Гери на свобода срещу 1000 лв., прибира се при децата си

У дома ще чака решението за екстрадиция в САЩ
Обновена: 2 юли 2013 16:18 | 2 юли 2013 16:17,
99
Гери на свобода срещу 1000 лв., прибира се при децата си
Разплаканата Гергана на едно от заседанията в съда. Снимка: Булфото

След близо двумесечен арест Софийският апелативен съд освободи под гаранция Гергана Червенкова.

Българката е заплашена от екстрадиране в САЩ по обвинения за нелегална онлайн търговия с лекарства, които съдържат контролирани вещества, както и за пране на пари, за които се предвиждат близо 70 години затвор.

Апелативните съдии у нас обаче решиха да сменят мярката й за неотклонение с по-лека - парична гаранция в размер на 1000 лв., за да може да се прибере при двете си малки деца. През цялото това време мъжът й Димо не смеел да им каже какво се случва, единственото, което споделял пред тях, е че майка им е в командировка.

В съдебната зала решението на магистратите беше посрещнато с бурни ръкопляскания от страна на близки и приятели на Гери, които организираха мащабна кампания в нейна защита във Facebook.

Червенкова бе задържана през декември м.г., когато МВР обяви, че българката е изпрала 5 млн. долара.

Единственото доказателство, на което се позовават американците в обвинителния акт, са две покупки на агент под прикритие на ДЕА на 120 таблетки Butalbital, които били извършени "от сайта на българката" през април и май м.г.

Защитата на българката обаче е категорична, че тя е работила на трудов договор в България като служител във фирмата "BG Global Services", която извършва у нас част от дейността на чуждия сайт за онлайн продажби на лекарства EuroMedOnline.com.

Още по темата

Адвокатите твърдят, че Гергана е отговаряла единствено за оформянето на финансовата документация на българското дружество, правила го е открито с името си и освен това няма никакви ръководни функции в него.

В началото на май т.г. Софийският градски съд одобри екстрадирането й и оттогава тя бе с най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража", докато преди това беше на свобода срещу "парична гаранция".

На 23 май състав на САС поиска от САЩ документи, от които да се разбере дали има и втора част на обвинителния акт. Ако има, то съдът поиска да бъде изпратен превод и от нея. Тези документи обаче все още се чакат от съда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
0
 
2
 
! Отговори
kalinkamalinka преди 10 години
Янките да не ни нареждат, щото нема вече да им се подчиняваме ,и ний си имаме мнение.Ай де , де.
82
0
 
1
 
! Отговори
kalinkamalinka преди 10 години
Щом е казал Цветанов ,значи е виновна.
81
0
 
8
 
! Отговори
ss wafen преди 10 години
Абе докога ще се съобразяваме с американски ***,*** като *** Обама, и друга пасмина, ах да ви види хан КРУМ.И това ми било народ.
80
1
 
7
 
! Отговори
БГ преди 10 години
Предложение :А сега осъди лично магистратите, не държавата, за прекараните месеци в ареста.И искай огромна сума от тях лично след като се докаже че си невинна.
79
1
 
11
 
! Отговори
Българин преди 10 години
Всички тук,които се занимават с глупости е редно да напишат много сериозно по едни гневно писъмце на имейла на Американското посолство,за да защитим не само Гергана-така ще защитим себе си,българщината,децата си и внуците си! Нека да знаят тези фалшиви Хамериканци,че с нас шега не бива! Преодоляли сме Турскотото робство,Ще се преборим и с Американската дискриминация и робия! Нека да покажем СИЛАТА-БЪЛГАРСКА! Стига са се подигравали с нас!
78
11
 
3
 
! Отговори
Shop преди 10 години
До az-Хааахааа Ти верно си гигадебил? Кво ми говориш за кредитни карти в Холандия? Аз ти говоря за реална доставка на забранена субстанция. И какво общо има дали е разрешено в Бг или не? Щом е забранено за разпространение в САЩ, значи е сгазила лука. Да го е продавала у нас, какво ще ми праща на Щатски адрес. Похоронить тебя надо, тиква такава.
77
4
 
