Съдът в Страсбург: Юрий Ленев е изтезаван в „Къщата на ужасите“!

Оправданият за убийството на Луканов осъди България
4 дек 2012 17:00,
118
Съдът в Страсбург: Юрий Ленев е изтезаван в „Къщата на ужасите“!
Снимка: архив, Reuters

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) установи, че Юрий Ленев, който беше оправдан в България през 2006 година за убийството на бившия премиер Андрей Луканов, е бил изтезаван от полицейски служители с цел изтръгване на показания.

Това е първото дело срещу България, по което изтезанието е основното сред всички установени нарушения, съобщава БХК.

България трябва да плати на Ленев 27 000 евро за претърпени неимуществени вреди, както и 4 000 евро за разноски по делото.

Жалбоподателят Юрий Ленев е арестуван в дома си на 1 юни 1999 г. заради убийството на бившия премиер Андрей Луканов, застрелян на 2 октомври 1996 г.

Той е транспортиран с микробус с качулка на главата до Копривщица. Още по пътя е малтретиран от съпровождащите го полицаи с юмруци, твърди предмети както и с притискане на глезените на краката чрез вратата на микробуса.

Още по темата
По пътя няколко пъти губи съзнание. Откаран е във вилата на МВР в Копривщица, наречена "Къщата на ужасите", където изтезанията продължават отново с качулка на главата. Полицаите забиват остри предмети под ноктите на ръцете му, поставят предмети между пръстите му и ги стискат, за да получи болки в ставите, бият го с юмруци и ритници.

След това Ленев е разпитван във вилата от Ботьо Ботев, тогавашен началник на отдел „Тежки престъпления срещу личността” в националната полиция.

Разпитът е свързан с евентуалното му съучастие в убийството на бившия премиер на България Андрей Луканов. По време на задържането му във вилата на МВР спрямо него са използвани специални разузнавателни средства без за тях да е получено разрешение по предвидения в закона ред.

След разпита в Копривщица Ленев е отведен обратно в София, където е задържан по обвинение в съучастие в убийството на Луканов в ареста на Националната следствена служба. Обвинението му е предявено лично от следователя Богдан Карайотов.

Същия ден е прегледан от лекарката на службата, която установява „множество кръвонасядания на мишниците, предмишниците и китките на двете ръце, разкъсна контузна рана на лявата китка и втория пръст на лявата ръка, кръвонасядания на лявото бедро и на двата глезена, кръвонасядания върху подбедреницата на левия крак”.

Съпругата и майката на Ленев получават разрешение да го видят едва две седмици по-късно. И двете са ужасени от гледката с все още обилните следи по тялото му в резултат от малтретирането.

Впоследствие по време на задържането на Ленев е направен нов преглед и освидетелстване, които потвърждават нараняванията.

В резултат от изтезанията Ленев дава самоинкриминиращи показания, въз основа на които е осъден на доживотен затвор за съучастие в убийството на Андрей Луканов.

Впоследствие обаче той, както и другите съучастници, е оправдан, като съдът отказва да зачете тези показания, за които приема, че са добити в нарушение на закона.

Срещу част от полицейските служители, които са отговорни за изтезанията, е повдигнато обвинение за причиняване на лека телесна повреда. Ботьо Ботев не е привлечен като обвиняем.

На 30 октомври 2006 г. полицейските служители са оправдани от Софийския военен съд. Той приема, че те са използвали сила законно с цел да преодолеят съпротивата на Ленев по време на ареста. Присъдата е обжалвана, но на 30 юли 2007 г. тя е потвърдена от Военно-апелативния съд, чието решение е окончателно.

В решението си ЕСПЧ приема, че жалбоподателят е бил изтезаван в нарушение на член 3 от Европейската конвенция за правата на човека, който забранява изтезанията, нечовешкото и унизително отнасяне и наказание.

ЕСПЧ обръща особено внимание на умишлените действия на полицейските служители, които са забивали твърди предмети под ноктите на Ленев и са притискали пръстите му. Съдът също така обръща внимание на неговото транспортиране и държане с качулка на главата в драстично нарушение на закона и с цел да бъде дезориентиран в обстановката, както и на факта, че той е изтезаван в „секретна база” на МВР в Копривщица.

