Връщат за разследване делото за смъртта на Чакъра

Той беше убит при акция, ръководена от Бойко Борисов
Обновена: 25 мар 2013 11:25 | 25 мар 2013 11:25,
137
Връщат за разследване делото за смъртта на Чакъра
Майката на Чакъра - Мара, държи негова снимка. Снимка: Impact press group

Прокуратурата връща за допълнително разследване делото за смъртта на Тодор Димов - Чакъра, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

През ноември Европейският съд по правата на човека осъди България за отнемане на правото на живот на Чакъра. Той беше убит при спецакция през 2003 година под ръководството на тогавашния главен секретар на МВР Бойко Борисов. Решението на магистратите излезе още докато Борисов беше премиер.

Съдът в Страсбург постанови страната ни да плати обезщетение в размер на 50 000 евро заради отнемането на право на живот на Тодор Димов Тодоров.

Още по темата
Името на премиера се упоменава изрично в решението на магистратите като ръководител на операцията.Тогава Борисов коментира, че не се чувства виновен за смъртта на Чакъра.

След продължилата часове наред обсада полицията използва гранатомет, за да осигури възможност за претърсване на къщата и за да ликвидира всякакви капани.

По-късно следствието установи, че Тодоров се е самовзривил с ръчна граната, а не е загинал от обстрела на полицията. Разследващите заключиха, че действията на полицията са били напълно по устав, а заключенията им бяха потвърдени от Военния съд.

Съдът в Страсбург обаче единодушно приема за основателни жалбите, свързани със смъртта на Тодоров. Магистратите в ЕСЧП се съгласяват напълно, че "правото на живот" на Тодоров е било нарушено.

По отношение на задължението на държавата да проведе ефективно разследване на обстоятелствата, при които Тодоров е загубил живота си, съдът приема, че е имало нарушение в тази област на член втори на Конвенцията, който определя като противозаконно отнемането на човешки живот при употребата на сила освен когато е абсолютно необходимо.

Възможността за възобновяване на разследването на смъртта на Чакъра беше една от най-обсъжданите теми по време на изслушването за главен прокурор. Представителите на ВСС зададоха този въпрос и на избрания за поста на обвинител №1 Сотир Цацаров. Тогава той обаче отговори доста уклончиво и обясни, че трябва да се запознае подробно с папките по делото и тогава ще може да отговори.

Днес стана ясно, че главният прокурор е отправил искане до Върховния касационен съд за възобновяване на частното наказателно дело на Военен съд Пловдив и за отмяна на постановеното по това дело, с което е потвърдено постановлението на Военноокръжна прокуратура Пловдив за прекратяване на наказателното производство. Така делото ще се върне за допълнително разследване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


137
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
5
 
9
 
! Отговори
Темерут преди 11 години
Откакто сме в тоя ЕС, всички се съдраха да съдят държавата! Това, добре ама... отявлени престъпници да съдят тия, дето са ги хванали... е, за*би...
29
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
хайде стига ве! тоя чакър е нарушил правото на живот на полицаите като ги стреляше, замеряше с гранати и какво ли още не там. то беше някаква ненормална история. тия от европа само се бъзикат с нас. и *** яко съдят държавата за всякакви глупости и все им се връзват тия *** европейски!
28
4
 
1
 
! Отговори
GRANATOMET преди 11 години
GRANATOMETA TRQBVA DA STRELQ PO SGRADITE V KOITO SE KRIQT MI6OCITE KOITO NI DOKARAXA DO PROSESHKA TOIAGA. BULGARIA E OSUDENA V EVROPEISKIA SUD ZA LI6AWANE PRAVOTO NA JIVOT NA 4AKURA.EVERY MAN DIES, BUT NOT EVERY MAN REALLY LIVES...
27
10
 
14
 
! Отговори
тошко преди 11 години
И по тези коментари си личи, че БСП е терористична организация! Само нейни членове и симпатизанти могат да защитават терористи като ЧАКЪРА! Да припомням ли как СтаниШЕФ бе цитиран в "АЛ ДЖАЗИРА" защитавайки терористите атентатори в БУРГАС и ХИЗБУЛА! Как направи изказване, че ще вземе властта в България "ПО ДРУГИЯ НАЧИН"! Как предварително заявява, че ако загуби изборите, няма да признае резултатите! Та той ни води към ГРАЖДАНСКА ВОЙНА!
26
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Отнеха правото и на живот на момчето което охранителя ( бивш полицай) застреля. На роднините му също трябва да се плати. То нито е стреляло по полицай, нито е заплашвал някой, единствената му вина е , че си е позволил да вземе нещо което не било негово.
25
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Опитал се да избяга. Ранен е, лежи в болница 40 дни. Според майката душманите на сина й са тогавашният директор на полицията в Хасково Иван Петров, сега депутат, и Ангел Цанков, началник на РПУ - Харманли. За случилото се през декември 2003 г. майката твърди, че Тодор искал да отиде в затвора. "Всичко му бе готово за това. На сутринта дойдоха трима с пистолети в ръка. Той като ги видя как влизат, нещо го вбеси и каза: "Махайте пистолетите настрани." А те викат: "Ама те ни задължават." Не му представиха никакви документи за това, че трябва да излежи присъдата. Той вика: "Така не става", и стрел
24
21
 
21
 
! Отговори
ЕК преди 11 години
Престъпника Бойко Методиев Борисов трябва да влезе в затвора веднага!
23
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Версията на майката Мара е, че синът й е трябвало да бъде убит, защото знаел много. Тя разказва, че държал паркинга "Голяма Гергана" 5 години. Паркингът е ключов на магистралата за Свиленград и много често оттам идват новини, свързани с наркотици. Майката твърди, че Тодор видял през 1994 г. как на един ТИР е разрязан брезентът. Забелязал, че от предната страна "големи хора" - депутат и бизнесмен, товарели кашончета. Според Чакъра били наркотици. Рекъл на товарачите: "Щом вие го правите, какво остава за обикновените хора." Още същата вечер го арестували. Опитал се да избяга. Ранен е, лежи в бол
22
4
 
