Марио Николов и Людмил Стойков остават невинни

Прокуратурата оттегли протеста си
Обновена: 21 ное 2012 14:25 | 21 ное 2012 13:58,
53
Марио Николов и Людмил Стойков остават невинни
Марио Николов остава невинен по делото за пране на пари. Снимка Булфото

Прокуратурата е оттеглила протеста си срещу оправдателната присъда по делото за пране на пари срещу Марио Николов и Людмил Стойков, съобщи БТА, като се позовава на свои източници.

Двамата бяха обвинени за „изпирането“ на 7,5 млн. евро по проект по програма САПАРД. Подсъдими по това дело бяха още и съпругата на Николов – Мариана, както и Ана Шаркова, Иван Иванов и Валентин Ангелов. Те също получиха оправдателна присъда по време на заседанието на Софийския апелативен съд на 21 сепетмври.

Мотивите на съда тогава бяха, че липсват достатъчно доказателства за вината на подсъдимите. Делото се гледаше от съдия Калин Калпакчиев, избран за член на Висшия съдебен съвет.

Съдът определи като погрешни действията на прокуратурата при разделянето на обвиненията – за източване на средства по програма САПАРД и пране на пари. Така съдът не е успял да установи фактите по делото.

Освен това в мотивите имаше и критики по отношение на бездействие и пропуски в обвинението срещу Марио Николов и Людмил Стойков, които също пречат за изясняване на ситуацията. Част от събраните доказателства са произволни, необосновани или касаят само общи твърдения, допълват от апелативния съд.

Първоначално от прокуратурата внесоха протест срещу тази присъда пред Върховния касационен съд, но сега го оттеглят. Няколко дни след произнасянето на присъдата зам.-главният прокурор Галина Тонева призна, че може да има допуснати грешки по това дело.  

Още новини от България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
5
 
! Отговори
до 19 преди 11 години
Да, това го разбирам. Обаче ти се изказа като доста информиран по делото малко по-рано и реших, че познанията ти по случая надвишават "мотивите на съдията", които в моите очи нямат особено висока стойност, ако мога така да се изразя :)
25
0
 
37
 
! Отговори
журналист преди 11 години
Има ли някой обяснение как с държавна заплата от 2000 лв. се прави къща или хотел. Този , който знае получава Нобелова награда по математика. Другото са алабализми.
24
0
 
21
 
! Отговори
колега преди 11 години
Протести,безредици и линч....иначе няма да има оправия
23
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ЗАКОНЗА ОТГОВОРНОСТТА НА ДЪРЖАВАТА ЗА ВРЕДИ, ПРИЧИНЕНИ НА ГРАЖДАНИЧл. 2. Държавата отговаря за вредите, причинени на граждани от органите на дознанието, следствието, прокуратурата, съда и особените юрисдикции от незаконно: 1. задържане под стража, включително и като мярка за неотклонение, когато то е отменено поради липса на законно основание; 2. обвинение в извършване на престъпление, ако лицето бъде оправдано или ако образуваното наказателно производство...
22
0
 
19
 
! Отговори
I преди 11 години
Тарикати, браво, по-велики от Олаф излязоха. Ако някой още си мисли, че в Б-я има демокрация и цивилизация, нека се гръмне.
21
0
 
42
 
! Отговори
прокурор-пенсионер преди 11 години
Нека ви кажа истината. В дела от които могат да се изкарат много пари играят адвокат, прокурор и съдията. Съдията казва на прокурора как да напише обвинението за да го изкарат, невинен, след което адвокатът носи куфарчетата. Това е съдебната система.
20
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Бг-НАРОД ,ТРЯБВА ДА СЕ ОПЛАЧЕМ В...СТРАСБУРГ!
19
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
АМАН! Тоя сайт става все по-досаден и изнервящ с начина на рекламиране. Нека сериозно да се замислят дали не злоупотребяват с търпението на читателите. Наясно са че не са единствения новинарски сайт и въпреки това продължават.
18
0
 
7
 
! Отговори
До 17 преди 11 години
Тук се твърди ,че там има някакви осъдени.А щом е така предполагам ,че и там съдебните решения са публични.Само трябва да знаеш имената на осъдените и немски език разбира се
17
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ДОБРЕ....., ДЕ?А от къде са толкова кинти в тях ,и в Бг-СЪДИИ ...?
16
0
 
9
 
! Отговори
до 14 преди 11 години
На немския съд ли? Къде мога да ги намеря?Иначе на българския очевидно не ме интересуват мотивите - след като и по случая "Борилски" имаше оправдателни присъди, негодни и недостатъчни доказателства и МОТИВИ-ШЕДьОВЪР НА СЪДИИТЕ!Ако има достъпна информация относно немския случай някъде, това ще е по-любопитно...
15
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
7.5 млн евро. Хубаво де. Ако са невинни за какво са похарчени. Нека дружно прокурори, съдии, "невинните" и "независимите медии" да ни осветлят по въпроса.
14
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аз отказвам да живея в тази държава.И не ме интересуват коментарите на псевдо-патриотите, за които да търпиш подобна действителност е признак на любов към родината :)Да, ама не!
13
0
 
5
 
! Отговори
До 13 преди 11 години
Прочети мотивите на съдията,има ги на сайта на съда
12
0
 
0
 
! Отговори
до 10 преди 11 години
А откъде черпиш тази информация? Има ли ресурси в мрежата по въпроса?
11
0
 
21
 
! Отговори
пенсионер преди 11 години
Малко инфо за по младите. Навремето за да станеш прокурор или съдия се искаше съгласие на ГК или ЦК на БКП, а следствието беше в МВР и щатното им беше към ДС. Това сега са повечето кадри на т.н. независима съдебна система. И затова трябват нови хора иначе няма оправия.
10
0
 
16
 
! Отговори
987654321 преди 11 години
Станише е виновен... И Тройната коалиция също...
9
6
 
2
 
! Отговори
До 9 преди 11 години
Не ги оправдавам-ако германците бяха казали-така се разбрахме ,да им продадем стари машини за нови и да си делнем разликата и нашите хубавци щяха да изгърмят .Обаче те сега са нещо като измамени .Иначе схемата е ясна но няма доказателства и свидетели.как да ги осъдят
8
1
 
8
 
! Отговори
до 7 преди 11 години
Опукаха ги, защото съда е НЕМСКИ, а не БЪЛГАРСКИ!Сигурно и "германците" са твърдяли в първия момент, че не знаят...Ти оправдаваш ли ги сега, не разбирам?Или твърдиш, че действително няма доказателства?
7
1
 
7
 
! Отговори
До хахаха преди 11 години
В Гервания ги опукаха защото са продали стари машини за нови,а тези казват ,че не са знаели .Така са потвърдили и ония опуканите от Германия