Съдът запорира имуществото на Цветан Василев

Банкерът се издирва и чрез Интерпол
Обновена: 26 авг 2014 16:39 | 26 авг 2014 13:16, Камелия Цветанова
157
Съдът запорира имуществото на Цветан Василев
Снимката на Цветан Василев вече е в официалния сайт на Интерпол. Източник: Интерпол

Мажоритарният собственик на поставената под специален надзор КТБ Цветан Василев е обявен за международно издирване във всички страни - членки на Интерпол, а в същото време имуществото му е запорирано, съобщиха от прокуратурата.

Още по темата
Срещу Василев има обвинение за длъжностно присвояване в особено големи размери.

Имуществото му е запорирано с решение на Софийския градски съд от 22 август по искане на прокуратурата.

Запор и възбрана има наложена и на имущество на няколко лица, сред които са подуправителят на БНБ Цветан Гунев и част от ръководството на КТБ - Орлин Русев, Александър Панталеев, Георги Зяпков, Маргарита Петрова, Мария Димова и Борислава Тренева.

СГС е забранил разпореждането с цялото имущество на Василев - дялове в търговски дружества, недвижими имоти и автомобили. Двата самолета, които са на разположение на Василев, не са обект на обезпечителните мерки, тъй като са притежание на търговско дружество, в което той и съпругата му имат мажоритарен дял, уточниха по-късно от Комисията за незаконно придобитото имущество.

Василев е обявен за международно издирване на 28 юли със съдействието на Евроджъст, уточняват още от прокуратурата.

Българските представители в Евроджъст са съдействали при подготовката на молбата на правна помощ за призоваването на Цветан Василев с оглед данните, че той се намира във Виена.

С писмо от 29 юли от Дирекция „Международно оперативно сътрудничество” - МВР прокуратурата е уведомена, че Цветан Василев е обявен за международно издирване в ШИС и в Интерпол.

След като данните постъпват обаче в Шенгенската информационна система и "Интерпол", се получава справка, извършена в националната база данни на Австрия, според която Василев не е известен на австрийските власти.

Няколко дни по-късно делото срещу длъжностните лица от КТБ е заведено в системата за управление на казуси на "Евроджъст" и ще бъде официално докладвано на пленарно заседание на колегията.

На 13 август до МВР е изпратено предложението на Иван Гешев, наблюдаващ прокурор по досъдебното производство, с което се иска обявяването на Цветан Василев за международно издирване и временно задържане под стража с оглед на следваща екстрадиция за България от територията на всички държави членки на "Интерпол".

Василев е привлечен като обвиняем за длъжностно присвояване в особено големи размери. За обвинението стана ясно на 12-и август, макар че то е станало факт още на 28 юли в условията на задочно производство, защото не е известен адресът на Василев.

По отношение на банкера беше издадена Европейска заповед за арест /ЕЗА/ и обявен за издирване в Шенгенската информационна система.

Началното обвинение на Василев е за това, че от декември 2011 г. до 19.06.2014 г. умишлено е склонил главния касиер Маргарита Петрова и изпълнителния директор на КТБ Орлин Русев да се разпоредят със сумата от 206 милиона лева.

Въпреки че е издирван от българските власти, мажоритарният собственик на поставената под специален надзор Корпоративна търговска банка АД (КТБ) обяви вчера чрез съобщение до медиите, че продължава да работи върху модела за преструктуриране на банката съвместно с партньорите си от Фонда на генералния държавен резерв на Султаната на Оман и други заинтересовани инвеститори.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


157
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Парите вероятно изобщо не са източвани и стоят замразени до изборите. Като дойде новата власт и дръпне 6 милиарда заем от МВФ, същевременно ще размрази тези 3,5 милиарда, остават едни излишни 6 милиарда, които трябва да влязат в нечий джоб. Мисля си, че схемата не е за източване на КТБ, а на МВФ, а заема ще го покрие населението.
60
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И аз ще гласувам за патриотичния блок.Поне имат намерения и кауза, която подкрепям.Те ще са изненадата на изборите.
59
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
olo и държавата това е вредна за цивилизацията (организация, структура, държава или каквато и да е )
58
2
 
29
 
! Отговори
Веско преди 9 години
Много ми се иска тоя човек да седне и да разкаже пред някоя телевизия всичко което се е случвало около банката. Как ДПС с парите от банката изкупиха цялата държава, за Бисеров, за Дилянчо и майка му, за финансирането на партийката на Бареков - а дано ама на дали
57
2
 
