БХК завежда дело в Страсбург за смъртта на дете в дом

Борис починал на 14 години и тежал 8 кг
5 дек 2012 21:10,
31
БХК завежда дело в Страсбург за смъртта на дете в дом
Снимка: архив, Булфото

Българският хелзинкски комитет завежда в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург трето, поредно дело за дете, загинало в социален дом, съобщиха от правозащитната организация.

Делото е за живота в лишения и смъртта поради немарливост на 14-годишния Борис от благоевградското село Петрово през 2006 г.

Борис умира от дизентерия - зараза, обусловена от лоша хигиена. В същия дом избухват няколко епидемии от дизентерия и са заразени и умират и други деца. Преди да бъде заведен в болницата, където умира, Борис е държан 8 дни в дома, без диагноза и съответно лечение.

Борис е изоставен и институционализиран от 18-ия си ден. Той страда от патологично недохранване от третата си година. Тази му болест се задълбочава през годините. Нищо не е правено, за да бъде лекувана тя. Когато умира на 14 г. възраст, той тежи 8 кг, обясняват от БХК.

Борис е лишен от рехабилитация до 12-та си година. Дотогава той „постоянно лежи в кошче”. Вследствие само две години рехабилитация, преди да умре, той вече ходи с патерици, обува се и се храни сам, общува и сътрудничи.    

Разследването за смъртта му приключва с оправдаването й. Прокуратурата приема, че тя е естествена заради заболяването му – Синдром на Даун, което снижило имунитета му. Прокуратурата не споменава болестното недохранване на Борис, с давност 11 години, което също е от естество да отслаби организма му, но, за разлика от синдрома на Даун, не е случайно явление, а резултат от третирането му в институцията, възмущават се правозащитниците.

Според тях прокуратурата игнорира епидемиите от дизентерия в дома и санкциите, наложени от РИОКОЗ заради тях.

БХК твърди, че на детето са нарушени правата му на живот, на свобода от нечовешко и унизително отнасяне и на свобода от дискриминация.

Предишните две подобни дела на БХК са за Анета и Николина от дома в Стража. Анета умира на 15 г. през 2006 г. от перфорация на стомаха, като в болницата изваждат от нея 25 стелки за обувки, 8 парцала, 3 дунапренени гъби, 6 чорапа, 3 парчета хартия и 3 камъка с големина 3-4 см при операция, която не успява да я спаси. Николина умира на 19 години от недохранване.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още по темата: БХК
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нали "УЖ"има Бг-Съд....?За чий к.р , е ......?
22
0
 
2
 
! Отговори
:( не е било истина! преди 11 години
Невярващи,отворете сайта на БХК и вижте други истории за изтерзани дечица със снимки по време и след пребиваването си в подобен "дом" . Разликата е огромна. Много ви се иска това де не е истина ,но е. Съгласна съм България да бъде злепоставена,ако това доведе до промяна и всеки си плати за стореното.НЕ Е НОРМАЛНО ДЕЦА,КОЛКОТО И ТЕЖКА ДА Е БОЛЕСТТА ИМ, ДА СА КАТО СКЕЛЕТИ - ТОВА Е НЕЧОВЕШКО. Нали помните МОГИЛИНО - промяната беше покъртителна след кампанията и извеждането им от там.
21
0
 
7
 
! Отговори
ХипХопФен преди 11 години
Вие добре ли сте бре, ***!? 189 см мъж съм на 32 години с 3 деца вкъщи и ми се дорева, докато четях горното...ама като скролнах на комантарите ме изби набесен яд. Не мое ми побере кратуната как може да пишете подобни коментари бре плиткоумни, некадърни и нескопосани песове, ***. И вие същите после искате - заплати, нма някой да му пука за вас, да сте осигурени!? Не заслужавате да живеете, па камо ли да имате каквито и да било права - ***! С какво някому са виновни децата бре ***?
20
5
 
