Втора дисциплинарка срещу Кокинов

Предложението за новото производство срещу него е на 5 магистрати
Обновена: 20 май 2013 13:51 | 20 май 2013 13:51, Камелия Цветанова
50
 Втора дисциплинарка срещу Кокинов
Най-вероятно ще има втора "дисциплинарка" срещу Николай Кокинов. Снимка: Булфото, архив

Петима членове на Висшия съдебен съвет подадоха предложение за образуване на дисциплинарно производство срещу бившия градски прокурор на София Николай Кокинов. Дисциплинарното производство е по повод действия, с които той е нарушил Кодекса за етично поведение на българските магистрати и е уронил престижа на съдебната власт, съобщиха от пресцентъра на ВСС.

Миналата седмица по случая се събра и Етичната комисия към Висшия съдебен съвет, която реши, че  Николай Кокинов е извършил дисциплинарно нарушение.

Още тогава председателят на комисията Ясен Тодоров обясни, че в близките дни ще бъде внесено искане във Висшия съдебен съвет за назначаване на дисциплинарно производство на Николай Кокинов.

Още по темата
Въпреки че беше поканен да присъства на заседанието на комисията миналата седмица, за да даде обяснение за разпространените в края на април файлове с разговори между него, бившия премиер Бойко Борисов и бившия земеделски министър Мирослав Найденов, Кокинов не се яви.

След заседанието Ясен Тодоров коментира, че най-голямо впечатление му е направило това, че бившият ръководител на СГП е обсъждал наказателно производство и е отправял коментари за колеги.

Срещу Кокинов вече има една дисциплинарно производство – за нарушаване на случайното разпределение на делата, предстои обявяването му за решаване

В края на април до медии бяха разпространени записи на разговори между градския прокурор, Мирослав Найденов и Бойко Борисов. От тях става ясно, че Кокинов дава предварително резултатите от проверката на държавното обвинение в МВР и освен това тримата обсъждат как да бъде измъкнат Найденов от наказателна отговорност за корупция и злоупотреба с власт, като междувременно разясняват и други механизми.

По тази причина ВСС единодушно гласува оставката на Николай Кокинов като градски прокурор на София почти веднага след като изтекоха записите.

 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Всичко в Бг е ---политизирано !"Читави политици в Бг няма ,ВСИЧКИ СМЕ ОТ УЛИЦАТА",.../Бриго Аспарухов /!
14
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Това, което ме учудва, е че тези действия на съда срещу Кокинов потвърждават за реален изтеклия разговор с Бойко и Миро Найденов. Защо тогава все още нищо не се предприема срещу Бойко???"Това което ме учудва, е че има толкова прости хора, че не правят разлика между дисциплинарка - когато когато колеги се събират да те мъмрят, и съд където съдят престъпления. Дисциплинарката няма нищо общо със съда, няма действия на съда, защото няма престъпление а само нарушаване на професионалната етика.
13
8
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да ги прибират и тримата в затвора !
12
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тия се на*раха вече. Нямат ли дойстойнство тия хора.
11
24
 
18
 
! Отговори
toni преди 10 години
До Анонимен12 а как е възможно СерГея бе НИТО един ден трудов стаж да има сто милиона евро в Кипър и да плаща от 15г наем 600евро на месец , да попитам ли за Р.Овч. или да си мълча?
10
10
 
48
 
! Отговори
Ванина преди 10 години
Това, което ме учудва, е че тези действия на съда срещу Кокинов потвърждават за реален изтеклия разговор с Бойко и Миро Найденов. Защо тогава все още нищо не се предприема срещу Бойко???
9
3
 
34
 
! Отговори
@ преди 10 години
Така безславно завършва кариерата на блюдолизците и гъзолизците, които забравят, че прокурорите защитават държавния интерес и се поставят в краката на силните на деня, за да бъдат изстреляни на все по-високи постове.Не ги съжалявам- кавото посееш-това ще пожънеш.......................@
8
0
 
37
 
! Отговори
СС преди 10 години
"...уронил престижа на съдебната власт" - хаххаа, че тя има ли престиж вече тази "власт"?
7
6
 
10
 
! Отговори
бг преди 10 години
ха оставете 4овека на мира бе ,та кои от вас ако на4алника му го викне нема да доиде и да си запазиш местото нема и гащите да си ,не виждам кво е по разли4но пак бил тои и миниустар или прокорор.............само се мазним пред брюксел ама нестава така хората не са прости.........
6
0
 
12
 
! Отговори
Ан преди 10 години
Не е луд който яде зелника, а който му го дава!
5
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Бойко Борисов сега иска до голяма степен да се представи като жертва на медиите и да прехвърли върху тях част от отговорността за по-малкия постигнат изборен резултат на ГЕРБ.Не мисля, че има сериозни основания за подобно прехвърляне на вината, проблемът при Борисов е, че отношението му към медиите често е ексцесивно - или ги свръхупотребява, или сега се опитва да ги представи като един от основните манипулатори на обществото. Това каза за БГНЕС доц. д-р Орлин Спасов, изпълнителен директор на фондация "Медийна демокрация"(ФМД).
4
0
 
13
 
! Отговори
БРАННИК преди 10 години
Ха ха
3
11
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А Бойко упорито твърди, че такъв разговор не се е състоял. После иска да му вярваме, че няма нищо общо с бюлетините в Костинброд.
2
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да го съдят, да свали малко тая гуша, че го дебне инфаркта ако продължава така. България трябва да се грижи за теглото на гражданите си !
1
9
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
бившият премиер е осъществил престъпление по чл. 289 от НК, а именно някой, който склонява орган на прокуратурата да отклони наказателно разследване срещу уличено лице. "Бившият министър-председател Борисов привиква софийския градски прокурор Кокинов в 8 сутринта, не за да пият кафе и да разговарят, а за да обмислят, обсъдят делото на министър Найденов, евентуалните заплахи към министър Найденов по това дело, какво може да се случи, какви са доказателствата по това дело, каква е тяхната сила. Нещо повече, той там получава и класифицирана информация, която е следствена тайна, разпространява я