8
 
! Отговори
Черен Петър преди 9 години
Държавата ни не пожела този велик банкер, факир и магьостник да е в България и даде показания. Да бъде задържан, ако е виновен, да върне откраднатото, ако е откраднал.Затова беше целия този двумесечен цирк.Защото десетки държавни люде ще лъснат по бели *** в обрано лозе.Хем го търсят, хем не го искат.Дадоха му летящ старт а сега: Къде е Цветан???Даже му пращат молби и писма. Ха-ха-ха.Ела бе, Цецо, да върнеш на Вежди парите!Фараонска скулптура ще ти направи човека. Трепери, щото ще те...
56
2
 
7
 
! Отговори
кОКО преди 9 години
КАКВИ СА ТЕЗИ ГЛУПОСТИ , КОИТО САМО ПУСКАТ ОТ ЦАЦАРАТУРАТА И ПРОСТИЯТ МАТРЯЛ( ПОСТ N 68) СЕ ХВАЩА И ПЛЯМПА ЗА ВРЪЩАНЕ НA МИЛИАРДИ?
55
3
 
10
 
! Отговори
Байо преди 9 години
Е как преди 2 месеца се оплакал в полицията на Австрия че получава заплашителни смс-и а сега Австрийската власт казва че не и е познато това лице!!!Защо лъжете народа бе мизерници такива , *** , гадни, долни и грозни ? Не умеете и да лъжете даже! Ще гласувам за ВМРО тогава, никакво БСП, никакъв Герб
54
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какво имущество запорира? Те милиардите са в чужди банки. Да върне 3,5 милиарда дето открадна и поне малко да живне банката, че хората да могат да разполагат с парите си.
53
2
 
1
 
! Отговори
ЕИМ преди 9 години
До някойВярно е %)))
52
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Има снимка и на ***,Пеевски,Доган,кръга Капитал,Бисеров,Гунев и още и още.
51
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сега със сигурност няма да ни допуснат до общ банков съюз.Кой ще иска да си вкара таралеж в гащите.Това е все едно в двора на крал Артур да поканят на церемониална вечера ВинеТу-на Бойко приятеля.
50
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ще му конфискуват един апартамент в София и това ще е от него ... за хилядите хора които чакат пари от банката.самата банка ще я закрият и от държавния бюджет ще изплатят влоговете до 100 000.както винаги НАРОДА ще плати сметката и тук
49
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Можете само да му го подържите на Василев. Тъпите руски агенти ще се хванат за палците съвсем скоро.
48
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кога ще обявят международно издирване на ПЕЕВСКИ ?
47
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Лъжи и измами.Да Ви дам ли телефона на интерпол и да питате,дали го търсят.Не!Не го търсят,защо?А,познайте?Заливат ни с лъжи.Не че този е роза за мирисане,но със сигурност не е най-виновния.Виновни са бг.политиците.Има ги на камерите в КТБ.Редовно са минавали през касата в КТБ,особенно преди избори.Има и история със всички транзакции,включително и на тези с поставените лица.Скоро всички бг партии ще паднат в голям капан.Очаквайте,как за един ден ще бъдат арестувани поне 50 човека от парламента
46
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вече знаем, че Интерпол не го издирва, а съучастниците му бяха освободени.Първи вариант- неуспешен опит за източване на КТБ от БСП, оставка и политическа смъртВтори вариант е малко по-сложен: Доган и Борисов играят комбина, бутат правителството, кученцето на Доган- Пеевски впряга медиите си да убеждават всички, че има източване, парите стоят замразени няколко месеца, докато се смени окончателно властта, Борисов идва на бял кон, теглят 6 милиарда заем и си ги делкат с Доган.
45
3
 
3
 
! Отговори
sorry преди 9 години
Стихосбирката излиза в тираж 1500 бр.,финансирани изцяло от Никола Йонков!НЕ Вапцаров! Днес през 2014-ще строиме банка,с всичките пари!Знам едно , когато някой духне от България,повече не го търси!
44
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Планът "Пеевски" в действие !
43
2
 
1
 
! Отговори
dan преди 9 години
Някой затъва все повече и повече
42
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
блъфа с банката продължава, отгоре се боричкат турци, американци , руснаци и гладни беззащитни изпедерастели еврогейци които го лапат на щатите пък току виж оцелели и са им дали нещичко. В цялата суматоха не се споменава Прокопиев, както и чуждите агенти, даже има един "французин" които го издирва Интерпол.