Съдът не даде Ески джамия на Главното мюфтийство

Решението му може да бъде обжалвано
15
Съдът не даде Ески джамия на Главното мюфтийство
Снимка: Община Стара Загора

Областният управител на Стара Загора Живка Аладжова спечели делото за Ески джамия, съобщиха от пресцентъра на областната администрация.

Окръжният съд в Стара Загора отхвърли иска на Главно мюфтийство да придобие собствеността върху джамията, която сега е Музей на религиите, и да я превърне в действащ молитвен храм.

Още по темата
В мотивите си съдът приема, че претенциите са неоснователни, защото няма доказателства Старозагорската мюсюлманска вероизповедна община да е придобила собственост върху спорния имот и да е осъществявала фактическа власт върху него.

Също така няма доказателства държавата да е отнела без основание въпросния имот.

Ески джамия в Стара Загора е публична държавна собственост, обявена е за архитектурно-строителен паметник на културата с национално значение.

Пред две години Ески джамия беше превърната в първия в България Музей на религиите със средства от Оперативна програма „Регионално развитие“.

Решението на Окръжен съд-Стара Загора може да бъде обжалвано пред Апелативен съд-Пловдив в двуседмичен срок.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
9
 
3
 
! Отговори
анкета преди 10 години
Харесвам исляма,баш е за мене (+) Исляма насърчава рязането на глави и пребиване с камъни,за мен човешкият живот е свещен ()
12
1
 
13
 
! Отговори
МААНЕ преди 10 години
мамелюка сега иска джамията, утре че ни карат да ги посещаваме, у други ден да увиваме жените с чаршафи и да се гъ.име по 5 пъти на ден... а ве, модерно бъдеще -алах агбар. загубих си поясо со динамито
11
1
 
11
 
! Отговори
тя преди 10 години
РАЗГЕЛЕ!!!
10
2
 
9
 
! Отговори
софиянец преди 10 години
Според мен, нямат шанс да се жалят нито за неправилност, нито за необоснованост на постановеното съдебно решение - т.е. каквото и да измислят, не са представили съществени за защита на тезата си писмени доказателства на 1ва инстанция, но нека все пак се поизнесе и Пловдивският апелативен- -да видим какво ще открие при липса на нотариален акт и при липса на установено фактическо владение:) Ще открие едно голямо правно НИЩО и ще остави в сила решението на ОС- Стара Загора.
9
1
 
6
 
! Отговори
софиянец преди 10 години
До sokrat62 Дай ми фактите и ще ти дам правото:) Липсват нотариални актове, липсва осъществяване на фактическо владение; липсва и възникване на законно право:) "..Също така няма доказателства държавата да е отнела без основание въпросния имот..." Да се оплачат на аллаха, ако щат! А във въззивното производство нови доказателства, непредставени в 1воинстанционното , не се приемат:) Да не говорим, че има вече и тълкувателно решение в този смисъл:)
8
2
 
11
 
! Отговори
софиянец преди 10 години
"...Окръжният съд в Стара Загора отхвърли иска на Главно мюфтийство да придобие собствеността върху джамията, която сега е Музей на религиите, и да я превърне в действащ молитвен храм...":) Браво! Така и трябва да бъде. Да се сече неослямистката *** по съвсем законен начин- липсва документ за собственост; липса на осъществявано владение и т.нДано да мине и второто гласуване на законопроекта за изменение на пар.5 от Заключителните разпоредби на Закон за вероизповеданията и да се спре тази напаст
7
1
 
11
 
! Отговори
Рали1 преди 10 години
До sokrat62Все пак има надежда след като хора занимаващи се с исторически науки вече започнаха да проговарят по-често.Ред е на документите,а документи има.Колкото и да е корумпиран съда,дано българското в кръвта им надделее.
6
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен 1 преди 10 години
Нека подкрепим Карловци в протестите! Хората дойдаха в помощ на старозагорци от Карлово и протестираха пред заралийския съд!!! Подкрепа за Карлово!
5
3
 
18
 
! Отговори
sokrat62 преди 10 години
Не бързайте да се радвате, Пловдивския апелативен е на ДПС и най-корумпирания в съдебната система знам го от личен опит!!!!!
4
1
 
23
 
! Отговори
бай Петко преди 10 години
Първия в България и втори в СВЕТА музей на религиите, след този в Истанбул...
3
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Веднъж да не ме е срам, че съм българин след решение на български съд!!!
2
2
 
46
 
! Отговори
Рали1 преди 10 години
" При разкопки в молитвения салон през 2001 г. археолозите откриват основите на християнска църква от втората половина на ХI и началото на ХII век. Под нея възкръсват останките на тракийски некропол. "-За това става на въпрос.Върху нашите религиозни храмове са строени мюсюлмански.Гавра с вярата на коренното население!Какво ще обжалват?
1
3
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Голямо браво за Българския съд! България над всичко!