тогава се оправим. Дано само да не е по времето на ГЕРБ, че ще се напълним с милиционери...
22
1
 
5
 
! Отговори
Калинчо с калпачето преди 11 години
Г-да от ССБ и съдии от СГС и САС, , престанете да хвалите Калинчо: Опита се да бъде интересен и така го стори, че от ЕК веднага скочиха, а когато скочи и ген.директор на ОЛАФ, който дойде и в България, Калинчо разбра,че бая е сгафил, вдигна си гащите и беж в храстите!Тогава и вие мълчахте като наакани, а сега отново надигате глас! Я си припомнете какво каза тогава шефът на ОЛАФ и само дето не напсува състава, водил делото САПАРД! Добре че Галка Тонева, дето се натиска за гл.прокурор, се из.ка на метеното и оплю прокурорите... Нарочно не казвам колегите си прокурори, защото тя от съдия скочи ,по-точно избутаха я, на поста заместник главен прокурор. Не зная сега с какви очи тя ще гледа прокурорите и следователя във ВСС и дали ще разчита на техните гласове.Ченалова и Нейков май че са не за изпълняване на функциите на съдия , а отдавна плачат, особено първата, за дисциплинарно уволнение - в това сме убедени, но не възхвалявайте хора като Калпакчиев, които ни изложиха пред цяла Европа - това не е достойно! А какво ще кажете за делото, по което съдия беше Тодорова, а защитник на обвиняем - Доковска, а делото на М.Т. срещу Цецо щеше да се гледа след по-малко от месец! Спомняте ли си как нагло Тодорова се измъкна тогава?
21
1
 
6
 
! Отговори
избирател преди 11 години
Толкова неграмотна защита на червената мафия не съм виждал. За да правиш внушения , че Цветанов за нищо не става ти трябва база за сравнение. И ето я базата, предишните министри на МВР- Р.Петков и Петканов. При това положение Цветанов е с пъти по свестен от тия двамата.
20
7
 
4
 
! Отговори
EVROPATA преди 11 години
Gledam pove4etoi pisheshti vav foruma sa pravno "gramotni" - za tiah e pove4e ot dostata4no da izleze Boko ili Cecko i kaje "Ei tozi e prestapnik!" i vsi4ki v edni glas "Osadete go". I kak Cecko reshi, 4e prisadata e nepravilna, kato niama saotvetnoto obrazovanie? Goliam smiah ti kazvam :))
19
5
 
15
 
! Отговори
социолог преди 11 години
Само да кажа, че Цветанов отново е награден в Италия с почетен карабинер.Всички служби в Европа и САЩ го хвалят за работата му. Това естествено не се нрави на червената мафия, която си пие питието с престъпниците. Пример Р.Петков-пикаещия във фонтаните и първи пияница с братя Галеви и т.н.
18
0
 
11
 
! Отговори
темидчо преди 11 години
Българската Темида освен сляпа е и мъртва, разчленена и изнасилена в агония по време на прехода.
17
0
 
6
 
! Отговори
Диляна преди 11 години
Ужас!!!Прокурор от Мездра се заканва, че щял да ме глоби от 4000 до 10000 лв защото съм скачала против тях. Ха-ха срам за тези жалки същества! Не виждали престъпление в това, че съпругата на полицай Маричков от РУП-Роман е иззела функциите му, и сега са обидени! Голям праз, хайде г-жо Пашовска и г-н Владинов и г-н Евтимов и сие цяла гилдия прокурори от РП-Мездра! Докога тези безобразия ще вършите и ще прикривате престъпниците! Предаите по скоро материалите по нашата преписка на АП-София !
16
1
 
10
 
! Отговори
тенчо преди 11 години
е и .чудно ви е че мафията е при съдиите.чудете се още.
15
4
 
26
 
! Отговори
юрист преди 11 години
Цветанов е абсолютно прав за съдиите. Те станаха божества и никога не грешат. Защо един път не сгрешиха в ущърб на някой престъпник, а все в тяхна полза. Крайно време е да носят отговорност за делата си.
14
2
 
10
 
! Отговори
www преди 11 години
ЩЕ ИМАМЕ ПРАВОСЪДИЕ АМА ДРУГ ПЪТ..
13
5
 
23
 
! Отговори
Борис преди 11 години
Въпросният Гюнай Сефер беше човека на ДПС в Дулово и Силистренска област и заедно с предишният кмет на Силистра и областен управител на града от квотата на БСП буквано изсякоха всички гори, разпределиха си всички общински земи и предприятия, правеха рекети, завладяха цял град - Дулово. Там български вече не се говори. Как може да търпим тези никому ненужни *** и днеска да чета Станишев кво бил казал на Доган. Разбиха родния ми град и цялата област и днес да чета такива неща ???
12
7
 
24
 
! Отговори
kireza преди 11 години
Пълен бандитизъм на n-ta степен от 1989 г. насам!Независимост на съдебната система е абсолютна неприкосвеност на бандитите!!!Абе бухаш съдиите с доказателства,а те гледат в очите цял народ и лъжат,изчадия адови......Само секирата на св.Борис 1 ще оправи България,иначе след 100 години никой в света няма да знае че е имало българи на тази планета!ВЪПРОС НА ЖИВОТ И СМЪРТ ЗА РОДА БЪЛГАРСКИ!!!БОЖЕ ИЗТРЕБИ ТАЗИ САТАНИНСКА НАПАСТ!!!АМИН
11
1
 
19
 
! Отговори
Бейчо преди 11 години
Абе тоя турчин *** и пича. Гледах го при Лорчето.Каза им го на всички в прав текст и не крие че и той бърка яко в кацата в с меда
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
айде,нема смисъл като нема значение
9
8
 
11
 
! Отговори
акуд преди 11 години
Цветанов пак се убеснява, до суш като случая със докторите миналата година. а защо и тои май не знае
8
6
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А какво стана с екшъна разиграл се между " френските любители на екстремни спортове" и хората от с.Койнаре?Цецо Пудела,Аню джуджето и външния мин.Николайчо да не се крият като бълхи в ***,а да обяват, как така България я превърнаха в разграден двор!
7
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да го споминат като 'ТУЙ'
6
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да го споминат като 'ТУЙ'
5
1
 
13
 
! Отговори
ля ля преди 11 години
ежедневно ставате за смях в очите на Света! ако ни гледат де.... :)защото прсото ми се струва че просто ни чакат да се изпоизядем или да избягаме всички от държавата за да може да няма опозиция и заграбването да стане още по-лесно!
4
20
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Прав е Цветанов ,но малцина са тези който биха задали тези въпроси за съдебната система и избора им.