Връщат за разследване делото за смъртта на Чакъра

Той беше убит при акция, ръководена от Бойко Борисов
Обновена: 25 мар 2013 11:25 | 25 мар 2013 11:25,
137
Връщат за разследване делото за смъртта на Чакъра
Майката на Чакъра - Мара, държи негова снимка. Снимка: Impact press group

Прокуратурата връща за допълнително разследване делото за смъртта на Тодор Димов - Чакъра, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

През ноември Европейският съд по правата на човека осъди България за отнемане на правото на живот на Чакъра. Той беше убит при спецакция през 2003 година под ръководството на тогавашния главен секретар на МВР Бойко Борисов. Решението на магистратите излезе още докато Борисов беше премиер.

Съдът в Страсбург постанови страната ни да плати обезщетение в размер на 50 000 евро заради отнемането на право на живот на Тодор Димов Тодоров.

Още по темата
Името на премиера се упоменава изрично в решението на магистратите като ръководител на операцията.Тогава Борисов коментира, че не се чувства виновен за смъртта на Чакъра.

След продължилата часове наред обсада полицията използва гранатомет, за да осигури възможност за претърсване на къщата и за да ликвидира всякакви капани.

По-късно следствието установи, че Тодоров се е самовзривил с ръчна граната, а не е загинал от обстрела на полицията. Разследващите заключиха, че действията на полицията са били напълно по устав, а заключенията им бяха потвърдени от Военния съд.

Съдът в Страсбург обаче единодушно приема за основателни жалбите, свързани със смъртта на Тодоров. Магистратите в ЕСЧП се съгласяват напълно, че "правото на живот" на Тодоров е било нарушено.

По отношение на задължението на държавата да проведе ефективно разследване на обстоятелствата, при които Тодоров е загубил живота си, съдът приема, че е имало нарушение в тази област на член втори на Конвенцията, който определя като противозаконно отнемането на човешки живот при употребата на сила освен когато е абсолютно необходимо.

Възможността за възобновяване на разследването на смъртта на Чакъра беше една от най-обсъжданите теми по време на изслушването за главен прокурор. Представителите на ВСС зададоха този въпрос и на избрания за поста на обвинител №1 Сотир Цацаров. Тогава той обаче отговори доста уклончиво и обясни, че трябва да се запознае подробно с папките по делото и тогава ще може да отговори.

Днес стана ясно, че главният прокурор е отправил искане до Върховния касационен съд за възобновяване на частното наказателно дело на Военен съд Пловдив и за отмяна на постановеното по това дело, с което е потвърдено постановлението на Военноокръжна прокуратура Пловдив за прекратяване на наказателното производство. Така делото ще се върне за допълнително разследване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


137
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
9
 
30
 
! Отговори
Кире преди 11 години
Чувал съм историята, не знам до колко е истина, от познати в МВР. Тогава като главен секретар Бойко идва, слиза от колата и казва директно "Стреляйте" по къщата, където се е барикадирал онзи...слуховете после казаха, че е било заличаване на следи, не знам...
9
9
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ехаааа......дайте да осъдим всички съдии, които са вкарали в затворите престъпниците!Че...защо ще им нарушават правото на свободен живот?....това е ...луда работа, вместо да затварят престъпниците, правят дела срещу хората които са ги хванали!Еййййй......НеМА ТАКАВА ДЪРЖАВА!!!Сега ще осъдят и полицаите които застреляха ***-крадци!Как спите вечер господа съдии, прокурори, адвокати?С пари сън купувате ли си?А съвест?
8
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
айде сега трябва да има арест на запоздорените виновни лица и МВР пикчърс да ги снима как ги тръшват на пода
7
2
 
4
 
! Отговори
Бахурчо преди 11 години
Чакъра - на Хизбулла уроци даже дава!
6
35
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Малко му е било. Браво Бойко
5
18
 
22
 
! Отговори
бибицоц преди 11 години
спомням си го, комисар борисов, с кожен шлифер, мезта на всяка тийнейджърка или застаряваща мома, силен, мъжествен, на огневата линия смело ръководи действията по залавяне на силно опасен престъпник. стратег - умело борави с наличния контингент огнева мощ - умее да чака но и да усети пулса на битката и да стовари всичката артилерия върху главата на барикадиралия се елемент на злото. апропо, боко ще не е с няколко доживотни вече?
4
3
 
3
 
! Отговори
до 1 преди 11 години
Незабавен съюз, нерушим , за вечни времена / и нито ден повече/ с братските азиатски народи....
3
30
 
24
 
! Отговори
XXL преди 11 години
Какъв "*** гнусен" требе да си..? Да стреляш с гранатомет по човек....? Дано ви сцепят задниците мИлицеонерски във важния съд и да плащате на 9-поколения напред ;)))
2
11
 
40
 
! Отговори
не син преди 11 години
Докато слушаме *** от Страсбург и деградиралите западняци ще живеем по-зле от щастливите кокошки и защитените бандити като Чакъра ! И ще си плащаме !
1
9
 
46
 
! Отговори
Салахадин преди 11 години
Незабавно напускане на ЕС!!Нашите морални раазбирания като българи се различават с техните "прави и свободи"!!!Продължи ли се хомосексуланата политика за човешките права,България е обречена!!