Доживотният затвор не давал шанс, какъвто всеки заслужавал

Лазар Груев настоява за сериозна дискусия за отмяната му
6 дек 2012 15:47,
153
Доживотният затвор не давал шанс, какъвто всеки заслужавал
Лазар Груев. Снимка: архив Булфото

Дискусията за доживотния затвор без право на замяна е също толкова тежка, колкото тази за смъртното наказание, обясни председателят на Върховният касационен съд Лазар Груев. Той призова за широка дискусия, при която да се чуят всички аргументи.

Темата за отмяната на това наказание стана особено актуална през последните седмици, след като вицепрезидентът Маргарита Попова се обяви против тази присъда. От Брюксел също се чуват призиви за отмяна на това наказание.

Още по темата

Доживотният затвор без право на замяна е абсолютно наказание, което предполага абсолютна вина, каквато всъщност не може да има, категоричен бе Груев.

По негови думи това наказание не дава шанс на осъдения, какъвто заслужава всяко човешко същество. Председателят на ВКС обясни още, че най-тежкото наказание реално дори не може да спре затворника да извърши ново престъпление.

По какъв начин би могъл да бъде спрян един човек да извърши и следващо престъпление, дори и на мястото, където изтърпява наказанието лишаването от свобода, попита Груев.

На фона на дискусията за отмяната на доживотния затвор вчера двама независими депутати - Кирил Гумнеров и Стоян Иванов, внесоха в парламента проект за промяна на Наказателния кодекс, която предвижда връщането на смъртното наказание.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
0
 
14
 
! Отговори
абсурд преди 11 години
И в съседство с тази 'новина' има една друга - за изнасилвач в перник. Рецидивист. Изнасилвал не веднъж, а и извършвал други престъпления. И някой иска да ме убеди, че подобно нищожество заслужава ПОРЕДЕН шанс?
59
1
 
16
 
! Отговори
Dimo преди 11 години
Защо не кажат колко са превъзпитаните в затвора ? Защо не кажат колко от наркотрафикантите като излезнат, започват нормална работа ? Нито един - пак си продават дрога, дори "израстват" в ерархията. Защо не кажат колко от крадците, след като излезнат са спрели да крадат ? Нито един - пак си крадат, те това си знаят и могат. И в библията е написано - око за око, зъб за зъб.
58
0
 
11
 
! Отговори
Иван Пешев преди 11 години
И какво като не можем да ги спрем да извършват престъпления, да ги пускаме ли, всички тези аргументи, които е изложил Лазар Груев логично водят до извода за връщане на смъртното наказание, можем да започнем да ги изселваме някъде в Антарктида например, ето идеален втори шанс.
57
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А тоя ще ми обясни ли какво заслужава оня Пинюков, който закла двете си деца и подпали жена си,тъща си и тъста и? И той ли заслужава шанса, а? Че да заколи още някое дете, може би?!
56
0
 
20
 
! Отговори
God преди 11 години
Лазр Груев и Маргарита Попова първо да отговорят какъв шанс имат убитите жервти преди да предлагат поредната псевдо толерантна мярка. Кой дава шанс на жертвите? Защо един хладнокръвен убиец да има право на шанс, при условие, че е отнел това право на друг човек? Ако не е абсолютна вина да убиеш хладнокръвно и планирано друг човек и да го нарежеш на парчета, то кое е абсолютна вина. Според тези "юристи" абсолютна вина има само жертвата, защото тя вече няма никакъв шанс.
55
0
 
4
 
! Отговори
ceci_ преди 11 години
Всеки има шанс... преди да извърши престъпление за което следва да бъде наказа с изолация до края на дните си.Не на човекоядците по улицте. Брейвик в парламента а не по детските площадки!
54
0
 
11
 
! Отговори
. преди 11 години
лазаре лазаре ,да те еб* които те хване
53
0
 
6
 
! Отговори
АЗ преди 11 години
Аха, ами ако някой ме заколи, и не ми даде шанса за живот, който заслужавам? Това пак са някакви лобистки дейности :X
52
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Престъпниците всъщност получават прекрасен шанс още преди да извършат каквото и да било - те много добре знаят какво ги очаква и имат великолепния избор да го сторят или не. Е това е шанс
51
1
 
