За дядо Асен, който продаде магаре, за да плати глоба

Защо горското подгони сиромах за едно отсечено дърво в двора?
16 фев 2016 15:52,
122
За дядо Асен, който продаде магаре, за да плати глоба
Снимка: flickr

80-годишният дядо Асен Канджев от село Церово до Благоевград продаде магаренцето си, за да си плати акт от 100 лева за бракониерска сеч на дърво.

Дядо Асен отдавна се бил нагледал на изсъхналия дъб, който от неговото детство стърчал в зеленчуковата му градина. Решил да го отсече за огрев, защото му пречел на земеделието.

Натоварил част от дървото на магарето си и потеглил към дома. Попаднал обаче на засада от горски стражари, водени от страшилището за бракониерите инж. Костадин Мадолев – Рампата, разказва "Монитор".

Веднага му бил съставен акт, защото дядото нямал разрешително за сеч. Малко след това получил "честитка" в размер на 100 лева, колкото е и пенсията на стареца.

Затова дядо Асен решил да продаде магарето си, за да се разплати с държавата. Скоро обаче старецът получил втора “честитка” за още 70 лева за това, че нямал разрешение и за извозването на отсеченото дърво.

Дядото оспорил втората глоба и се явил сам, подпирайки се на бастуна си, на заседанието в благоевградския Районен съд. Той поискал да бъде отменена глобата, тъй като изсъхналият дъб не бил в горския фонд, а в неговата градина.

Горският началник Рампата се явил като свидетел в съдебната зала и обяснил, че по документи всичко около село Церово е горски фонд, там нямало частни земеделски земи.

За да се изясни пълната фактология по случая, съдия Екатерина Николова изиска справка от ДГС - Благоевград как е било определено мястото на нарушение, както и документ за собственост на градината от дядото.

Делото беше отложено за друга дата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
34
 
! Отговори
Посетител преди 8 години
Защото не могат да направят нищо срещу някой по богат с джип или връзки и за това отчитат работа с бедните.... като полицаите...... в районното шамарят децата ... ама като приберат някой по едър ... не ... или катаджиите.... ВСИЧКО Е СТРАХ защото 1во няма държава зад тях... 2ро нашите пол*ви органи от всички свери са ***, които няма ни смелост, ни чест .... за достойнство и морал няма да говоря във България. ПРОСТО НЯМА ДЪРЖАВА !!! НЯМА Я ...... Има богати .... бедни .... и ***
37
0
 
26
 
! Отговори
свидетел преди 8 години
В цялата държава е така,Закона за горите е написан да пази мутрите (т.н.(браншовици)а народа със собствена растителност в земеделски земи не може пряко да се разпорежда и дава възможност на мутрите чрез кметовете на общини да секат поголовно и незаконно да добиват дървесината от тези земи и я продават изгодно в Гърция,като се печели много и за кратко време!!!!!!!
36
0
 
45
 
! Отговори
Инспектор преди 8 години
Този горски отчита актове за да видят началниците колко е добър в службата.Такива глупави колеги съм имал и аз.Безкомпромисен съм бил само при наличие на храни с истекъл срок на годност.За други по-малки нарушения винаги само съм писал предписание и око не е изпълнено ,тогава се пише акт.Контролните органи трябва да могът и да мислят , а не да бъдат кон с капаци.
35
1
 
43
 
! Отговори
ДОЛНЮ преди 8 години
проклинам всички по веригата воито са взели дядото магарето.....дано да ви вземат децата в пъкала...и от там да си ги спомняте....*** долни..
34
1
 
72
 
! Отговори
Бо преди 8 години
Срам, срам, срам! И за пенсията на дядо Асен, че е 100 лв. и за отношението на властта и за и поголовната сеч и за корупцията ... Няма такава държава! Аз се срамувам, честно ви казвам!
33
1
 
33
 
! Отговори
Път преди 8 години
Покана да дойдат Турците или Руснаците или които да е ... Така не може ... Не сме годни съми да взимаме решения ще сем роби.
32
1
 