Съдът заявява, че той „не се съмнява, че малтретирането, чийто резултат са нараняванията на ноктите и пръстите на жалбоподателя, е причинено с цел да се сломи неговата физическа и морална съпротива и да се принуди той към самопризнание, което той прави.

Решението по делото Ленев срещу България е първото, в което ЕСПЧ установява изтезание като основното нарушение.

Съдът установява и процесуално нарушение на член 3 поради неефективното разследване, в резултат от което нито едно от лицата, участвали в изтезанието на Ленев, не е осъдено.

ЕСПЧ намира и нарушения поради недостатъците на правната рамка, позволяваща произволна употреба на специални разузнавателни средства.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още по темата: ЕСПЧЮрий Ленев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
съдияткойто го е оправдал що не го предложат за конституционен съдия
88
2
 
0
 
! Отговори
Boyan Kolev преди 11 години
Юрка , нямам думи за твоите перипети . За толкова дълго време , което ти и твоите близки изтърпяхте , в друга държава ....!? Горе главата и само с нея напред ! Нямам думи .
87
1
 
1
 
! Отговори
anonimus преди 11 години
..хаха.. и откъде щр вземат парите.....това е страшното.. не само са нарушени закони, ами отново джоба на българина ще олекне, и това на никого няма да направи впечатление.
86
0
 
5
 
! Отговори
хъш преди 11 години
Да вярно е . Докато не премахнат милиционерчетата, каквото и правителство да дойде те са си все същите кучета- най- добрия приятел на властоимащите. Като им кажеш- дръж по команда.. не знаят и не мислят. Това е тъпотията, защото не следват нито морален код нито клетва а са само банда ***.... ченгета.
85
0
 
1
 
! Отговори
БПФ преди 11 години
Странджата, ти се моли да останеш анонимен, защото ще дойде време и ще ви потърсим сметка, тогава описаното в статията ще ти се види като майчина милувка !!! И БХК няма да го има да те защити, защото спрямо това, което ще трябва да претърпи антибългарският *** Кънев ТВОИТЕ мъки ще изглеждат като майчина милувка !!!
84
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
*** прости - изтезанията са незаконен метод за изтръгване на самопризнания, защото дори и абсолютно невинен и случаен да е човекът, накрая все ще признае каквото му кажат, само и само да спрат с мъченията.
83
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До ??? Остави правителствата - те се сменят, милиционерчетата си остават същите!
82
3
 
9
 
! Отговори
??? преди 11 години
Кое правителство беше на власт по време на тези изтезания?!
81
3
 
15
 
! Отговори
Цар Киро-член на Гер преди 11 години
Полицията и Герб не закачат ***, защото те са електорат на Герб- цар Киро е почетен член на Герб, приет лично от Борисов, а партията на сина на цар Киро е съюзник на Герб.
80
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен 92 Ботьо Ботев беше оставен от Боко на служба и след пенсия, заради особените си заслуги. Аз не се съмнявам че Ленев е казал истината като са го "респектирали", но ****ка му - Ушев трябва да се научи че вече минаха милиционерските времена. Ако ще бият и изтезават - поне да се научат как се прави без да оставят видими следи! И още нещо крайно време е СРСта които са "добити" без съдебна заповед - да бъдат плащани от фонд работна заплата на МВР Иначе МВР ще слуша за щяло и нещяло
79
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
до 100 Маке ,не се разбира що сакаш да кажеш Кирилов прави каквото може ,но не може да закара цяла България в Брюксел .
78
6
 
7
 
! Отговори
КОШМАР преди 11 години
До СТРАНДЖАТАООООООООООО ПЛАТЕНАТА ГНИДА И МИЖИТУРКА,ПРОЦИГАНСКАТА ГЕРБЕРСКА ***,БЕЗРОДНИКА И РОДООТСТЪПНИКА С ИМЕ СТРАНДЖАТА СЕ ПОЯВИ. НЕЩАСТНО ПСЕ АНТИБЪЛГАРСКО.....ТИ НЕ СЕ ЛИ СЕ ХВЪРЛИЛ ОЩЕ ОТ МОСТА ЗА ДА СИ ПРЕКРАТИШ МЪКИТЕ КАКТО ТЕ ПОСЪВЕТВАХ ВЧЕРА. ПЛАТЕНА,ДОЛНА,НАГЛА ,БЕЗРОДНА,***- ГЕРБЕРСКА МИЖИТУРКО !
77
0
 
