Доживотният затвор не давал шанс, какъвто всеки заслужавал

Лазар Груев настоява за сериозна дискусия за отмяната му
6 дек 2012 15:47,
153
Доживотният затвор не давал шанс, какъвто всеки заслужавал
Лазар Груев. Снимка: архив Булфото

Дискусията за доживотния затвор без право на замяна е също толкова тежка, колкото тази за смъртното наказание, обясни председателят на Върховният касационен съд Лазар Груев. Той призова за широка дискусия, при която да се чуят всички аргументи.

Темата за отмяната на това наказание стана особено актуална през последните седмици, след като вицепрезидентът Маргарита Попова се обяви против тази присъда. От Брюксел също се чуват призиви за отмяна на това наказание.

Още по темата

Доживотният затвор без право на замяна е абсолютно наказание, което предполага абсолютна вина, каквато всъщност не може да има, категоричен бе Груев.

По негови думи това наказание не дава шанс на осъдения, какъвто заслужава всяко човешко същество. Председателят на ВКС обясни още, че най-тежкото наказание реално дори не може да спре затворника да извърши ново престъпление.

По какъв начин би могъл да бъде спрян един човек да извърши и следващо престъпление, дори и на мястото, където изтърпява наказанието лишаването от свобода, попита Груев.

На фона на дискусията за отмяната на доживотния затвор вчера двама независими депутати - Кирил Гумнеров и Стоян Иванов, внесоха в парламента проект за промяна на Наказателния кодекс, която предвижда връщането на смъртното наказание.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
0
 
18
 
! Отговори
Messi преди 11 години
Не му пожелавам,ама наистина ако бъде засегнат по някакъв начин ... тогава не знам каква песен ще запее ...
79
0
 
22
 
! Отговори
Груйо Лазаров преди 11 години
Извинявайте, че пак азКато "втори шанс" на извергите, горещо препоръчвам собственоръчно направено "въже" от затворническите чаршафи!Така ще имат шанса, да попаднат в не най-горещия казан на ада!Тия *** ги пускат на 15-20 година - амнистии, болести, "добро поведение", промени в НК.И като излязат - първата им работа е отново да извършат престъпление!За това време, поне още 2-3 близки на тяхната жертва са се преселили на оня свят от мъка!Би трябвало 2 и 3 пъти да го осъдят още на доживотна
78
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе направо не ги съдете престъпниците.България стана рай за мутрите и престъпниците от всякакъв калибър.Който убил - убил.Който откраднал- откраднал.Пускайте ги наред , след като ви се отчетат парично обаче.Навремето митничарите бяха синоним на корупция , сега обаче съдиите са 1
77
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
КАКЪВ ШАНС ДА МУ ДАДЕШ НА ТАКЪВ КОЙТО СЕ Е РОДИЛ ПРЕСТЪПНИК? КОЛКО РЕЦЕДИВИСТИ ИМА В ТИКВОЛАНДИЯ СЪС ИЗЛЕЖАНИ ГОЛЕМИ ПРИСЪДИ И КАТО ИЗЛЕЗНЕ ОТ ЗАТВОРА ПАК НАПРАВИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ И ТО ПО ГОЛЯМО ОТ ПРЕДИШНИТЕ. ПОЖЕЛАВАМ И НА ПОПОВА НА ТАКЪВ РЕЦЕДИВИСТ ДА ПОПАДНЕ ДА ВИДИ КАКВО Е ГОЛЯМ Х.Й. КОЛКО НОРОД ПРОПИЩЯХА ОТ ТЕЗИ РЕЦИДИВИСТИ КОИТО ИМ ОБИРАТ ВСЕКИДНИВНО ИМУЩЕСТВОТО ПРАВЯТ ИМ ДЕЦАТА *** ИЗМАМИ СЪС НЕДВИЖИМО ИМУЩЕСТВО И ТАЯ МИ КАЗВА ДА НЯМА ДОЖИВОТНА ПРИСЪДА. АРЕ БЕГАЙ СЕ ПЕРИ ***.
76
0
 
3
 
! Отговори
пишман сериен убиец преди 11 години
направете го 1 месец, 240 месеца - ги делим 10 човека по 2 две години на парче, и ще ги лежим за по-добро бъдеще на страната
75
0
 
