15 години зад решетките за похитителя от Сливен

160 000 лева трябва да плати на охранителя на банката
Обновена: 18 апр 2013 15:11 | 18 апр 2013 13:55, Камелия Цветанова
90
 15 години зад решетките за похитителя от Сливен
Похитителят Стефан Стефанов влиза в съда. Снимка: Булфото

15 години лишаване от свобода, при първоначален строг режим от закрит тип, и 160 000 лева обезщетение за опит за убийство на охранителя Станчо Станев постанови Окръжен съд - Сливен на Стефан Стефанов. През март 2011 г. той се опита да ограби банка в центъра на града, простреля един от гардовете и държа като заложници служителки от банковия офис.

Той е осъден за опита за въоръжен грабеж на 12 години лишаване от свобода, за всеки от петте случая за държане на заложници -  на по 3 години затвор, за притежание на боеприпаси без разрешение - на 1 година и 4 месеца, и за повреждане на имущество на банката в размер на 1100 лв. и на автомобил, който е бил в близост до банката по време на обира - на 8 месеца лишаване от свобода.

Освен това съдът постанови Стефанов да плати 6400 лева държавни такси и други 250 лева разноски по гражданския иск на Станчо Станев за нанесени нематериални щети и морално-психично разстройство.
Присъдата подлежи на обжалване пред Бургаски апелативен съд в 15-дневен срок.

Още по темата
Ищецът Станчо Станев заяви, че не е доволен от присъдата, защото за него не е важно материалното обезщетение. Според него съдът трябва да наложи 20 години затвор на Стефан Стефанов. От думите му стана ясно, че най-вероятно ще обжалва наложеното наказание.

Припомняме, че на 23 март 2011 г. около 16.00 ч. Стефан Стефанов нахлу в клон на „Инвестбанк" в центъра на Сливен, простреля охранителя Станчо Станев и взе другите шестима служители в банката за заложници. Похитителят не поиска откуп. Той пусна поетапно заложниците, като последната задържана бе освободена 18 часа след началото на заложническата криза.

Стефан Стефанов беше осъден на 16 г. и 8 месеца затвор от бургаски съд.

На 19 ноември 2012 година Върховният касационен съд върна делото в Бургаския апелативен съд с мотива, че са допуснати процесуални пропуски. От своя страна Апелативният съд в Бургас го препрати отново в Сливенската прокуратура. В края на февруари Окръжната прокуратура внесе в Окръжния съд-Сливен с нов обвинителен акт делото срещу Стефан Стефанов. Срещу Стефанов бяха повдигнати девет обвинения.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още по темата: Сливенбанкапохитител
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До СалахадинАма те не са ти приятели, а се изхранват от тия лихви. Това е разликата. И пак повтярам никой не викат на сила. Тоя който отива там се моли, а не те на него.
50
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
50. Знаем проблемите с банките .Но не подстрекавай крадците , които утре могат да изберат и теб !
49
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен 51Ми сега да спат под моста тия испанци. Никой не ги е карал да теглят 80-годишни ипотеки. Да са пестили и да са си купили. Аз за моя апартамент спестявах 5г. и чак тогава си го купих.
48
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До @ 50Ами тогава приятел за какво ревеш на чужди гробища? А и никой не е длъжен да ти дава пари, при изгодни за теб условия.
47
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен 46Пък и обезщетение дано му платят на това "добро" момче. Пък следващия път дано теб застреля тоя добър човечец.
46
0
 
1
 
! Отговори
@ 48 преди 11 години
Не , всъщност много от нас нямат вземане даване с банките , проблема с банките е световен не само наш , ако още не си загрял какво правят банките , образовай се ! Никога не бих взел заем от банка , още по-малко в България където условията облагодетелстват банките и им позволяват да правят каквото пожелаят.
45
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
40. " Това говори много за него ?" - като го пуснат ще знае къде да краде и ще дойде при теб .
44
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе много сте ми интересни всичките. В банките никой не влиза по задължение, и никой не е викнат там с призовка. Всички които мрънкате явно имате кредити. Ходили сте там да се молите за пари, купили сте си я апартамент, я кола с чужди пари, без да имате 1 лев спестен в джоба, пък сега когато трябва да връщате ви е нагорно. Значи яж и пий и пазарувай на чужд гръб, пък тия колко са гадни, долни, престъпници и какво ли не. Както имаше една поговорка храни куче да те лае.
43
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
44. Ако имаш пари в банката , крадеца да открадне точно твоите , а после да дойдеи при теб .
42
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
браво на момчето, дано го освободят по-рано или да му свалят присъдата
41
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
44. Ти къде работиш ?
40
4
 
6
 
! Отговори
до 42 преди 11 години
Всички които работят в банки са гадини!
39
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Другия път ще излезем на площада против банките
38
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе ако брат ти беше охранителя, а жена ти една от касиерките които държа като заложнички, тогава щеше да ли викаш че е национален герой? И ако се беше наложило да погребеш брат си сигурно със кеф щеше да го направиш, защотто го е убил национален герой. Ти си по-*** и от него.
37
2
 
6
 
! Отговори
Гришата преди 11 години
Уважаеми вия не разбрахте ли че у нас хората който грабят банки са герой и народа ги харесва,и всички който са си имали работа с тези престъпни организации наречени банки/извести след народа като- банди/знаят защо......така и турците не са грабили народа както сега банките у нас,за тях милост не трябва да има.
36
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Човекът е за национален герой, той не е отишъл в нечия къща или апартамент да краде а в банка.Това говори много за него, наистина е смелчага и герой.
35
0
 
6
 
! Отговори
Темерут преди 11 години
До Робин Худ: Е, да де... ама проблема е, че той нищо не е взел! Поне да беше!
34
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Каква е тая смешна присъда. За това което направи и до живот му е малко. Във всяка една нормална страна такива като тоя терорист ги разстрелват.
33
2
 
8
 
! Отговори
Робин худ преди 11 години
Хора които взимат от банките за мен не са престъпници а герои!
32
2
 
1
 
! Отговори
Темерут преди 11 години
А, бе не ме интересува колко мислиш, че съм ***! 34... Умишлено не ги е блъснал... умишлено е пил! Освен това писах, че и той си заслужава затвор!