Съдии и НПО-та: Консултации преди указа за шефа на ВКС

"Изборът на председател на съда не беше убедителен"
2 фев 2015 11:17,
6
Съдии и НПО-та: Консултации преди указа за шефа на ВКС
Снимка: архив Булфото

Съюзът на съдиите и пет неправителствени организации поискаха от президента Росен Плевнелиев да проведе публични консултации, преди да издаде указа за назначаване на Лозан Панов за председател на Върховния касационен съд. Организациите изпратиха писмо до държавния глава, в което го призовават да вземе лично отношение, преди да утвърди или не избора на новия съдебен шеф.

Още по темата
Панов беше избран за председател на ВКС след гласуване във Висшия съдебен съвет миналата седмица. Вотът предизвика много спорове заради искането на част от членовете във ВСС и Реформаторския блок да е таен, а не с електронни устройства.

Според Съюза на съдиите и неправителствените организации това е направило избора на председател на ВКС неубедителен. Те критикуват и отказа на ВСС да изготви и обяви предварително качествата, които трябва да притежава бъдещият съдебен шеф.

„От изявленията на членовете на ВСС в процеса на изслушване не стана ясно кои са конкретните качества, мотивирали мнозинството да предпочете избрания кандидат“, се казва в писмото.

Организациите са притеснени и от това, че изборът на председател на ВКС е приключил по прогнозирания в  медиите начин, който е бил обвързан с политически интереси.

Конституционната Ви функция в процеса на легитимирането на избрания за този пост изисква да повдигнете въпроса за убедителността на избора, завършва писмото до президента. Под него стоят подписите на шефове на Съюза на съдиите, Асоциация за европейска интеграция и права на човека, Български адвокати за правата на човека, Български институт за правни инициативи, Български Хелзински комитет, „Правна програма“ РискМонитор“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
изнервен преди 9 години
Изборът не бил убедителен??? А с колко да бъде избран, за да е? 23 от 23. Това сме го виждали.
3
2
 
4
 
! Отговори
Адвокат София преди 9 години
всичките пишете глупости! Панов не е за този пост, няма стаж като граждански съдия, няма утвърдено име, няма авторитет сред съдиите. страхлив и зависим човек, поредната маша на Цацаров, Бойко, Делян и свръхкорумпирания ченгеджийски ВСС. Защо не проведоха първо реформата на ВСС а после да избират Председател на ВКС? Панова е доктор по право, съдия с 30 г. стаж и съдия в Европейския съд и е известна в правните среди на Европа, а медиите на Пеевски не дадоха никакво инфо за нея! Ама като сме овце..
2
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Щом тези ,търтеи,платените в зелено НПО-та пищят ,значи има шанс ,избраният да е свестен и може . Явно, на губернатора ,не им с е нрави избора.А и единствената деиност ,на БХК е да защитава цитаните .Няма случай досега да е защитен, етнически българин.Само по това да се съди ,е ясно защо реват НПО.
1
2
 
4
 
! Отговори
1 преди 9 години
До сега не се е видяло нещо, което се избира да не е оспорвано и обвинявано в измама! Все по-често ми иде да Окна "НЕМА ТАКАВА ДЪРЖАВА", но трябва да се добави "С ТОЛКОВА ПРОСТИ, КОРУМПИРАНИ И ЗЛОБНИ И ЗАВИСТЛИВИ ХОРА". Все по-често се срамувам от българския си произход. Не може ли първо да се види как ще заработи този човек, когото не познавам и тогава да се обвинява в какво ли не!