Доживотният затвор не давал шанс, какъвто всеки заслужавал

Лазар Груев настоява за сериозна дискусия за отмяната му
6 дек 2012 15:47,
153
Доживотният затвор не давал шанс, какъвто всеки заслужавал
Лазар Груев. Снимка: архив Булфото

Дискусията за доживотния затвор без право на замяна е също толкова тежка, колкото тази за смъртното наказание, обясни председателят на Върховният касационен съд Лазар Груев. Той призова за широка дискусия, при която да се чуят всички аргументи.

Темата за отмяната на това наказание стана особено актуална през последните седмици, след като вицепрезидентът Маргарита Попова се обяви против тази присъда. От Брюксел също се чуват призиви за отмяна на това наказание.

Още по темата

Доживотният затвор без право на замяна е абсолютно наказание, което предполага абсолютна вина, каквато всъщност не може да има, категоричен бе Груев.

По негови думи това наказание не дава шанс на осъдения, какъвто заслужава всяко човешко същество. Председателят на ВКС обясни още, че най-тежкото наказание реално дори не може да спре затворника да извърши ново престъпление.

По какъв начин би могъл да бъде спрян един човек да извърши и следващо престъпление, дори и на мястото, където изтърпява наказанието лишаването от свобода, попита Груев.

На фона на дискусията за отмяната на доживотния затвор вчера двама независими депутати - Кирил Гумнеров и Стоян Иванов, внесоха в парламента проект за промяна на Наказателния кодекс, която предвижда връщането на смъртното наказание.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
0
 
10
 
! Отговори
мак преди 11 години
Моториста прегазил Лора получи шанса си, т.е. условна. Гади ми се от такива присъди и шансове не за жертви, а за престъпници. Съдии, имайте милост към жертвите, с тези нелепи присъди вие направо им се подигравате, също и на близките им.
99
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А, какъв шанс дава убийството, ако мога да попитам?
98
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Назрява в Бг,...правосъдието да стане -----САМОРАЗПРАВА ПО УЛИЦИТЕ!
97
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
На крив магистрат ,....закона му пречи !Егати СЪД.СИСТЕМА ,.....23г. е в отпуск !
96
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тоя ,...*** НА ПРЕХОДА ,......ОТ КОРУМПИРАНАТА,ДАЛАВЕРАДЖИЙСКА И ТЪРГАШКА----Бг- СЪДЕБНА СИСТЕМА ,.......ЗНАЕ ЛИ КАКВА Е НАРОДНАТА ЛЮБОВ ,КЪМ ----ТЯХ?
95
0
 
9
 
! Отговори
Тошката преди 11 години
Твърдо нее!!!!Наскоро коментираха закона за тютюнопушенето, че щом не се спазва масово, значи трябва да бъде променен или отхвърлен!!!Същото е и за смъртното наказание, хората искат да се върне и на всичкото отгоре искам да се построят още 100 затвора, за дребните и средните престъпници!!!Не може човек с 30 кражби да е с условна или убиец да излезе след 15 години за добро поведение!Къде го има това?!Модерна е България на жълтите павета, в селата хората колят прасета за храна през зимата!
94
0
 
8
 
! Отговори
Петков преди 11 години
В нашата демократична република съгласно конституцията върховен суверен е народа. Нали и присъдите в съдилищата се издават в името на народа. Ето, че народа не иска отмяна на строгите наказания. От 92 мнения до тук преброих само 4 подкрепящи отмяната им. Значи излиза, че повече от 90% от българите не желаят това. Тогава тия върховни съдебни служители на кого служат? Не е ли редно вече и те да станат избираеми, та да почнат да се съобразяват с народното мнение.
93
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Няма страшно ,...в Бе-гетото ,няма кой да издаде смъртна присъда !НАЙ-СТРАШНОТО НАКАЗАНИЕ КОЕТО СЕ РАЗДАВА,.......СРЕЩУ ЗАПЛАЩАНЕ, ОТ Бг-МАГИСТРАТИТЕ Е:---СПОРАЗУМЕНИЕ ,И УСЛОВНО !
92
0
 