17
 
! Отговори
МЪЖ !!! преди 11 години
Хвани единия ,та удари другия - и Попова и Груев имат РЯДКО ПРОТИВНО ИЗЛЪЧВАНЕ...И ДА СЕ ЧУДИШ И МАЕШ КАК ТОЧНО ТАКИВА УСПЕШНО СЕ ДОБИРАТ ДО ВЛАСТТА -ДА НИ МАРОДЕРСТВАТ ПЪРВО ДУХОВНО ,А ПОСЛЕ МАТЕРИАЛНО...
74
0
 
12
 
! Отговори
Старшина Ушев преди 11 години
Според мен някой,който го грози такова наказание или вече е осъден на такова наказание си е платил за да го отменят.Намирисва ми на поправката ВАНКО-1 ама в по-хард вариант
73
0
 
12
 
! Отговори
JollyRoger преди 11 години
Ефективно изработване на кръвнина в трудови лагери за общото благо (и справедливо измерен кръвнина). Така като на някой убиец му сложат 500 000 лева и работи за левче на час може - така като ги работи 57 години и ще има справедливост
72
0
 
15
 
! Отговори
Старшина Ушев преди 11 години
Референдум за връщане на смъртното наказание.
71
1
 
9
 
! Отговори
Панталеев преди 11 години
Аз ще трепя и хора когато и където си искам ,а след това искам да имам шанс какъвто заслужавам
70
0
 
19
 
! Отговори
оставка преди 11 години
моментално оставка за такива ,като теб ГРУЮ Груев ...! !!!
69
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
те и жертвите на тези изверги нямат шанс, нито семействата им
68
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Г-н Груев когато ваш много близък загине от някой рецидивист тогава ще казвате че и смърт чрез 7-дневно мъчение му е малко!!!
67
0
 
2
 
! Отговори
Пич с калашник преди 11 години
Прав е Гологана лазар,абсолютна вина няма, ако пречуакм някой с калашника докато го ошушквам, кой е по виновен аз, този дето е произвел атвомата или този дето ми го е продал на черно?
66
0
 
17
 
! Отговори
!!! преди 11 години
Искаме ДИСКУСИЯ ЗА ПРАВОТО НА НАРОДА -СУВЕРЕН ДА ОТЗОВАВА моментално от длъжностите им такива ,като ГРУЕВ И ПОПОВА ...!!!КАКВО ОБЩО ИМАТ ТЕЗИ ДВЕТЕ НЕДОРАЗУМЕНИЯ С НАРОДА СИ ,който уж представлявали...!!!Освен да взимат ,свръх големи заплати ,да си возят задни;ците в Мерцедеси с парите на нас данъкоплатците и да дрънкат глупости -ДРУГО ТЕ НЕ ПРАВЯТ... !!!
65
0
 
15
 
! Отговори
муми преди 11 години
Какъв по-точно шанс заслужава рецидивист убиец и изнасилвач? Шанс да поенти рецидива си ли като затрие поредна жертва?
64
0
 
8
 
! Отговори
на чужд гръб преди 11 години
тоягите не се броят. Нека претрепят жестоко някой близък на този Лазарчо и да го видим какви ще ги плещи тогава. Доживотната присъда е по справедлива от смъртната, хем не се отнема живот, хем гадта се мъчи в затвора до края.
63
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Шансовете са си ги имали преди да отидат на топло! Разбра ли бе *** с ***!Общо взето всеки е горе-долу наясно с последствията от действията си! Заради *** като вас се краде и безчинства 20 години!
62
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За убйство, за изнасилване, за кражба в особено големи размери, за огнестрелна стрелба срещу полиция (случайни граждани), за корупция в особено големи размери какво трябва да е наказанието за да има надежда??Левски как е наказвал националните предатели ?
61
0
 
16
 
! Отговори
Груйо Лазаров преди 11 години
А вторият шанс на жертвите? Вторият шанс на почернените семейства?! Кой го гарантира, а?Как живеят родителите, братята, сестрите, съпрузите на тези, които в "неподходящ" момент са се озовали пред "горките" престъпници?Цели фамилии губят окончателно ВСЕКИ ШАНС за нормален живот! След като са разпознавали тленни останки на близък в моргата, влачени са с години по дела, на които мазни адвокати са се опитвали да внушат, че видите ли - той сам се нарязал на парчета.......