18
 
! Отговори
някоя си преди 11 години
Че Чакъра си беше мафиот.Винаги се е занимавал с проституция, наркотици и ред други взе незаконни дела.До като си плащаше на пилицията всичко беше ок.Никой не го закачаше.В един момент спря да плаща и стана неудобен.Много по рано трябваше да го заловят и тикнат в затвора.Къщата му в Харманли никой не иска да я купува.Носят се слухове че в нея вители нечисти сили.И нищо чудно.Там винаги се е вършело нещо мръсно и опасно за околните.За жалост нямаме система да се наказват бандите.Защо ли ?........
21
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ALOUU ZA6TITNICITE NA " ZAKONA " NE ZABRAVQITE 4E 4I4O *** SAVSEM ZAKONNO E TREPEL KOMUNISTITE I EVREITE . 6TO TOGAVA GO SATANIZIRATE . IMAL SIE 4OVEKA ZAKONI , RABOTIL SI E PO TQH . NENORMALNICI . DALI 6A VI E.... A MAMATA SAS ZAKONI ILI BEZ , KRAINIA EFEK ZA VAS KAKAV 6TE BADE TALASAMI NEDNI . KAPI6I , ANADAMU , PANIMAE6 , BOKLUCI MRASNI ZA6TITNICI NA UBIICI S VLAST . DARJAVATA KATO INSTITUCIA ,ZATU E SILNA I NE TRQBVA 4REZ TAKIVA KATO BOKO DA SE DARJI KATO MUTRA .
20
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
То по тази логика България трябва да плати 50 000 Е и за убития ***. И на него му е било отнето правото на живот.
19
9
 
19
 
! Отговори
Обикновен Човек преди 11 години
Браво на полицията, явно е че БСП не ги е грижа за хората, а за престъпниците. Много ясно, че ще го застрелят, вижте новините в САЩ, всеки перко дето стреля срещу хора и полиция го ликвидират.
18
13
 
10
 
! Отговори
да-да,ама не преди 11 години
Комуниста/член на БКП от 1977г/ Бойко Методиев Борисов по-известен с фамозният си мутренски прякор-тиквата или с агентурният си псевдоним Буда заедно с неговият мутромилиционерски ГЕРБ лишиха от право на живот близо 7 000 000 000/седем милиона/българи.Не случайно някои предпочитат смърт чрез самозапалване пред угрозата от гладна смърт...След ГЕРБ и потоп.Гарантирано от ГЕРБ ! Бог да пази България и никога повече комунизъм-ГЕРБеризъм.Мутрите в затвора,а не във властта.
17
7
 
26
 
! Отговори
Димитров преди 11 години
НЕ ЗНАМ ЗАЩО ВИНАГИ ТРЯБВА ДА СЕ ЗАЩИТАВАТ ПРЕСТЪПНИЦИТЕ? ЧАКЪРЪТ СТРЕЛЯ СРЕЩУ ПОЛИЦИЯТЯ, А ТЯ ТРЯБВЯ ДА ГО ПАЗИ - ЩО ЗА ПАРОДИЯ! ВСИЧКИ ПРЕСТЪПНИЦИ ТРЯБВА ДА ЗНАЯТ, ЧЕ НАРУШАТ ЛИ ЗАКОНА МОГА ДА БЪДАТ УБИТИ /КАКТО Е В САЩ/ И ТОГАВА ЩЕ ИМА МНОГО ПО-МАЛКО ПРЕСТЪПЛЕНИЯ!
16
15
 
11
 
! Отговори
Искам СПРАВЕДЛИВОСТ преди 11 години
Ами З0 години затвор за умишлено убийство за Бойко Методиев Борисов е съвсем реално!
15
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Винаги ме е радвало когато от Позитано защитават престъпници като чакъра :D Много ясно, че ще го убият , стреял е с калашников по полицай. В САЩ какво мислите, че ги правят такива като Чакъра, командосите стрелят директно в главата.
14
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
По цял свят такива *** дето стрелят срещу полицай ги убиват. Чакъра сам си е избрал смърта.
13
9
 
22
 
! Отговори
Темерут преди 11 години
А, защо никой не каже, че е имало за какво да стрелят с гранатомет? Само това ми е странно, нищо друго!
12
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
4AKARA KATO OHRAHA NA PARKINGA E STANAL SVIDETEL NA DALAVERA V KOQTO SA BILI ZAMESENI HORA NA KOMUNISTITE KOITO DARJAT KANALITE PO GRANICITE . IZMISLQT MU PRISADA SA6ITA S BELI KONCI ZA DA GO VKARAT V ZATVORA I DA GO LIKVIDIRAT I TAI KATO VE4E E LEJAL V TEHNITE KOMUNISTI4ESKI ZATVORI I E ZNAEL METODITE IM NE SE E POD4INIL NA ZAPOVEDTA ZA ZADARJANE . KOI RAZUMEN 4OVE ZALAGA JIVOTA SI SRE6TU EDNA PRISADA OT 6 ILI 9 MESECA I KATO ZNAE 3E 6TE IZLEZE NA 4 ILI 5 MESEC OT ZATVORA . ZALOGA E BIL GOLQM
11
8
 
8
 
! Отговори
муняс преди 11 години
До Анонименне, не трябва да съдим всички, които са вкарали някого в затвора. просто законност не се прави с незаконност. освен това боко е мутра от сик, трябва да е в затвора, не начело на държавата. капиш?