46
 
! Отговори
Крум преди 8 години
Вярно, че законите трябва да важат за всички, не казвам, кой е прав и кой крив но като погледнем глобално това ми прилича на:"За кон няма закон, а за кокошка няма прошка."
31
6
 
50
 
! Отговори
МЕХМЕТ АГА преди 8 години
ЕДНО ВРЕМЕ ТУРСКИЯТ ПАША КАЗА ДАЙ ВЛАСТ НА БЪЛГАРИНА ТЕ САМИ ЩЕ СЕ ЛИКВИДИРАТ
30
3
 
64
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 8 години
Няма по-идиотска държава от държавата на Боко Тиквата. Факт !Да принудят стареца да си продаде магаренцето за едно отсечено дърво в момент, когато българската гора се сече масово и поголовно от фирми приближени до ГЕРБ !В тези фирми по правило работят роми-дървари.Елате в Еленския Балкан да видите за какво става въпрос !Сеч ви казвам ! Такава сеч не е имало и по турско !Като погледна към Балкана виждам цели оплешивели склонове.Разграбиха заводите, изсякоха гората. Сега какво е наред ?
29
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До БлагоевградЕ какво сеа, дедо Асен не е член на ДПС.
28
0
 
66
 
! Отговори
Благоевград преди 8 години
Рампа, а за фирмите на началниците ти, дето возят и нощно време дървесина, дето като им е писано да отсекат 300 куб. секат по 3000 куб. и право за Гърция возат, не пишеш актове а?Еничари долни, сърце нямате!
27
0
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Защо горското подгони сиромах за едно отсечено дърво в двора?"===По-важен е въпросът защо е глобен за отсичане на дърво в собствения си двор, а хора (предимно от едно определено малцинство), които изсичат незаконно горите се разминават със закона и са безнаказани. Защо?
26
0
 
72
 
! Отговори
Коментатор преди 8 години
Може ли някой да създаде сметка на дядото? Да му купим и магаренце, и една-две козички и малко кокошки да си има да се препитава. Срамота е така да се държат със стар човек. Не се иска много, само малко човещинка...Иначе да е жив и здрав дядото, това да му е кахъра. Нека живее още дълги години.
25
0
 
52
 
! Отговори
Кратун преди 8 години
Дядото вероятно като малък са го учили на честност и почтеност. Не виждам друга причина да се опитвада плати акта. Какво ще му направят ако не плати и какво ще му вземат? След 2 години глобата се закрива по давност. Аре у лево! Работят само срещу слаби и безпомощни. Това не е държава.
24
0
 
68
 
! Отговори
1 преди 8 години
Срамота е господин стражар, изсекоха цели масиви и никой ни чул ни видял, а дядото с дръвцето от собствената градината, нали е беззащитен и няма да тръгне да го гърми ще го дава на съд! Резил!
23
14
 
7
 
! Отговори
Do 17 преди 8 години
Айде, бегай..партиен секретар.Таке е било...а след това какво?Всички овчари и падари- управници на държавата, а лекари, инженери и интелигенция с по 120лв. Колкото и шивачки, бармани и падари.И за какъв фашизъм ми говориш???Защо не гледаш в момента Германия? Да има някой с взето магаренце? Или Англия, Франция, Холандия.Промити болшевишки мозъци.
22
0
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В същото време недоинтегрираните изсякоха половината Западен парк.
21
1
 
43
 
! Отговори
Харалампито преди 8 години
До художникаКолко може да събере една магарешка каручка? Освен това не сравнявай градските дядовци, които по цял ден киснат по пейките с жилавите старци на село. Криво ляво си е натоварил каручката и без да се крие се е прибрал, без да подозира клопката.
20
0
 
69
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да си продадеш магарето, заради други магарета.
19
0
 
90
 
! Отговори
ТОТО преди 8 години
Това магаренце на снимката ми изглежда поне около 100 пъти по-симпатично от 240-те тулупа на жълтите павета, които храним и извозваме с луксозните коли. Защото нали много си ги обича народът, та и МВР ги пази...Предлагам да се съберат пари за дядото и да се откупи магаренцето обратно + да се осъди държавата за тормоз над възрастния човек!