Падна обвинението срещу Цветанов за подслушването

Прокуратурата поиска да го оправдаят заради промени в закона за МВР
Обновена: 29 яну 2015 14:52 | 29 яну 2015 14:48, Красимир Ангелов
148
Падна обвинението срещу Цветанов за подслушването
Снимка: Булфото, архив

Прокуратурата се отказа от повдигнатите обвинения срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов по третото дело срещу него за незаконното подслушване.

Председателят на ПГ на ГЕРБ е подсъдим заедно с трима бивши директори на Специализираната дирекция "Оперативни технически операции" (СДОТО) - Цветан Иванов, Камен Костов и Сергей Кацаров.

Още по темата
Според прокуратурата в период от около три години тримата не са осигурили адекватна защита за опазване на класифицирана информация. Самият Цветанов бе обвинен, че съзнателно е допуснал те да извършват престъпленията в периода, в който е бил министър.

Наблюдаващият прокурор Чавдар Ангелов заяви днес пред журналисти, че не поддържа обвинението, защото с последните изменения на закона за МВР от миналата година е изменен и текст от Наказателния кодекс, според който вменените на тримата бивши директори на СДОТО престъпления са криминализирани единствено по време на война, бойни действия или при мисия в чужбина.

Чавдар Ангелов обясни, че не е имал друга възможност, освен да пледира за оправдателни присъди, защото законът казва, че при нормативни промени по отношение на обвиняеми и подсъдими се прилага най-благоприятната законова мярка.

Както Dnes.bg съобщи, преди ден стана ясно, че Софийският апелативният съд ще се произнесе до средата на март по друго дело срещу бившия вътрешен министър - за длъжностно присвояване. Според обвинението той неправомерно се е разпоредил разследваният бивш антимафиот Орлин Тодоров, бивш ръководител на БОП - Велико Търново, да получи над 50 хиляди лева заплати и обезщетения.

На първа инстанция през май миналата година бившият вътрешен министър беше оправдан по това дело.

Цветанов обаче бе осъден на първа инстанция по друго дело, отново свързано с Орлин Тодоров, станало известно като шестте „Не“-та. За него Софийският градски съд му даде затвор от четири години за това, че не е разрешил шест пъти използването на СРС срещу бившия ръководител на БОП - Велико Търново.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
5
 
9
 
! Отговори
РБ преди 9 години
Всички ***,пък се карат!Чудна работа!
67
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
От Блиц скриха новината. Хич не е удобна за властта и нейните реформи :-) А Делян вече не е олигарх, той е коалиционен партнер.
66
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ТА ТЕ ИЗБИХА ВСИЧКИ СВИДЕТЕЛИ ПО ДЕЛАТА НА ЦВЕТАНОВ,КАК НЯМА ДА ПАДНЕ ОБВИНЕНИЕТО ? ВЕЧЕ ПЕТ ЧОВЕКА СА УБИТИ КОИТО ЩЯХА ДА СВИДЕТЕЛСТВАТ СРЕЩУ ЦВЕТАНОВ.ТОВА НЕ Е ДЕЛО ВЕЧЕ А ТЕАТЪР
65
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Фактът,че е оправдан Цв.Цв. е най-голямото доказателство за престъпната му дейност.Явно има събрани компромати за всички значими в политиката и съдебната система личности.
64
0
 
18
 
! Отговори
турчин преди 9 години
Направили промени в нормативните документи. По *** причина не може да измислят. Заради това престъпници се разкарват или напускат страната. Прав е Каролев като казва докато няма осъдени магистрати с големи присъди няма да има промени. Ще го оправдаят и по другите дела и ще осъди държавата, като Лечков. Всичко за сметка на данъкоплатците.
63
4
 
13
 
! Отговори
Георги преди 9 години
То още от началото се знаеше че всичко е много шум за нищо. Те просто се опитаха да предизвикат гражданска война в България но Бойко подаде оставка и като нямаше повод за конфронтация от кумова срама повдигнаха обвинения. Сега трябва да се потегне законноста и шумкарите ще попаднат в своя среда /на хора/.
62
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Как ли спиш като знаеш, че цял народ те мрази
61
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
GuideХора....вкарват държавата ни във война!!!!!Никой не пише нищо за това!!!! Срещу Русия за това бяха тия посещения от масоните ..това им е целта!!!РАЗПРОСТРАНЯВАЙТЕ
60
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хибрит между слон и пинокио=цветио цветанов.Срамът на герб.
59
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Май-трябваше да се запише в НК следната поправка: Никой,никога и при никакви обстоятелства не може дори и да си помисли да търси наказателна или каквато и да е друга отговорност от Цветанов и Борисов!В случай,че някой не може да се сети,за какво става въпрос!
58
25
 
9
 
! Отговори
ВИНАГИ ГЕРБ преди 9 години
Беснейте, червени ***! Кеф ми е да гледам вашият гърч!
57
0
 
14
 
! Отговори
тъпа работа преди 9 години
леле мале каква ТоП новина, че това беше ясно отдавна
56
2
 
24
 
! Отговори
Цвъ Цвъ преди 9 години
Ще падне я, нали затва толкоз стачкувахме и драпахме пак да се върнем на власт
55
0
 
9
 
! Отговори
123 преди 9 години
Za6to se promeniat zakonite v polza na obviniaemite u6i vseki triabva da ima li4no prostranstvo
54
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
айде скриха резил новината из дебрите на сайта.
53
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
СРАМ И ПОЗОР!
52
1
 
20
 
! Отговори
егати Трика преди 9 години
Тука има още един номер. Понеже с изменение на ЗМВР е изменен Наказателния кодекс, напълно е възможно тия промени въобще да не са дадени за мнение на прокуратурата, съда а да са минали като подводница - тихо и безшумно.
51
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 57. Не са глупости, защото декриминализацията спасава всички с висящи дела по даден отменен или изменен член в закона. При промени се прилага най-благоприятния, а в случая той Е ТОЛКОВА БЛАГОПРИЯТЕН ЧЕ НЕ САМО НАМАЛЯВА НАКАЗАТЕЛНАТА ОТГОВОРНОСТ ПО ВИД И РАЗМЕР НО НАПЪЛНО Я ОТМЕНЯ. Парламента се изложи тотално в края на 2014 година. Ей за такива депутати глесувахте! Честито!
50
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ще повърна
49
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
По закон Ц има право при това положение да поиска делото да се гледа, с оглед съда да се произнесе е ли е извършил престъпление по тогавашния Наказателен кодекс или не въпреки дикриминализирането, за да изчисти името си. Съмнявам се че ще го направи обаче. Работата е опечена.