10
 
! Отговори
Ей преди 11 години
На всеки убиец - орден " Стара планина" - с ленти.
50
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Върнете смъртната присъда
49
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тоя на снимката ако някой хване жена му .......изнасили я,след това я убие ,и накрая хвърли трупа в някаква канавка........дали какво ше говори???
48
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Оня от Надежда.....дето днеска имаше статия днеска за него......Взел борчове от 2 човека ......след което за да не им върне парите...ги застрелял в тила,нарязал телата на парчета и най накрая ги изгорил...........Не му трябва доживотен затвор на такъв,пуснете го под домашен арест........
47
0
 
7
 
! Отговори
90514 преди 11 години
Какъв шанс трябва да получи някой УМИШЛЕНО убил и брутално разчленил един или повече хора? Какъв шанс заслужава човек, изнасилил няколко жени? С тенденция когато го пуснат да го стори отново и отново?
46
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Референдум по този въпрос. Връщане на смъртната присъда. Ние не сме Европа с нейните изкукуригали хуманни закончета. Тук е ориента, трябва да има жестоки наказания за убийци и престъпници отнели живот.
45
1
 
7
 
! Отговори
до 39 ти !! преди 11 години
АБСОЛЮТНО СЪМ СЪГЛАСЕН С ТЕБ КОЛЕГА И ОТДАВНА ГО ПИША ИЗ ФОРУМИТЕ БЪЛГАРСКИЯТ СЪД Е ТРАГИЧЕН и не дава ЕЛЕМЕНТАРНА СПРАВЕДЛИВОСТ ...нашите дела трялва да се гледат от ЕВРОПЕЙСКИ СЪДИЛИЩА ,като магистратите са чужденци и физически това да става в БГ.!!!Онзи ден БГ съд намали на 6 год,ПРИСЪДАТА на Йоско -един доказан рецидивист,който уби 2 души ,защото карал ПИЯН с 2 и нещо промила алк. в НАСРАЩНОТО ..,а днес чета ,че на някакъв ИЗНАСИЛ СТАРИЦА ДАЛИ 2 Г. УСЛОВНО ..къде в света го има това !
44
1
 
5
 
! Отговори
не съдия а измет преди 11 години
Искам въпросния *** да отиде и да обясни на американците колко са жестоки защото дават присъди от по 100-200год.Да им се скара колко са нехуманни а ние какви сме ангели.Да ги поучи от богатия си опит как да се преборят с престъпността.Този е пълен *** и циркаджия.Затова и съдът ни е пълен с ***
43
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А като убиеш някой не му ли отнемаш шансовете, а? Значи, ти можеш да убиеш 1-2-5 и повече човека, но нямат право да те осъдят до живот, защото това ти отнемало шансовете! А жертвите? Те не са ли имали мечти, желания, планове? И изведнъж извергът има право да живее и дори да го пуснат, а те не. А семействата им? Как ще живее едно семейство като знае, че убиецът на техният близък няма да прекара живота си в затвора, а ще излезе и ще си живее спокойно, докато техния роднина гние в гроба!
42
1
 
11
 
! Отговори
! преди 11 години
От все сърце пожелавам на въпросния господин да го сполети огромна беда и да даде шанс на виновника.Да го видим тогава колко е милостив срещу пиян убиец на децата му или изнасилвач и убиец на жена му.
41
1
 
14
 
! Отговори
Нормален преди 11 години
Така, така ... да крадат, да убиват и да изнасилват ***. Ние ще ги храним и превъзпитаваме. За да излизат и пак да вършат същото. Защото потърпевши от това не са височайшите депутати, а ние, обикновенните хора. Но за депутата живота и имуществото на обикновенния човек няма стойност. Не ни разрешават и оръжие, което да използваме при неизбежна самоотбрана. Войната срещу обикновенния българин продължава ...