1
 
! Отговори
онбашията преди 11 години
мястото на увредените деца е в зелената стаичка веднага след раждането, а не в някакви мизерни домове. впрочем работата в такъв дом е много добро лекарство за толерастия, разни надъхани с доброта женски отиват там и си мислят "аз няма да съм такава като тия *** дето ги пишат по вестниците", но само за една година стават точно като *** дето ги пишат по вестниците. бих направил службата в подобни домове задължителна за всички деца, за да се имунизират от малки.
19
4
 
12
 
! Отговори
до 23 преди 11 години
Не им е целта оклеветяване на държавата... без "проблеми" БХК остават без хляб, затова ровят в гробовете на дечицата и търсят под вола теле, за да си прибират после тлъстите адвокатски хонорари...
18
2
 
19
 
! Отговори
Лекар преди 11 години
По големи мошеници от тези антибългари в уж Български Хелзински Комитет няма. Техните лъжи и изопачавания на истината нямат край. Тези хора продължават да се излагат и да излагат и страната ни. Не знам защо има хора, които им вярват. Аз съм лекар и съм участвал в една от комисиите по програма на правителството за затваряне на държавните социални домове и прехвърляне на децата в приемни семейства с цел подобряване на социалния им статус по искане на ЕС. В специализираните домове в които бяхме на проверки видях наистина деца с много ниско тегло, несъответстващо с възрастта им, но това бяха деца със тежки умствени заболявания, с изоставане на цялостното им развитие но не заради недохранване, а заради самото им заболяване. Имаше случаи при които човек просто се шокира като ги види, например имаше едно момиче на 23 години, но изглеждаше като малко дете, тежеше едва 14 килограма, но поради заболяването си тежка церебралнва парализа не можеше изобщо да си движи нито крайниците, нито главата, нито една част от тялото си, а само и единствено движеше очите си страшна гледка, направо трагедия, не може да се опише. Персонала на 1 час я обръщаше наляво и надясно, сменяваше памперсите и я хранеше със сонда. Когато след около месец в същия този дом дойдоха и комисия от същия този комите,т тези случаи бяха описани като недохранване, като изобщо не се съобразиха, че причината за това изоставане е болестта на детето и ако не е персонала, който ежечасно да се грижи за тях, тези деца отдавна щяха да са починали. Но такива случаи нарочно се изкарват като пропуски на дома и се пишат лъжливи и сълзливи писма до Страсбург с единствената цел оклеветяване на държавата ни. Такова безочие на тези хора няма аналог, да измисляш някакви неверни неща и да клеветиш собствената си страна, като лъжеш най-безочливо просто нямам обяснение как е възможно такъв мазохизъм. Тези хора не трябва изобщо да се наричат българи, за мен те са едни долни предатели! Според мен истинското име е Антибългарски хелзински комитет!
17
4
 
6
 
! Отговори
s преди 11 години
Потресаващо просто. И както добре знаем, по домовете стават брутални далавери.Не разбирам как може да има "хора", които присвояват на гърба на деца от домовете, или от домове за възрастни хора. Това не е за затвор, а за разстрел - и после в анонимен гроб, та нищо на света да не напомня, че подобен *** е съществувал. Още една причина да има смъртна присъда.
16
6
 
10
 
! Отговори
:( преди 11 години
На 14г.и само 8 кг.-потресаващо!!! Синът ми е на годинка и е 10 кг. Бездушие и алчност,но Бог вижда...Затвор за всички които са крали и яли храната на това невинно дете...:(
15
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
в домовете работят педофили и друга извратена ***.както и в болниците санитарките и мед.сестри са най-гнусната плява на обществото.
14
2
 
