Падна обвинението срещу Цветанов за подслушването

Прокуратурата поиска да го оправдаят заради промени в закона за МВР
Обновена: 29 яну 2015 14:52 | 29 яну 2015 14:48, Красимир Ангелов
148
Падна обвинението срещу Цветанов за подслушването
Снимка: Булфото, архив

Прокуратурата се отказа от повдигнатите обвинения срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов по третото дело срещу него за незаконното подслушване.

Председателят на ПГ на ГЕРБ е подсъдим заедно с трима бивши директори на Специализираната дирекция "Оперативни технически операции" (СДОТО) - Цветан Иванов, Камен Костов и Сергей Кацаров.

Още по темата
Според прокуратурата в период от около три години тримата не са осигурили адекватна защита за опазване на класифицирана информация. Самият Цветанов бе обвинен, че съзнателно е допуснал те да извършват престъпленията в периода, в който е бил министър.

Наблюдаващият прокурор Чавдар Ангелов заяви днес пред журналисти, че не поддържа обвинението, защото с последните изменения на закона за МВР от миналата година е изменен и текст от Наказателния кодекс, според който вменените на тримата бивши директори на СДОТО престъпления са криминализирани единствено по време на война, бойни действия или при мисия в чужбина.

Чавдар Ангелов обясни, че не е имал друга възможност, освен да пледира за оправдателни присъди, защото законът казва, че при нормативни промени по отношение на обвиняеми и подсъдими се прилага най-благоприятната законова мярка.

Както Dnes.bg съобщи, преди ден стана ясно, че Софийският апелативният съд ще се произнесе до средата на март по друго дело срещу бившия вътрешен министър - за длъжностно присвояване. Според обвинението той неправомерно се е разпоредил разследваният бивш антимафиот Орлин Тодоров, бивш ръководител на БОП - Велико Търново, да получи над 50 хиляди лева заплати и обезщетения.

На първа инстанция през май миналата година бившият вътрешен министър беше оправдан по това дело.

Цветанов обаче бе осъден на първа инстанция по друго дело, отново свързано с Орлин Тодоров, станало известно като шестте „Не“-та. За него Софийският градски съд му даде затвор от четири години за това, че не е разрешил шест пъти използването на СРС срещу бившия ръководител на БОП - Велико Търново.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
1
 
15
 
! Отговори
Глупости :) преди 9 години
Законът по време на извършване на престъплението е бил друг, нали? Значи Цв.Цв. трябва да бъде съден. А дали е виновен... не знам.
47
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
защото с последните изменения на закона за МВР от миналата година е изменен и текст от Наказателния кодекс, според който вменените на тримата бивши директори на СДОТО престъпления са криминализирани единствено по време на война, бойни действия или при мисия в чужбина.
46
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И даже има наглостта да ни показва противната си мутра по пресата
45
0
 
18
 
! Отговори
Ц . Ц. преди 9 години
Спокойно. И другите обвинения ще отпаднат. Ние да не сме вчерашни.А вие чакайте да паднат ония работи на коча.
44
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ZVETAN ZVETANOV E NEVINEN.NIAKOI DA E OCAKVAL PROTIVNOTO.ZAKONA NE E VALIDEN ZA POLITIZITE.
43
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ИМА два вида хора. Хора материал и особени хора.Тези особенте хора коват закони за хора от категорията материал.Хората материал са длъжни да спазват закона, а особените хора да налагат наказания на хората материал за неспазване на закона
42
0
 
17
 
! Отговори
Боколенд 2015 ! преди 9 години
Политик в затвора няма да видите. Този на снимката какви инфото е насъбрал, докато се правеше на министър... бедна ви е фантазията. Дори Дон Боко Тиквони му има страха. Сигурен съм, че и комунистите нямаше да го вкарат в затвора. От западнала, но все пак поносима комунистическа кочинка, бавно се превръщаме в страна от Третия свят.
41
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Виновни за това нещо са - човекът дал идеята за тази гавра със закона. Вносителят депутат или министър. Гласувалите депутати за в комисиите. Гласувалите за депутати на първо четене. Гласувалите за на второ четене. Прецедента неналожил вето. НПОта правни общности, прокуратура и съд, дали становища закона да се приеме и неуведомили обществото за това странно законотворчество продължило поне месец-два. И какви текстове за война вкарват, като че ли ще влизаме във война? Шарлитажурналист, разследвайт
40
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това с промяната в закона за МВР е толкова смешно, че ще се задавя от смях!Престъплението е извършено при действието на все още непромененият закон!!!За толкова *** ли ни мислят?
39
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Xa-Xa!
38
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какво да се прави, Темида нали е кьорава, ама не е глуха. Много добре чува шумоленето на парите!
37
0
 
11
 
! Отговори
23 преди 9 години
Ние сме най-смешният член на ЕС. Тук всичко си е по български. На шефа хората по затвори не влизат, куките за 20 кинта и мъртвопиян да караш, пак те пускат.
36
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тия депутати, които са гласували това, да се изброят поименно и да се изпишат на паметна плоча пред Народното събрание. Като има протест всеки да храчи в плювалника под тая паметна плоча на позора.
35
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Въпреки този главанак в България има и свестни хора. Но кой им дава достъп до властта? Този пъпеш и Тиквата мислят само за парите си в офшорките и как да си опазят жалкия животец което струва на изтерзания народ милиони. Ако някой си мисли, че с него ще вървим към по-смислен живот трябва да е голям наивник. Те никога няма да се откажат от властта ако не ги изметем. Не ги интересува как живеят хората, те ги презират и смятат за плебеи. Истината е в масови протести и търсене на отговорност за гено
34
0
 
15
 
! Отговори
Иван преди 9 години
"Златен скункс" ще има ли? Май забравих, че Нова е герберска и се занимава само с умрелите кучета от БСП.
33
0
 
9
 
! Отговори
Прецедента преди 9 години
Упражних ветото си за да отпадне таксата на ВИЕ мафията и сега не го упражних за да отпадне един член на престъпление от Наказателния кодекс. Така милея за народа че се чудя защо ме плюят по форумите.
32
1
 
20
 
! Отговори
23 преди 9 години
Порно! За какво ни е съд изобщо? Да вкарваме кокошкарите по затворите ли? *** му майката!
31
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
тефтерчето изчезна, закона се променя... каква ли ще е трета серия.
30
0
 
9
 
! Отговори
ШибиРиби преди 9 години
***
29
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Той ако не беше сигурен в това,нямаше да си даде имунитерта