15 години зад решетките за похитителя от Сливен

160 000 лева трябва да плати на охранителя на банката
Обновена: 18 апр 2013 15:11 | 18 апр 2013 13:55, Камелия Цветанова
90
 15 години зад решетките за похитителя от Сливен
Похитителят Стефан Стефанов влиза в съда. Снимка: Булфото

15 години лишаване от свобода, при първоначален строг режим от закрит тип, и 160 000 лева обезщетение за опит за убийство на охранителя Станчо Станев постанови Окръжен съд - Сливен на Стефан Стефанов. През март 2011 г. той се опита да ограби банка в центъра на града, простреля един от гардовете и държа като заложници служителки от банковия офис.

Той е осъден за опита за въоръжен грабеж на 12 години лишаване от свобода, за всеки от петте случая за държане на заложници -  на по 3 години затвор, за притежание на боеприпаси без разрешение - на 1 година и 4 месеца, и за повреждане на имущество на банката в размер на 1100 лв. и на автомобил, който е бил в близост до банката по време на обира - на 8 месеца лишаване от свобода.

Освен това съдът постанови Стефанов да плати 6400 лева държавни такси и други 250 лева разноски по гражданския иск на Станчо Станев за нанесени нематериални щети и морално-психично разстройство.
Присъдата подлежи на обжалване пред Бургаски апелативен съд в 15-дневен срок.

Още по темата
Ищецът Станчо Станев заяви, че не е доволен от присъдата, защото за него не е важно материалното обезщетение. Според него съдът трябва да наложи 20 години затвор на Стефан Стефанов. От думите му стана ясно, че най-вероятно ще обжалва наложеното наказание.

Припомняме, че на 23 март 2011 г. около 16.00 ч. Стефан Стефанов нахлу в клон на „Инвестбанк" в центъра на Сливен, простреля охранителя Станчо Станев и взе другите шестима служители в банката за заложници. Похитителят не поиска откуп. Той пусна поетапно заложниците, като последната задържана бе освободена 18 часа след началото на заложническата криза.

Стефан Стефанов беше осъден на 16 г. и 8 месеца затвор от бургаски съд.

На 19 ноември 2012 година Върховният касационен съд върна делото в Бургаския апелативен съд с мотива, че са допуснати процесуални пропуски. От своя страна Апелативният съд в Бургас го препрати отново в Сливенската прокуратура. В края на февруари Окръжната прокуратура внесе в Окръжния съд-Сливен с нов обвинителен акт делото срещу Стефан Стефанов. Срещу Стефанов бяха повдигнати девет обвинения.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още по темата: Сливенбанкапохитител
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Милия как го нахендриха, тц тц. Кво толкова е направил, вярно застрелял един, държал като заложници още 4-5, но пък вижте каква е муцунка... тц тц!
30
1
 
4
 
! Отговори
до 31 преди 11 години
Мале че си прооост, направил го неумишлено...абе ти нормален ли си бе, щом си седнал да пиеш водка и след това да се качиш да караш значи е прекалено УМИШЛЕНО! Недей пиши повече такива коментари че си смешен....или пиян
29
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
предизборна присъда:) Боко жертва един човешки живот заради болните си амбиции
28
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
бг справедливост винаги ме изумява бг съда
27
10
 
4
 
! Отговори
Темерут преди 11 години
Питанката, щом питаш ще ти кажа: Да, Ставийски отне човешки животи, и осакати за винаги едно младо момиче, само дето тънката разлика е, че той не го е направил умишлено все пак! Да, бил е пиян, карал е, като ***, заслужава затвор, но пак си остава непредумишлено! Кое от действията на този е непредумишлено, нека да попитам пък аз?
26
2
 
10
 
! Отговори
Нагласена работа преди 11 години
***. Човека не е убил никой за да му дават такава присъда. Сума убийци пуснаха със условни. Работата е нагласена заради изборите, та герб да спечели.
25
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
а банките на колко ли хора съсипаха живота?
24
2
 
18
 
! Отговори
Питанка преди 11 години
Тези които мислят, че присъдата е справедлива да ми кажат колко живота отне Стависки и колко му беше присъдата!Чакам!
23
0
 
6
 
! Отговори
НАЦИОНАЛНИ ГЕРОИ ! преди 11 години
60 милиона лева, сред които пари от рушвети на магистрати и бивши политици, успя да обере бандата на Перуките при най-големия обир на трезор у нас. Хранилището за пари на столичния бул. Евлоги Георгиев осъмна разбито в края на май, след като шестима извършители с перуки пребиха двамата пазачи и изнесоха парите от 500 касетки.
22
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Малко са му!
21
7
 
10
 
! Отговори
Темерут преди 11 години
А, бе вие нормални ли сте? Какви кокошки, какви глупости пишете? Да държиш заложници, да раниш човек, и твърдите, че не бил виновен? Вие сте за по 15 години, в лудница, та дано ви дойде акъла!
20
2
 
5
 
! Отговори
. преди 11 години
Логиката на българския съд е все още комунистическа,затова не се чудете на неадекватните присъди , крадеш от нас (партията майка , политиците,държавата) разгонваме ти фамилията , като онези хасковските момчета с детския пистолет дето са ги осъдили на смърт през 1984-та родните милиционери , не се взимат предвид обстоятелства като например , че се е предал сам или че онези двамата от Хасково не са разполагали с истинско оръжие , съд за да видят и другите, че не трябва да си играят с техните пари.
19
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Следващия поне ще знае какво да прави:)), повече няма да могат да ги излъжат да се предадат ей така:) ще знаят поне за какво лежат 15 години
18
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Още помня онези гъзоблизки от банката ,като им казваха на ухо на кого да благодарят..."и на премиера"..."а да ,благодарим и на премиера" м**а ви смотани мишки
17
1
 
14
 
! Отговори
asd преди 11 години
Из народното творчество:"За милиони няма закони, за кокошка няма прошка".
16
7
 
20
 
! Отговори
Железов преди 11 години
15 години ??? И за какво ?? Че държал няколко дърти пастърми известно време и те се стреснали!!! А тези банки малко хора ограбиха , а колко докараха до самоубийства?!!!Значи на Ставийски за убийство 2 години условно а на него 15 щото уплашил някакви въшливи банкерки.Е няма такава държава!!
15
1
 
10
 
! Отговори
. преди 11 години
Така е като ограбваш банките на богатите господари и се предаваш доброволно , ако беше измамил обикновени хора и си беше платил или ако беше убил някои щеше да си живурка на свобода.
14
4
 
10
 
! Отговори
Николов преди 11 години
В цивилизованите държави е точно така.Така трябва и да бъде.Не трябва и да си помисляш да поглеждаш чуждото.Браво на съда.Дано и в бъдеще да поставят адекватни присъди.
13
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това дело беше за назидание, да знаят друг път хората да не се опитват да грабят банките, а само други хора.
12
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За един неосъществен крадеци 15 години. Ок. А за ония, забогателите с кражби на държавното, ония, завлекли ни с неизгодни договори заплащани от общия джоб, ония, злоупотребили със служебното си положение колко още ще чакаме да ги видим осъдени и в затвора, а не в луксозните им палати, по чужбини, по върховете все още????