9
 
! Отговори
Българин преди 11 години
А бе,Груев, какъв шанс са дали убийците на своите жертви???
91
0
 
4
 
! Отговори
dk преди 11 години
ами тези наистина живеят в друг свят и си мислят ,че проблемите,които решават чрез властта са далеч от тяхи касаят само другите хоракак ми се иска и на тях този отгоре да покаже ,че са земни като наскак пък всички в едно реват да защитават престъпници и мислят да не сгрешатония от европа пък искат да живеят престъпниците в условия по добри от пенсионеритес фитнес зали, спортни площадки и т ннаказанието е и превенция ,за да се дисциплинира останалото обществои да живеем по правила
90
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Искам на тоя хубавец да му се даде шанса, да бъде ограбен и пребит, жена му, дъщеря му и сина му да бъдат изнасилени и убити, и след това да внесе отново същото предложение.
89
0
 
12
 
! Отговори
Красимир преди 11 години
ОКО ЗА ОКО, ЗЪБ ЗА ЗЪБНе може за убийство да получаваш 5 години, да излизаш след 3, а за убийство на пътя даже и само условни присъди !?!
88
0
 
18
 
! Отговори
edna преди 11 години
А за отнетия завинаги шанс на жертвите в гробищата!!!!!!!!!!
87
1
 
20
 
! Отговори
Samo minavam преди 11 години
Тези надути пуяци,включително и този Гащник на снимката,изобщо не живеят на тази Земя.Лазаре,Груичо мамин,ако си мъж,отиди кажи това на маиката на закланата Женя.Ако излезнеш жив,тъпан такъв,ще почерпя.Второто,което ми се върти в главата,за колко се продадахте,*** продажни и не се ли страхувате ,че един ден ще отгораряте за постъпките си пред Бог,маицепродавци комунистически.
86
0
 
23
 
! Отговори
ined преди 11 години
И на най-големите престъпници трябва да се даде шанс - могат да играят на "колелото на късмета" как да им бъде изпълнена присъдата - дали да бъдат застреляни, обесени, отровени или пък да копат уран докато пукнат.
85
0
 
18
 
! Отговори
един преди 11 години
За кражба 5 год,за обир на банка 15-20 год за смърт 80-100год и така няма да има доживотни присъди.В много държави е така ама нали сме България и за нас е по добре водата винаги да е мътна ,че да може по лесно да се краде да се пускат престъпниците на свообода за "добро поведение "и след няколко дена изнасилил убил обрал и т.н. или защо не помислят и за това защо хора с по няколко присъди се разхождат на свобода ей тия не са ми ясни какви са.Наистина търтеите в тая държава са много
84
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И на жертвите не им дават шанс...
83
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
БЪЛГАРИЯ Е РАЙ ЗА ПРЕСТЪПНИЦИТЕ -НАИСТИНА ...!!Ежедневно и ежечасно се убеждавам ...и ще е така докато има такива ,..!!!Просто ТРЯБВА ДА ГИ РАЗГОНИМ всичките ДЪЛБОКОМИСЛЕНИ ТЪРТЕИ НАКУП -ДЕПУТАТИ ,ГРУЙОВЦИ ,,като този на снимката ,измислената вицепрезидентка Попова ,дето ХЕПТЕН нищо не върши и ОСОБЕНО И НА ПЪРВО МЯСТО МАГИСТРАТИТЕ ...!!!
82
0
 
3
 
! Отговори
Златен лев преди 11 години
Да влиза...да го тества...
81
1
 
36
 
! Отговори
wasp преди 11 години
А какъв втори шанс имат убитите? Смъртното наказание би действало много по-превантивно, убиваш-умираш и това е! Всичко останало е незаслужен компромис и потърпевши ще са нормалните хора-жертвите!