5
 
! Отговори
Койчо преди 11 години
Крадливи комунисти плащащи на *** да ги избират. Чужди правителства не искат промяната на ситуацията в бг с цел унищожение на българския народ. Когато хората възстават , правителството пуска полицията и ги пребива, а западните партньори казват браво, добре се справяте. В резултат на това измират българи - ваши приятели. Това е тихият геноцид упражняван срещу българите. Време е да минем в нелегалност. и да ликвидираме това управление и управляващите. Убий политик - Спаси дете
13
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Повярвайте ми Бог вижда всичко. Няма случайно нещастие, За жалост невинни деца изупват чужда вина
12
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Когато чета за изоставени деца ми е много тежко. Детето не идва на този свят по собствено желание. Сщциалния проблем в страната е под всяка критика
11
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ужас , като чета за операцията и ми се гади . Кои хора работят там и крадат храната , два пъти - тези които трябва да я доставят и тези които работят вътре ?Няма ли независими доктори които да преглеждат тези деца и да бъде подведен под отговорност персонала!Защо са тези дела след смъртта на тези деца живяли в чудовищна среда ?Кой заслужава такъв живот ?
10
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
д-р Емилия Радкова Масларова е български политик, бивш министър на заетостта и социалните грижи (20 декември 1990 - 8 ноември 1991 г.) и бивш министър на труда и социалната политика (17 август 2005 - 27 юли 2009 г.).Биография [редактиране]Родена на 3 юли 1949 г. в Якоруда. Има висше икономическо образование. Омъжена е втори път за Антон Масларов - син на комунистическия функционер Иван Масларов.Председател на Демократичния съюз на жените. Член на ВС на БСП. Член на Съвета по социално-икономическа политика. Съпредседател на Съвета по демография и здравеопазване.Народен представител. Избрана за депутат в 38-то и (от 27-ми МИР - Област Стара Загора) в 39-то и 40-то НС. Заместник-председател на ПГДЛ в 38-то НС и на КБ в 39-то НС и 40-то НС.Избрана за министър на заетостта и социалните грижи в правителството на Димитър Попов и за министър на труда и социалната политика в правителството на Сергей Станишев.През 2008 г. способства за приватизиране на държавната фирма Русалка[2], както и СПА-комплекса Армира в курорта Старозагорски минерални бани.[3]През ноември 2009 ѝ е повдигнато обвинение в злоупотреба с над 10 милиона лева заради нагласени обществение поръчки в управляваното от нея министерство. Масларова сама се отказва от имунитета си на народен представител за да бъде разследвана от прокуратурата. [4] Малко по-късно един от свидетелите по делото е пребит.[5] Две години по-късно свидетелят Тодор Павлов се отказва от показанията си.[6]Емилия Масларова е на свобода срещу гаранция от 50 хиляди лева, става ясно от официалното съобщение на прокуратурата.Бившата социална министърка е обвиняема за това, че в периода от ноември 2007 г. до май 2009 г. като длъжностно лице е присвоила малко над 11 млн. лв. държавни средства.Според прокуратурата точната сума е 11 038 405,55 лв
9
4
 
17
 
! Отговори
всичко се връща преди 11 години
Кой беше социален министър 2006 ?.............Май другарката Масларова от Великата Партия БСП ! Аз си мислих доскоро,че тя е в затвора по други дела ,а тя беше се изтипосала безсрамнно по някаква телевизия преди няколко дни и обясняваше долната гад какви велики неща е сторила. Жалко ,че няма в Наказателния кодекс присъда ,смърт чрез обесване или мерене с камъни !!!!
8
5
 
9
 
! Отговори
БПФ преди 11 години
Айде да видим дали БХК някой ден, веднъж поне, ще защитят някой нормален човек - например човекът, оставен да умре без медицинска помощ в двора на Трета градска болница !!! Докторите са "наказани" с 600 лв глоба, представете си !!!Български Патриотически Фронт
7
6
 
14
 
! Отговори
Кравар преди 11 години
Ей боже като видя някъде "БХК" и ето...пак започва да ми се драйфа...
6
7
 
11
 
! Отговори
nqkoi_si преди 11 години
Ясене, явно не ти е много ясно, че съда в Страсбург съдъ престъпления извършени не само в ЕС. А относно статията направо ме покърти и отврати още повече от България. Нямам търпение да мога да изведа жена ми дъщеря ми при мен и честно казано мотивите за емиграция на повечето са финансови, при мен водещия мотив е социален. Стадото не е общество, а злобното стадо още по-малко. Жалко, а до преди 2 години бях такъв оптимист за тази страна...
5
2
 
4
 
! Отговори
df преди 11 години
Няма контрол...НИКАКЪВ
4
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тези от БХК само защитават ***! Що не заведат дело срещу нас че не ги храним достатъчно добре и да ни вдигнат данъците още!?