2
 
! Отговори
иво преди 10 години
До Шoп"получил си пари " е как гробаджиичетата не изкарахте колко пари е получила ? аман от *** *** които за едуин облизан *** продадохте държавата
76
8
 
3
 
! Отговори
кокаинов крал преди 10 години
Той и Брендо с дете, ама него що не го пуснат? Аз съм за, както е тръгнало скоро ще закриваме затворите
75
2
 
3
 
! Отговори
Ако не ви е ясно преди 10 години
Шопчо е на Цвинокио от платените клаксонатори. Ко му се връзвате, че му пишете и коментари. Аман от неуспяли милиционери - на щат в отдела за интернет коментари... :))))))))
74
7
 
0
 
! Отговори
Шoп преди 10 години
До az-Ми у САЩ!Продаваш забранено на американски човек, изпращаш му ги на американски адрес, стоката е доставена, получил си пари. Кво ми умуваш?
73
2
 
1
 
! Отговори
Шoп преди 10 години
До az-Какви тъпотии ми плетеш, не се знаело къде е извършено престъплението?Как да не се знае?
72
1
 
2
 
! Отговори
Шoп преди 10 години
До az-Ти да не си некъф шиван айдукат, бре?
71
2
 
5
 
! Отговори
2 преди 10 години
САЩ са се превърнали в такава фашистка държава, че ГЕСТАПО е като детски театрален кръжок в сравнение с тях..... ква демокрация ? кво правосъдие ? кви 5 лева?
70
4
 
2
 
! Отговори
ко'сиа , преди 10 години
ГЕРИ ША СТАНИ ЛЮБОУНИЦА НА ЧЕРНА ПАНДИЗЧИИКА , ГОЛЯМ ПРАС , ПАК ШИ СЪ УРЕДИ! ЩО КЪТ ЛАПАШИ КЮФТАЦИТИ НА ШЕФА НЕ РИВЕШИ? АААААА? СЕТНЕ НЕВИННА БИЛА? БОКО , ЦОКО И ААМЕД ВИНОВНИ , А?
69
0
 
0
 
! Отговори
Даола преди 10 години
Българският съд трябва да разгледа по същество обвинението и всички контра доказателства и да уведоми американската страна за своята позиция. Ако доказателствата са оправдателни,нашият съд не трябва да дава съгласие за ексрадиране. Гергана е българска гражданка и като такава трябва да бъде защтитвана от нашите съдебни органи. Ако нашите закони не са достатъчно префектни и поставят българи под удара - често несправедлив - на чужди законодателства, то тогава трябва да се измени законът.
68
2
 
10
 
! Отговори
Революционер преди 10 години
Според мен Гери е натопена от собственикът на фирмата, който е американец и трябва да носи пълната отговорност! Бог да го накаже тези, които натопиха Гери!
67
1
 
2
 
! Отговори
нато преди 10 години
Бойко Борисов , Калин Георгиев и АА - издаваха присъди миналата година по това време от телевизора на военните от Безмер . ВОЕННО ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА СЛИВЕН ВСЕ ОЩЕ ОТ СТРАХ , ЧЕ ВОЕННИТЕ ЩЕ ГИ СЪДЯТ ЗА АРЕСТА ИЗПЪЛНЯВА РЕПРЕСИЯ ВЪРХУ ТЯХ. Нека българската общественост знае какво става . ЖУРНАЛИСТИТЕ БЪРЗО ЗАБРАВИХА СЛУЧАЯ , НЕКА СЕ РАЗРОВЯТ ОТНОВО И ПРОСЛЕДЯТ КАКВО СЕ СЛУЧВА .
66
11
 
2
 
! Отговори
Шoп преди 10 години
До тихата_стъпкаНикой не си купува лекарства от сайт, лекарствата ги изпраща конкретен човек.Много добре е знаела какво и къде праща.
65
13
 
1
 
! Отговори
tedi преди 10 години
Мале тази прясно излезнала от затвора , мъжът и ще изкара късмет довечера
64
0
 
1
 
! Отговори
67 преди 10 години
Сори за правописа, писах от мобилния :)