Порой от съдебни искове при отмяна на цесиите в КТБ

Божидар Данев: Не е правена оценка за ефекта от ремонта на Бюджет 2014
Обновена: 21 ное 2014 14:25 | 21 ное 2014 09:39,
49
Порой от съдебни искове при отмяна на цесиите в КТБ
Снимка: Bulgaria On Air

Част от цесиите (договор, с който кредиторът на едно вземане го прехвърля на трето лице, бел. ред.) в Корпоративна търговска банка (КТБ) вероятно могат да бъдат блокирани, но по-голямата част няма да може да бъдат отхвърлени. Едно крайно решение за отмяна на всички цесии може да доведе до порой от съдебни искове срещу страната ни и затова трябва да се направи внимателен анализ дали да се пристъпи към подобно действие, заяви в ефира на Bulgaria on Air изпълнителният председател на Българската стопанска камара (БСК) Божидар Данев.

Още по темата
Той припомни вчерашното изказване на премиера Бойко Борисов, с което той заяви, че ще се отменят процедурите, чиято стойност е около 800 млн. лева. От друга страна, Данев цитира и анализ на юриста Огнян Герджиков, който показва, че отмяната ще наруши закона.

Данев коментира ситуацията около КТБ през призмата на оръжейния бизнес у нас. "Почти цялото финансиране на военно-промишления комплекс минаваше през КТБ. А прогнозите за този бизнес поради събитията в Близкия Изток бяха този пазар да се разшири. Сега имахме възможност да изплуваме със сериозни постъпления в този отрасъл, но сега това няма да е възможно заради кризата в КТБ", каза Данев, като добави, че последиците ще се чувстват и през 2015 г. и дори 2016 г.

"Кризата в КТБ ще бъде и лакмус за правораздавателната система. „Ние за първи път имаме документирана корупция и тя може да бъде извадена на светло”, категоричен бе Данев.

Същевременно той коментира и актуализацията на бюджета за тази година. Според него не е направена оценка за въздействието от промяната, което е задължително по закон.

По думите му дефицитът над 3% от брутния вътрешен продукт е лош сигнал за инвеститорите и ще развали имиджа на България като страна с финансова стабилност. "Първите сигнали вече са налице – през септември инвестициите са „на червено”, тоест по-скоро изнасяме инвестиции", допълни Данев.

За работодателските и синдикалните организации актуализацията на бюджета е необходима заради лошите сигнали за ситуацията в икономиката, КТБ и неизпълнението на приходите, което се дължи на неправилно планиране и на външни фактори, припомни още Данев. Според него обаче не е нужно да се стига до толкова сериозен дефицит.

Още повече, че с актуализацията не се намаляват разходите, а се увеличават и така се подкрепя администрацията, обяснява още експертът. "Единственото добро решение при намаляване на приходите е да се свиват разходите. Чрез актуализацията на бюджета обаче ние увеличаваме разходите, при това голяма част за администрацията", каза Данев.

Една от стъпките според него е съкращаването на броя на служителите в администрацията, която е сериозно раздута. Друга възможност е преразглеждането на редица разходи – като например увеличаването на заплати на депутати, подмяна на автомобилния парк и т.н.

Данев даде пример, че по време на кабинета на Филип Димитров в здравното министерство са работели 350 души, а днес „работещите в системата са над 8 хил. души”.

Според изчисленията на БСК със съкращаването на разходите дефицитът може да слезе под 3% и така страната да избегне автоматичното започване на процедурата на ЕК за свръхдефицит.

Данев оцени още, че бюджетът за 2015 година е планиран добре – заложен е скромен ръст, който обаче е в съзвучие със забавеното възстановяване на европейската икономика. Дефицитът е под 3%, припомни още той.

Същевременно председателят на БСК посочи, че трябва да се вземе предвид и продължаващия спад на цените на петрола, които могат да стигнат и до 50 долара за барел. Ниската цена може да увеличи потреблението на горива и така да се повишат приходите от акцизи, допълни Данев.

Вижте още новини в сайта на Bulgaria on Air.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още по темата: БСКBulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бойко им го тури на цесиите! Браво Бойко, мачкай далавераджийте!
22
0
 
9
 
! Отговори
Трудовакъ, до 21 преди 9 години
Да, това са законите, господин Генчев. В България от 25 години се създава и прилага поръчково законодателство именно с тази цел. Забогателите, имам предвид хора с разполагаемо състояние поне 100 000 000 лева задължително са свързани с управляващите, а т.н. милиардери са шутове, които управляват чужди фондове и компании привидно от свое име, но като сбъркат, ги разстрелват. Ето защо у нас функционира не пазарна, а толупо - плюскаческа икономика. Удар - и бегом на "Резбарска" за тежък мерцедес.
21
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Защо никой не провери депутата Георги Кадиев за участието му във фалита на КТБ?
20
1
 
9
 
! Отговори
Генчев преди 9 години
Това ли са законите? Банкери като Василев и политици като Кадиев да забогатяват както си искат?
19
1
 
5
 
! Отговори
Tanq преди 9 години
КОЙ си играе с банковата стабилност у нас и с каква цел вече разбрахме. Но сценарият ще се повтори с новата банка Виктория, за която гласят шеф Кадиев, а Мустака, разбира се ще дърпа конците в сянка.
18
2
 