12
 
! Отговори
До 75, 76 преди 11 години
Лошото е,че това, което твърдите-че полицията ни пази, изобщо не е вярно.По селата хората постоянно са ограбвани, насилвани и убивани за 5 лв. от ***,а Борисов заяви: "Няма да кажа лоша дума за тези хора (*** крадци и убийци), защото и едните (грабителите) и другите(българите-жертви) са граждани на страната." И отказа държавата да предприеме нещо срещу *** престъпност. Вече не само отделните хора не могат да отглеждат реколта и животни заради кражбите, а и арендатори се отказват
76
1
 
0
 
! Отговори
orce преди 11 години
Ova e prasanje za evrodeputatot Evgenij Kirilov za koe toj kako vrhunski expert za covekovi prava vednas ce najde resenie za kaznata se smeni.Zamisli sudod donel odluka a Kirilov i B.Dimitrov za toa ne se prasani .Toa ne moze taka mora dae maslo na nekoj makedonec za koe nesto tie odmah treba da se javat vo Brisel.
75
7
 
5
 
! Отговори
КОШМАР преди 11 години
До Анонимен 90АБЕ ТИ ЛУД ЛИ СИ БЕ - ХА ХА. НЕ МЕ РАЗСМИВАЙ ! КАКВИ АДВОКАТИ СА В БХК ? АЗ ЗНАЯ ПОВЕЧЕТО ИМ ЧЛЕНОВЕ- ПРОДАЖНИЦИ ПЛАТЕНИ ОТ *** ИЗВЪН БЪЛГАРИЯ. ЕДНА ШЕПА ХОРИЦА СА ОТ БХК И ТРЯБВА ДА БЪДАТ ИГНОРИРАНИ,НИКОЙ ДА НЕ ГИ СЛУША ЗА НИЩО,КАКТО ЛАЕНЕТО НА ЕДНО БЕЗДОМНО ПСЕ !
74
0
 
14
 
! Отговори
Е га ти държавата преди 11 години
Ако наистина всички тези описани изтезания са се случили в държавата ни, която претендира да е демократична, тръпки ме побиват... Фактът обаче си е факт- данъкоплатецът трябва да плати още едно обезщетение в размер на 27 000 евро на поредния, осъдил България в Страсбург! Персонална вина няма, персонална отговорност няма да бъде потърсена, както винаги...
73
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 88 Делата срещу ,ченгетата приключиха със ВСИЧКИ СА НЕВИННИ Тоест НЯМА ДА ИМА И ЕДИН НАКАЗАН ,а шефа им дори не беше привлечен като обвиняем СМЯХ и правосъдие в България А и пак сме по добре от италианците ,те са с 12 000 жалби срещу държавата си / ако *** Италия може да се нарече държава/
72
11
 
5
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 11 години
Благодарение на нашето правителство ГЕРБ полицията върна доверието си в обществото....Спазват се законността и гражданските права....Ние от партия ГЕРБ също така няма да допуснем нова националистическа антиромска вълна.....Не само защото ромите гласуваха за нашата партия,а защото в Р.България всеки има равни права. И подкрепям БХК в тяхната борба за равнопоставеност на етносите. Никой етнос не е по висш от друг,така че да не съм чул за антиромски национализъм. КОШМАР-е разбра ли ? САМО ГЕРБ !
71
4
 
4
 
! Отговори
до 87 преди 11 години
Интересно защо моето дете и никой от рода ми не е вкарван във въпросната къща?
70
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Другарки и другари, Ботьо Ботев беше 'топ полицай' по времето на Иван Костов!Не виждам, какво ви е виновен тука Борисов?! А другаря Костов е тясно свързан с кръга около Луканов!