3
 
! Отговори
Пак от Митко преди 9 години
Цесиите могат да бъдат атакувани по Закона за кредитните институции (Чл. 119 ал.1) за нищожност на сделките. Има и текст в Закона за банковата несъстоятелност един от текстовете на чл. 22. Смисълът е, че когато прихванеш на един кредитополучател сума, която му е прехвърлена от депозант, все едно изпълняваш задължението към депозанта. Тъй като няма реална вноска от кредитополучателя, се приема, че депозантът реално е кредитор на банката със сумата над гарантирания влог.
17
2
 
3
 
! Отговори
Инж+ преди 9 години
Закон, който дава възможност на измамниците да се "измъкнат" за сметка на всички нас, не е закон!
16
1
 
2
 
! Отговори
До 13 от Митко преди 9 години
Въпросът е дали датата на поставянето под особен надзор 20 юни ще бъде приета и за дата за обявяване на несъстоятелност на КТБ. В момента правният статут на КТБ е банка с отнет лиценз, на която е поискано откриване на производство по несъстоятелност. Няма произнасяне на съда и банката не е обявена за неплатежоспособна. Относно цесиите - може да бъде отменяна операцията, която се взема впоследствие по повод на цесията - дали прихващането е от кредита или увеличаване на размера на друго лице.
15
1
 
2
 
! Отговори
Иво преди 9 години
Отново ли ще пазим правата на престъпниците а действително пострадалите ще имат право да плащат като попове, за да покрият загубите?
14
3
 
2
 
! Отговори
Лили преди 9 години
Кой обслужваме сега ,Бойко?
13
1
 
4
 
! Отговори
Коста преди 9 години
А др. Кадиев потрива доволно ръчички...
12
2
 
4
 
! Отговори
Юрест преди 9 години
Закона за цесиите е много стар!Още по-времето на фалитите на банки 97-*** се правиха такива след обявяването им в несъстоятелност!Това разбира се е вратичка в закона която не би трябвало да я има но докато не се отмени или промени закона нищо не може да се направи!
11
2
 
6
 
! Отговори
Цецо Василев преди 9 години
Ще си вземете парите.......................... Ама............. друг път! "ВАШИТЕ ПАРИЧКИ" ВЕЧЕ СА НА "ПРАВИЛНИТЕ МЕСТА".... ПО "ПРАВИЛНИТЕ СМЕТКИ"........ НА "ПРАВИЛНИТЕ ХОРА"....... А подобието на "Държава" да се чуди откъде да ви ги връща......... ако щат да напечатат и нови...... Боли ме фаро!........... И без това - НЯМА ДА СЕ ВЪРНА У АБСУРДИСТАН!......... По- важната работа е свършена........... :) ;) :)
10
1
 
4
 
! Отговори
стига де преди 9 години
Айде стига с тия "внимателни анализи" - трябва да се реже от корен, без тинтири минтири, иначе мегакражбата ще се повтори. И най-вече - понеже това е крупно престъпление, кои ще бъдат осъдени за него? Прогнозирам - никой от главните виновници.
9
2
 
4
 
! Отговори
Юрест преди 9 години
Цесия може и да се прави и след обявяването в несъстоятелност на КТБ!Тъй, че без промяна в закона тези операции няма как да се спрат!Не отричам, че цесията е нечестна операция облагодетелстваща едни за сметка на други!
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 3Доколкото и каквото е записано и не противоречи на закона. Имаше един куп уговорки за дължимото, срока и т.н.Всеки който се чувства ощетен има правото да се обърне към съда, от друга страна крайно време е да се отпочне с отхвърлянето на тарикатлъците за сметка на обществото. На всички е ясно защо, а и все някога трябва да има начало. Въпросът е, институциите да го направят съгласно закона, а не само да се имитират дейности, чиито последици генерират още щети в обществен план.
7
2
 
10
 
! Отговори
v преди 9 години
Туй социалистическо *** много реве, като го слушаш ти става ясно, че Бойко е постъпил правилно да отмени цесиите.
6
2
 
14
 
! Отговори
Митко преди 9 години
След датата 20 юни 2014 г., когато КТБ бе поставена под особен надзор, никой няма право да се разпорежда с влогове, депозити и активи. Единствено е разрешено на кредитополучателите да си погасяват дълговете по кредита. Така че всички цесии и операции с влогове и кредити след 20 юни са незаконни. Ще се признаят цесии за около 200 милиона долара преди 20 юни.
5
2
 
3
 
! Отговори
Юрест преди 9 години
Единствения начин цесиите да се отменят е да се промени закона за тях със задна дата!Но променянето на закони със задна дата не е нещо толкова просто!
4
3
 
16
 
! Отговори
! преди 9 години
Щом толкова бързо и толкова шумно започнаха да реват и да плашат с Междупланетния съд, значи тия цесии трябва да се отменат!А щом реват хора, които виждат във фалита на КТБ консппирации на оръжейните търговци, значи не само трябва да се отменят цесиите, ами и да се разследват хората, които са ги правили!